Eenvoudige gevulde groentes - Voor 4 personen

21 juni 2011
REDACTIE thema_eten kookboek

Eenvoudige gevulde groentes - Voor 4 personen



Ingrediënten
- 2 grote, stevige vleestomaten
- 2 grote, gele paprika’s
- 2 grote, rode paprika’s
- 100 gr gepelde pistachenootjes
- olijfolie
- 2 uien, gepeld en fijngehakt
- 4 tenen knoflook, gepeld en in dunne plakjes gesneden
- 200 gr langkorrelige rijst
- 1 theel. gedroogde oregano
- 1 verse, rode Spaanse peper, zonder zaadjes, fijngehakt
- Zeezout en zwarte peper uit de molen
- 6 dl kippen- of groentebouillon, liefst biologisch
- 200 gr Griekse feta, verkruimeld
- een klein bosje verse munt, alleen de blaadje, fijngehakt
- een klein bosje verse bladpeterselie, fijngehakt
- 1 eetl. tomatenpuree

Bereiding
Verhit de oven tot 200 graden (gasovenstand 4). Snijd een kapje van de bovenkant van de tomaten en schep ze voorzichtig leeg. Gooi het vruchtvlees weg. Snijd de paprika’s
in de lengte precies door de steeltjes doormidden. Schep er met behulp van een scherp mes en een klein lepeltje de zaadjes uit. Leg de tomaten en de paprika’s met de snijkant naar boven dicht tegen elkaar aan in een passende, diepe ovenschaal of braadslede.

Rooster de pistachenootjes een paar minuten in een grote, droge koekenpan en schep ze regelmatig om tot ze heerlijk beginnen te ruiken. Kieper ze in een vijzel en stamp ze een beetje fijn. Doe een scheut olijfolie in de pan, zet hem terug op laag vuur, doe er als de olie goed heet is de ui en knoflook in en bak ze 10 min. tot ze zacht maar nog niet bruin zijn. Doe er de rijst, oregano, Spaanse peper en een flinke snuf zout en peper bij. Giet 3 dl van de bouillon in de pan en laat alles 7 tot 10 min. koken terwijl je voortdurend blijft roeren, zodat de boel niet aan de bodem vastkoekt. Haal de pan van het vuur en roer er de verkruimelde feta, de verse kruiden en de gestampte pistachenootjes door.

Vul de uitgeholde tomaten en paprika’s heel voorzichtig tot net aan de rand met het hete rijstmengsel – omdat de rijst tijdens het bakken nog uitzet, moet je oppassen dat je ze niet te vol schept. Leg de kapjes weer terug op de tomaten en sprenkel er een scheut olijfolie over. Maak de tomatenpuree aan met de resterende 3 dl bouillon en schenk het mengsel bij de gevulde tomaten en paprika’s in de braadslede. Dek de hele boel af met aluminiumfolie en zet de schaal ongeveer 1 uur en 15 min. in de hete oven, tot de rijst gaar is en de paprika’s en tomaten heerlijk zacht zijn. Ik haal het folie er de laatste 15 min. vaak af om het gerecht een beetje kleur te geven en het bovenste laagje rijst lekker krokant te laten worden – maar dat moet je zelf weten. Haal de braadslede uit de oven en schep de gevulde vruchten voorzichtig op de borden. Serveer ze meteen en geef er een lekkere frisse salade en een mandje knapperig brood bij.

Gerelateerde artikelen
Door REDACTIE / 21 juni 2011 / ()

Eten


Alle onderwerpen over eten

5 artikelen voor categorie 'thema_eten, kernstuk'
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z




Blijf gratis op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen van J/M in onze wekelijkse digitale nieuwsbrief.

Zoeken


Geef je mening

Pesten: is jouw kind ooit gepest?

Pesten: is jouw kind ooit gepest?

Ja, ik weet het zeker

Ja, ik denk het

Nee, dat weet ik zeker

Nee, ik denk het niet