Puber wil geen co-ouderschap meer (13 jaar)

22 november 2010
13 tot 16 Tischa Neve thema_opvoeden Onderwerp_Wekelijkse_vragen puber co-ouderschap gescheiden ouders

Puber wil geen co-ouderschap meer (13 jaar)Bijna 6 jaar geleden ben ik gescheiden van de vader van mijn twee dochters (nu 15 en 13 jaar). We zijn een co-ouderschap aangegaan en dat is lang goed gegaan. Tot juni 2008. Toen wilde onze oudste dochter dat niet meer. Ze kwam bij mij wonen, maar omdat haar vader geen weekendvader wil zijn heeft ze al bijna een jaar geen contact meer met hem. April dit jaar gaf onze jongste dochter ook aan geen co-ouderschap meer te willen. Zij is ook bij mij komen wonen.
Echter: onze jongste dochter mist haar vader enorm en heeft haar vader voorgesteld hem toch om het weekend te kunnen zien. Hij heeft hier geen interesse in en heeft gezegd of je komt hier wonen en anders zie je me nooit meer. Ik kreeg een heel verdrietige dochter thuis en na een paar dagen goed nadenken heb ik met veel pijn in mijn hart gevraagd of ze dan niet liever naar haar vader ging zodat ze dan tenminste haar beide ouders kan zien. Dat wil ze graag ook al was ze liever hier blijven wonen en om het weekend naar haar vader gegaan. Nu gaat ze binnenkort bij haar vader wonen, maar voor mij voelt het helemaal niet goed. Het doet zoveel pijn haar te laten gaan dat ik niet meer weet of ik het goed heb gedaan. Soms voelt het alsof ik toegeef aan de chantage van mijn ex, maar ik wil mijn kind gewoon gelukkig zien! En om mijn kind gelukkig te zien, moet ik dus afstand van haar nemen.

Tischa:
Wat een droevig verhaal. Laat ik beginnen met te zeggen dat wat je nu aan haar hebt voorgesteld, getuigt van heel veel liefde voor je dochters. Bijzonder om te lezen dat je jezelf en je gevoel zo weggecijferd hebt om je dochter te helpen bij deze moeilijke situatie. Je twijfel over de juistheid van deze actie kan ik me goed voorstellen, het is ook niet niks en aan beide opties zitten nare kanten.

Ik vind het altijd heel jammer om te lezen dat dit soort noodgrepen nodig zijn en er niet op een andere manier een goede verdeling te vinden is. Maar daarvoor moeten twee partijen samen overleggen, water bij de wijn doen en afspraken maken. Natuurlijk weet ik niet hoe dat bij jullie precies gelopen is en ken ik niet de kant van het verhaal van vader, maar jammer voor je dochter is het wel. Je ziet vaker dat co-ouderschap goed gaat als kinderen jonger zijn en dat het lastiger wordt als ze pubers zijn. Tenslotte mogen ze dan zelf beslissen (en dat vind ik ook goed) en gaan er andere dingen meespelen in hun leventje. Het lastige is dat een kind van die leeftijd al heel wat lijkt, maar een belangrijke beslissing als ‘waar woon ik en hoe houd ik iedereen te vriend en gelukkig’ is wel erg veel gevraagd van een puber.

Grote kans dat je dochter in een loyaliteitsconflict zit: of ik maak mijn vader ongelukkig en zie hem niet meer of ik maak mijn moeder ongelukkig. Dat jij de beslissing voor haar genomen hebt, kan voor haar op de korte termijn als opluchting voelen: ‘Er is iets besloten en jij vindt het goed.’
Het lastige voor jou is nu dat als je haar te veel van je eigen twijfel laat merken, dat loyaliteitsconflict helemaal terug is. Lastig, want zo voelt het voor jou wel.
Er is niet zomaar te zeggen hoe je hiermee moet omgaan. Ik kan allerlei goede raad geven, maar je moet het maar kunnen. Ik wil je meegeven dat je kunt proberen eerlijk te zijn tegen je dochter en te vertellen dat je het heel moeilijk vindt, maar er wel achter staat als zij het zo wil. Hopelijk kunnen jullie goede afspraken maken wanneer en hoe jullie elkaar wel zien, zodat het voor jou ook te doen is.
‘Je kind gelukkig willen zien’ is een heel dapper en goed uitgangspunt van je, maar jij bent er zelf ook nog! Bedenk ook dat het met pubers vaak anders loopt dan je nu denkt. De toekomst zal dat leren. Hoe dan ook veel sterkte ermee!


Ook een opvoedvraag? Stuur Tischa een bericht via opvoedadvies@jmouders.nl en wie weet lees je binnenkort Tischa's antwoord in J/M of op de website! Alle vragen worden anoniem behandeld, voel je dus vrij elk probleem of vraag voor te leggen.Door Tischa Neve / 26 oktober 2010 / ()

Opvoeden


Alle onderwerpen over opvoeding

120 artikelen voor categorie 'thema_opvoeden, kernstuk'
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Zoeken


Geef je mening

Groente eten: geef jij je kind het goede voorbeeld?

Groente eten: geef jij je kind het goede voorbeeld?

Nou, uh, nee, eigenlijk niet…

Nee, en daar doe ik ook niet moeilijk over

Ja, ik haal die 2 ons per dag

Ja, maar ik moet me ertoe zetten

Blijf gratis op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen van J/M in onze wekelijkse digitale nieuwsbrief.

J/M Weblog

Op het J/M weblog - ook wel blog genoemd - van J/M voor Ouders vind je de online "columns" van onze (ervarings)deskundigen op pedagogisch en opvoedkundig gebied.

Volg ons ook op

Volg ons op FacebookVolg ons op TwitterVolg ons op YouTube