5 Stamppotten met rode biet

10 december 2010
thema_eten lezersrecepten stamppotten lezers

5 Stamppotten met rode biet



stamppot met rode biet

Rode bieten stamppot van Angela uit Waardhuizen


1 kilo aardappels
5 grote rode bieten
1 appel
1 klein uitje
500 gram gehakt
1 ei
gehaktkruiden
1 beschuit


Je schilt de aardappels en je kookt ze gaar, maar niet zo gaar dat ze al uit elkaar vallen.
Je wast de bieten en kookt ongeveer 20 minuten
Laat deze afkoelen en schil ze, daarna snij je de bieten in stukjes ( dobbelstenen)
Met de stampotstamper stamp je de aardappels en de bieten door elkaar heen, onze kinderen vinden iets grovere stampot lekkerder maar dat is een eigen keuze.
De appel, snij je in kleine stukjes, deze doe je door de stampot net als een fijn gesneden uitje.
Je maakt er kleine gehakt balletjes bij en je hebt een heerlijke warme stampotmaaltijd.

Rode Bieten stamppot van Werner uit Aalten


750 g rauwe bietjes
1 theel. grof zeezout
(6 grote tenen knoflook (naar keuze)
zwarte peper uit de molen
4 takjes verse tijm
1 dl olijfolie
1 dl donkere sherryazijn
1 ui
1 fris zure appel
4 hard gekookte eieren
200 g versnipperd ontbijtspek
klontjes roomboter (of één grote klont roomboter) en als laatst natuurlijk 1 kg geschilde aardappelen


Doe de schoongeboende bietjes en alle Ingrediënten tot en met de azijn in een ovenschaal.
Dek de schaal goed af met aluminiumfolie, leg het deksel daarop en zet hem 1-1½ uur (afhankelijk van het formaat van de bietjes) in een op 160°C voorverwarmde oven.
Kook de aardappelen gaar.
Bak intussen het ontbijtspek in de boter uit (of laat alleen de boter smelten).
Hak de appel en de ui met de staafmixer tot het bijna appelmoes is en roerbak dit in het vet tot ze zacht zijn.
Pel de gare bieten en rasp ze in de huishuidmachine.
Wip de nu heel zachte tenen knoflook uit hun vel en stamp ze, met de aardappelen fijn (dit is naar keuze, niet iedereen is gecharmeerd van knoflook).
Roer of stamp alles door elkaar. Op smaak brengen met evt. zout, peper en een beetje nootmuskaat.
Maak de stamppot smeuïg met het (gezeefde) stoofvocht van de bietjes en roer er de in kleine stukjes gesneden hardgekookte eieren door.

Rode bieten stamppot van Wendy uit Rotterdam


Neem naar het aantal personen aardappels en kook ze, met een klein gesnipperd uitje erbij.
bietjes, zo ong. 500 gr. gekookt en fijn geraspt.
snipper een uitje door de bietjes,mag er ook 2 in doen maar dit hangt van je smaak af.
schepje suiker door de bietjes.
stamp het geheel door elkaar,met wat melk en peper/zout naar smaak.
dan voor de lekkere smaak; wat uitgebakken spekjes in krulletjes.
en natuurlijk een overheerlijke wordt erbij.
serveer er heerlijke frisse ijsberg sla bij met een gekookt eitje,komkommer

Rode bieten stamppot van Merel uit Utrecht


1 kg gekookte rode bieten in stukjes
I kilo aardappelen
1 gesnipperde uit
Half bakje champignons
1 blok geitenfeta
1 pakje pittig gekruide tofustukjes
Sap van 1 citroen
Peper/zout of bouillon
Naar smaak: oregano en citroensap
Kook de aardappelen gaar.
Verwarm de bieten


Stamp de aardappelen en de bieten. Voeg eventueel nog een beetje gekookte melk toe, zodat een smeuïge massa ontstaat. Bak de ui, tofu en de champignons met de oregano en afblussen met citroensap. Feta in kleine blokjes snijden . Breng de stamppot op smaak met peper en zout of bouillon. Serveer de stamppot op een bord met in het midden een kuiltje feta en aan de zijkant wat van de ui/tofu en champignonnetjes.

Rode bieten stamppot van Kim


gehakt
rode bieten
kruimige aardappels
een scheutje melk


Zet de aardappels op het vuur. Snij de bieten alvast in dunne plakken. Bak het gehakt (zonder boter of olie). Kook de bietjes. Als alles klaar is (ca. 20 min.) meng je alles door elkaar; gehakt, rode bieten en aardappels. Voeg een scheutje melk toe en wat peper en zout.



Door lezers / 10 december 2010 / ()

Eten


Alle onderwerpen over eten

5 artikelen voor categorie 'thema_eten, kernstuk'
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z




Blijf gratis op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen van J/M in onze wekelijkse digitale nieuwsbrief.

Zoeken


Geef je mening