Pijn onder de tepels (10 jaar)

05 december 2011
thema_gezondheid 4 tot 12 Leontine Westenberg gezondheidsadvies

Pijn onder de tepels (10 jaar)Mijn dochter (bijna 10) klaagt sinds een week over een pijnlijke plek onder haar tepels. Allebei de kanten zijn pijnlijk maar links het meest. Moet ik hier naar laten kijken door de huisarts of is het echt iets wat met de ontwikkeling te maken heeft?

Huisarts Leontine Westenberg:
Borstvorming is een van de eerste tekenen dat de puberteit voor de deur staat. Het proces van de borstvorming start al een jaar voordat er daadwerkelijk wat zichtbaar is voor de buitenwereld. Zo zal er eerst een soort bolletje onder de tepel voelbaar zijn, dat soms ook erg gevoelig kan zijn. Dit zijn de zogenaamde groeischijven, waardoor de borstvorming wat later uiteindelijk gaat optreden. Het kan aan beide kanten tegelijk zijn maar ook afwisselend.

Ongeveer een jaar na de vorming van de schijfjes komt de echte borstvorming op gang. En vervolgens zet ongeveer 1 tot 2 jaar na de borstvorming de menstruatie in.

Het is dus een normaal verschijnsel dat gerelateerd is aan de puberteit, waarvoor je niet per se contact hoeft op te nemen met de huisarts. Het kan een enkele keer voorkomen dat de klierschijven onder de tepels zo gevoelig zijn dat kinderen er niet op kunnen liggen. In dat geval mag je natuurlijk altijd een pijnstiller zoals paracetamol geven.

Huisarts Leontine Westenberg, zelf moeder van twee dochters van 5 en bijna 3, beantwoordt wekelijks op onze site lezersvragen over de gezondheid van opgroeiende kinderen.

Heb jij een gezondheidsvraag?
Stuur Leontine een kort en bondig mailtje via medischadvies@jmouders.nl. Het gaat vooral om algemene gezondheidsvragen waar meerdere ouders tegenop lopen.

Niet alle vragen zullen worden beantwoord, bovendien kunnen er enige weken zitten tussen insturen van je vraag en de eventuele beantwoording op onze site. Voor echt acute problemen of heel specifieke vragen raden we je dan ook aan om snel met je eigen huisarts contact op te nemen.

Alle vragen worden anoniem behandeld, voel je dus vrij elk probleem voor te leggen.

Door Leontine Westenberg / 05 december 2011 / ()

Gezondheid
Alle onderwerpen over gezondheid

77 artikelen voor categorie 'thema_gezondheid, kernstuk'
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


Blijf gratis op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen van J/M in onze wekelijkse digitale nieuwsbrief.

Zoeken


Geef je mening

Pesten: is jouw kind ooit gepest?

Pesten: is jouw kind ooit gepest?

Ja, ik weet het zeker

Ja, ik denk het

Nee, dat weet ik zeker

Nee, ik denk het niet

Volg ons ook op

Volg ons op FacebookVolg ons op TwitterVolg ons op YouTube