Omgeving heeft invloed op ADHD

24 november 2010
4 tot 12 13 tot 16 thema_opvoeden adhd thema_gezondheid gedrag_kinderen gedrag_pubers gedrag op school gedrag kinderen Tessa Woudenberg

Omgeving heeft invloed op ADHDBiologische en gezinsfactoren hebben invloed op de ontwikkeling van ADHD, zo blijkt uit onderzoek van Cathelijne Buschgens. Zij heeft haar onderzoek verricht op de afdeling psychiatrie van het UMC st Radboud. Een hoog geboortegewicht, een moeder die rookt tijdens de zwangerschap of complicaties die optreden tijdens de zwangerschap of bevalling zijn omstandigheden, die samenhangen met ADHD-symptomen bij kinderen. Kenmerken van ADHD zijn aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit.

Handvatten voor preventie en behandeling
Nog niet eerder is er onderzoek gedaan naar het belang van specifieke omgevingsfactoren, waarbij tegelijkertijd rekening wordt gehouden met de genetische aanleg. “Jammer”, vindt Buschgens. “Omgevingsfactoren kunnen handvatten bieden voor preventie en behandeling.”
Het verband tussen het ADHD-gedrag en de omgeving bleek voor alle kinderen met ADHD te gelden, maar was het sterkst bij de kinderen die ook een familierisico met zich meedroegen. Dit betekent dat ze erfelijk gezien een grotere kans op ADHD hebben.

Gezin
Ook de relatie tussen ADHD en diverse gezinsfactoren heeft Buschgens onderzocht. Hieruit kwam naar voren dat een weinig warme, overbeschermende en afwijzende opvoeding samenhangen met meer ADHD-kenmerken. Omgekeerd heeft ADHD-gedrag ook invloed op broertjes en zusjes. Daarom beveelt Buschgens in haar proefschrift ook aan om bij de behandeling van ADHD het hele gezin te betrekken.
Cathelijne Buschgens promoveert 9 september tot doctor in de medische wetenschappen.

Door Tessa Woudenberg / 24 november 2010 / ()

Opvoeden


Alle onderwerpen over opvoeding

120 artikelen voor categorie 'thema_opvoeden, kernstuk'
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Zoeken


Geef je mening

Groente eten: geef jij je kind het goede voorbeeld?

Groente eten: geef jij je kind het goede voorbeeld?

Nou, uh, nee, eigenlijk niet…

Nee, en daar doe ik ook niet moeilijk over

Ja, ik haal die 2 ons per dag

Ja, maar ik moet me ertoe zetten

Blijf gratis op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen van J/M in onze wekelijkse digitale nieuwsbrief.

J/M Weblog

Op het J/M weblog - ook wel blog genoemd - van J/M voor Ouders vind je de online "columns" van onze (ervarings)deskundigen op pedagogisch en opvoedkundig gebied.

Volg ons ook op

Volg ons op FacebookVolg ons op TwitterVolg ons op YouTube