Verstopping

24 juli 2012
thema_gezondheid 4 tot 12 Leontine Westenberg gezondheidsadvies plassen en poepen

VerstoppingMijn zoon (18 jaar) heeft anusatresie gehad bij zijn geboorte. Hij heeft een sociale fobie en zit bijna de hele dag op zijn kamer. Nu heeft hij last van zijn darmen en sinds 1,5 week geen eetlust. Hij eet wel iets als hij het lekker vindt bijvoorbeeld brood met beleg, maar een warme maaltijd eet hij niet. Hij spoelt af en toe zijn darmen maar dan komt alleen het water eruit wat er ook in is gegaan en een beetje dunne poep. Kan het zijn dat hij zo vol zit dat er geen eten meer bij kan?

Huisarts Leontine Westenberg:
Anusatresie is een aangeboren aandoening waarbij de anus niet of niet goed is aangelegd. Hierdoor kan de ontlasting het lichaam niet (goed) verlaten en kunnen er verstoppingen ontstaan in de darm. Hierdoor ontstaat obstipatie.

Andere oorzaken voor obstipatie, die voor iedereen gelden:
- te weinig drinken
- te weinig beweging
- te weinig vezels eten
- medicijnen
- het uitstellen van de toiletgang
- onderliggende aandoeningen (schildklierafwijkingen, darmziekten)

Wanneer je geboren bent met een anusatresie is de kans al groter dat je snel verstopt of geobstipeerd raakt. Als je zoon dan ook nog weinig beweegt en slecht eet kan er gemakkelijk een gehele verstopping komen. Soms uit zich dat in zogenaamde overloopdiarree: langs de harde brok ontlasting perst de darm dunne ontlasting heen zodat het lijkt alsof je alleen maar diarree hebt. Het kan ook zijn dat de darm zo verstopt is dat er niets meer langs komt en dan schuilt het gevaar in een volledige darmverstopping waardoor je erg ziek kan worden.

Wanneer de darm vol zit met ontlasting heb je vanzelf minder eetlust. Zorg daarom dat hij veel drinkt om de ontlasting die in de darmen vastzit wat dunner te maken.

Mocht hij buikpijn krijgen of lange tijd geen ontlasting hebben gehad, maak dan een afspraak bij je huisarts.

Huisarts Leontine Westenberg, zelf moeder van twee dochters van 7en 5, beantwoordt wekelijks op onze site lezersvragen over de gezondheid van opgroeiende kinderen.

Heb jij een gezondheidsvraag?
Stuur Leontine een kort en bondig mailtje via medischadvies@jmouders.nl. Het gaat vooral om algemene gezondheidsvragen waar meerdere ouders tegenop lopen.

Niet alle vragen zullen worden beantwoord, bovendien kunnen er enige weken zitten tussen insturen van je vraag en de eventuele beantwoording op onze site. Voor echt acute problemen of heel specifieke vragen raden we je dan ook aan om snel met je eigen huisarts contact op te nemen.

Alle vragen worden anoniem behandeld, voel je dus vrij elk probleem voor te leggen.

Door Leontine Westenberg / 24 juli 2012 / ()

Gezondheid
Alle onderwerpen over gezondheid

77 artikelen voor categorie 'thema_gezondheid, kernstuk'
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


Blijf gratis op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen van J/M in onze wekelijkse digitale nieuwsbrief.

Zoeken


Geef je mening

Groente eten: geef jij je kind het goede voorbeeld?

Groente eten: geef jij je kind het goede voorbeeld?

Nou, uh, nee, eigenlijk niet…

Nee, en daar doe ik ook niet moeilijk over

Ja, ik haal die 2 ons per dag

Ja, maar ik moet me ertoe zetten

Volg ons ook op

Volg ons op FacebookVolg ons op TwitterVolg ons op YouTube