Vaccineren voor Thailand

18 juli 2011
thema_gezondheid lichamelijke ontwikkeling 4 tot 12 Leontine Westenberg gezondheidsadvies

Vaccineren voor ThailandOver twee weken vertrek ik met mijn gezin naar Thailand voor twee weken. Mijn kinderen (zoon van 10, dochter van 5) gaan ook mee. Nu heb ik gelezen dat je zes weken voor vertrek ingeënt moet zijn. Maar wij hebben pas deze week geboekt en vertrekken over twee weken.
Tot nu toe hebben de kinderen alle prikjes gekregen voor hun leeftijd. Lopen zij een risico? Moet ik ze toch laten inenten voor iets? De huisarts heeft mij doorverwezen naar de GGD maar die geven geen telefonisch advies. Moeten mijn kinderen wel of niet ingeënt worden?

Huisarts Leontine Westenberg:
Wanneer je kinderen hun vaccinaties via consultatiebureau en schoolarts volgens schema gekregen hebben, zijn ze al tegen veel ziektes ingeënt. Voor Thailand heb je naast de DTP-prik - die kinderen als baby en op 9-jarige leeftijd krijgen - ook een vaccinatie tegen hepatitis A nodig. Indien je na deze vaccinatie binnen een jaar nog een tweede vaccinatie tegen hepatitis A haalt, ben je voor de rest van je leven beschermd tegen deze vorm van hepatitis.

Er wordt geadviseerd om de hepatitis A vaccinatie het liefst vier weken voor vertrek te nemen, omdat je na vier weken volledig beschermd bent. Als je - zoals in jullie geval - deze termijn niet meer haalt, heeft het toch zeker zin om de vaccinatie te nemen, omdat er vanaf dag één antistoffen gemaakt worden tegen hepatitis A. Het risico om hepatitis A op te lopen is daardoor minder.

Huisarts Leontine Westenberg, zelf moeder van twee dochters van 5 en bijna 3, beantwoordt wekelijks op onze site lezersvragen over de gezondheid van opgroeiende kinderen.

Heb jij een gezondheidsvraag?
Stuur Leontine een kort en bondig mailtje via medischadvies@jmouders.nl. Het gaat vooral om algemene gezondheidsvragen waar meerdere ouders tegenop lopen.

Niet alle vragen zullen worden beantwoord, bovendien kunnen er enige weken zitten tussen insturen van je vraag en de eventuele beantwoording op onze site. Voor echt acute problemen of heel specifieke vragen raden we je dan ook aan om snel met je eigen huisarts contact op te nemen.

Alle vragen worden anoniem behandeld, voel je dus vrij elk probleem voor te leggen.

Door Leontine Westenberg / 18 juli 2011 / ()

Gezondheid
Alle onderwerpen over gezondheid

77 artikelen voor categorie 'thema_gezondheid, kernstuk'
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


Blijf gratis op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen van J/M in onze wekelijkse digitale nieuwsbrief.

Zoeken


Geef je mening

Groente eten: geef jij je kind het goede voorbeeld?

Groente eten: geef jij je kind het goede voorbeeld?

Nou, uh, nee, eigenlijk niet…

Nee, en daar doe ik ook niet moeilijk over

Ja, ik haal die 2 ons per dag

Ja, maar ik moet me ertoe zetten

Volg ons ook op

Volg ons op FacebookVolg ons op TwitterVolg ons op YouTube