7 Stamppotten met andijvie

29 oktober 2013
thema_eten lezersrecepten stamppotten lezers

7 Stamppotten met andijvie



Andijviestamppot van Romilda uit Venray


500 gram aardappels
400 gram andijvie
1 blik Ananasstukjes op sap
300 gram Spekblokjes
Snuf zout en peper.
+/- 100 gram Margarine


Kook de aardappels en de andijvie.
Bak intussen tijd de spekblokjes gaar in ongeveer 10 minuutjes
Laat het sap van de ananas aflopen, zodat het meeste vocht eruit is.
Giet de aardappels na het koken af,
evenals de andijvie.
Laat het goed uitlekken.
Doe de andijvie bij de aardappels en stamp het goed door elkaar met de stamper.
Doe daarna de spekblokjes erbij en de stukjes ananas.
Naar eigen smaak kun je eventueel nog een klein beetje sjus erover doen
en eet smakelijk!

Andijviestamppot van Wieneke uit Groningen


1,5 kg aardappelen
800g andijvie
spekjes\champignons
geraspte kaas
2dl melk
20gr boter
peper


Aardappelen schillen en in gelijke stukken snijden. Aardappelen koken. Stamp ze daarna kapot en voeg de melk en boter toe. Daarna de andijvie toevoegen met de spekjes en champignons. Schep dit alles in een ovenpan en bestrooi de stamppot met de geraspte kaas. Hierdoor krijg je een verfijnde niet flauwe smaak die het extra lekker maakt. 10 minuten in de oven tot de kaas goed gesmolten

Andijviestamppot met gehakt van Hester uit Culemborg


750 gram geschilde aardappelen (afkokers)
Zout/ peper
500 gram panklare andijvie
100 gram half- om- half gehakt
100 gram monchou verpakking
3 eetlepels uiensoeppoeder uit een zakje


Snijd de aardappelen in niet te grote stukken en was ze. Kook de
aardappelen in 15-20 minuten gaar in weinig water met zout. Schep na 10
minuten de andijvie op de aardappelen. Roerbak intussen het gehakt in
een droge koekenpan rul en grijs.
Giet de aardappelen en andijvie af en stamp (of met de mixer, werkt ook
uitstekend!) ze door elkaar. Meng het gehakt, de MonChou in stukjes en
de uiensoeppoeder door de stamppot en breng het gerecht op smaak met
peper.

Andijviestamppot van Veronica uit Oostrum


aardappelen
andijvie
rode uien3 tot 5
olijfolie
gerookte spek (aan een stuk van ongeveer 350 gr.)
twee Unox rookworsten
5 takjes rozemarijn
rozemarijn/knoflookboter (100 gr.)
roomboter
peper en zeezout.(in de molen)
kant en klare jus gebruiken of maken met als basis de olie van de gebakken spekjes.


In een heel grote pan de aardappelen koken (met 3 rozemarijntakjes als je geen rozemarijnboter krijgen kunt) en op het laatst even de andijvie mee laten stomen. (verhouding 1/3 aardappel tot 2/3 andijvie) Takjes eruit halen. Resterende takjes blaadjes eraf halen en héél fijn maken.
In tussentijd worsten in verpakking in -tegen de kook aan- water langzaam warm laten worden.
De uien grof snijden en zachtjes laten karameliseren in roomboter. Met de boter bewaren.
In de tussentijd van het spek de buikhuid (taai en niet te eten) eraf snijden en in grove stukken snijden en in een beetje olijfolie knapperig bakken. Uit laten lekken op keukenpapier en bewaren. Vervolgens de aardappelen stampen met een flink stuk van de knoflookboter en de versnipperde rozemarijnblaadjes óf rozemarijnboter (is nog lekkerder). De uien en de spekjes erdoor roeren. Afmaken met vers gemalen peper en zeezout. De worsten snijden en er bovenop doen, jus erbij en klaar.

andijvie stamppot van Flok uit Ede


1 kilo aardappelen
Pond gesneden andijvie
1 appel
1 pakje spekblokjes
Dikke plak belegen kaas
Handje gedroogde gefruite uitjes
1-1,5 dl melk
50 gr boter
zout/peper
kerrie


Schil de aardappelen en kook ze in ong. 20 minuten gaar. Bak intussen de spekblokjes knapperig en laat uitlekken op een stuk keukenpapier.
Schil de appel, ontdoe van het klokhuis en snijd de appel in kleine blokjes.
Snijd de plak kaas in kleine blokjes (even groot als de appel).
Was de gesneden andijvie en laat goed uitlekken.
Als de aardappelen gaar zijn, giet ze af. Doe melk en klontje boter in de
aardappelen, laat even staan en stamp dan tot puree. Voeg andijvie, appel,
kaas toe en roer tot het goed gemengd is. Voeg naar smaak peper, zout en
kerrie toe. Serveer met gedroogde gefruite uitjes.

Andijvie stamppot met shoarma met colinda uit harmelen


Ca. 1,5 kilo aardappelen
1 rode paprika
2 uien
8 gewelde abrikozen
2 eetlepels (room)boter
400 g kipfilet, in reepjes gesneden en gekruid met shoarmakruiden van silvo
1 bekertje creme fraiche
500 gram gesneden andijvie
Peper
6 eetlepels knoflooksaus (flesje) of zelfgemaakte knoflooksaus van 6 eetlepels mayonaise, 6 eetlepels yoghurt en een geperst knoflookteentje


Aardappels gaar koken. Intussen uien pellen en in ringetjes snijden. Paprika wassen en in stukjes snijden. Abrikozen in reepjes snijden. In wok of grote braadpan boter verhitten. Shoarmareepjes met ui en paprika bruin en gaar bakken. Abrikozen toevoegen en nog ca. 1 minuut verwarmen. Aardappels afgieten, deel van kookvocht opvangen. Aardappels in pan met creme fraiche en eventueel wat kookvocht tot smeuïge puree stampen. Andijvie en shoarmamengsel erdoor mengen. Stamppot op smaak brengen met peper en nog even doorwarmen. Knoflooksaus apart erbij.

Andijviestamppot van Eva


500 g andijvie
250 g kastanjechampignons
1 ui
feta kaas naar smaak
1 pak puree voor stamppotten
200 gr pittige geraspte kaas
bakje dobbelsteenspekjes
peper


Struik andijvie schoonmaken en in reepjes snijden. Champignons schoonvegen en in plakjes snijden. Ui pellen en snipperen. Grill voorverwarmen. Spekjes bakken in een pan, ui en champignon meebakken. Puree aanmaken volgens gebruiksaanwijzing.
Puree mengen met de andijvie, fetakaas en de helft van de geraspte kaas en dan overscheppen in een ovenschaal. Champignons en spekjes op smaak brengen met peper en over de andijvie verdelen. De rest van de kaas eroverheen strooien.
De schotel onder de grill in 3 minuten gratineren.

Door lezers / 10 december 2010 / ()

Eten


Alle onderwerpen over eten

5 artikelen voor categorie 'thema_eten, kernstuk'
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z




Blijf gratis op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen van J/M in onze wekelijkse digitale nieuwsbrief.

Zoeken


Geef je mening

Hoe leuk vindt jouw kind het om naar school te gaan?

Hoe leuk vindt jouw kind het om naar school te gaan?

Heel leuk

Gewoon leuk

Neutraal

Niet leuk

Vreselijk