Week van de Lentekriebels stimuleert lessen relaties en seksualiteit

18 maart 2011
4 tot 12 REDACTIE thema_opvoeden nieuws seksuele opvoeding Basisonderwijs home

Week van de Lentekriebels stimuleert lessen relaties en seksualiteitUit een onderzoek naar het gebruik van lespakketten relationele en seksuele vorming in het basisonderwijs blijkt dat zowel scholen als ouders positief zijn over deze lessen. Na de lessen hebben leerlingen meer kennis en zijn assertiever. Leerkrachten zien bovendien dat leerlingen meer handvatten hebben gekregen om elkaar aan te spreken op onwenselijk gedrag en dat de bespreekbaarheid van het onderwerp is verbeterd.

Seksualiteit op school
Ouders zijn de primaire opvoeders van kinderen. Toch is het voor sommige ouders lastig om seksualiteit te bespreken met hun kinderen. Het wordt prettig gevonden als de school dit onderwerp ook oppakt. Ouders zien het liefst aandacht voor thema’s die betrekking hebben op de psychosociale ontwikkeling van hun kind: zelfbeeld, veranderingen in de puberteit en het aangeven van wensen en grenzen. Ze geven tevens aan het belangrijk te vinden dat kinderen zich bewust worden van sociale invloeden en zo hun weerbaarheid vergroten.

Week van de Lentekriebels
Van 21 t/m 25 maart stimuleert de landelijke campagne ‘Week van de Lentekriebels’ het geven van lessen over relaties en seksualiteit in het basisonderwijs. Deze campagne wordt jaarlijks georganiseerd door Rutgers WPF (voorheen bekend als Rutgers Nisso Groep), samen met de regionale GGD’en. In deze week worden elke dag – aangepast aan de leeftijd en belevingswereld van kinderen - onderwerpen behandeld als het verschil tussen vriendschap en verliefdheid, weerbaarheid, respect voor een ander, homoseksualiteit, beelden in de media en waar baby’s vandaan komen.

Vroeg starten
Basisscholen worden gestimuleerd om in groep 1 t/m groep 8 lessen te geven over relaties en seksualiteit. Veel ouders denken dat kinderen op jonge leeftijd nog niet met seksualiteit bezig zijn, of zijn bang kinderen hierin aan te moedigen. Maar ook jonge kinderen hebben vragen over relaties en seksualiteit. Hoe groeit een baby in de buik? Waarom heeft Arjan twee vaders? Wanneer ben je verliefd? Hoe maak je het uit als het niet meer goed voelt? En wat gebeurt er met je als je puber wordt? Al op de kleuterleeftijd wordt de basis gelegd voor gezond relationeel en seksueel gedrag. Bovendien worden kinderen al jong geconfronteerd met geseksualiseerde beelden; op straat, internet en op tv. Van eenzijdige of onjuiste informatie kunnen kinderen in verwarring raken, schuld- of schaamtegevoelens ontwikkelen of ongezond seksueel gedrag vertonen.

Betrokkenheid ouders is belangrijk
De school kan ouders betrekken bij de lessen over relaties en seksualiteit. Scholen kunnen een ouderavond organiseren over seksuele opvoeding en seksuele vorming op school. Ouders maken zich soms zorgen of hebben vragen over hoe ze seksualiteit bespreekbaar kunnen maken, passend bij de leeftijd. Tijdige relationele seksuele vorming maar ook een warm opvoedingsklimaat dragen bij aan gezond seksueel gedrag op latere leeftijd. Kinderen beginnen later met seks en beschermen zich beter tegen risico’s. Ook zijn deze kinderen op latere leeftijd beter in staat om hun wensen en grenzen aan te geven. Om ouders te ondersteunen in het praten met hun kind over seksualiteit is er ook de website www.uwkindenseks.nl.

Door REDACTIE / 18 maart 2011 / ()

Opvoeden


Alle onderwerpen over opvoeding

120 artikelen voor categorie 'thema_opvoeden, kernstuk'
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Zoeken


Geef je mening

Hoe leuk vindt jouw kind het om naar school te gaan?

Hoe leuk vindt jouw kind het om naar school te gaan?

Heel leuk

Gewoon leuk

Neutraal

Niet leuk

Vreselijk

Blijf gratis op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen van J/M in onze wekelijkse digitale nieuwsbrief.

J/M Weblog

Op het J/M weblog - ook wel blog genoemd - van J/M voor Ouders vind je de online "columns" van onze (ervarings)deskundigen op pedagogisch en opvoedkundig gebied.

Volg ons ook op

Volg ons op FacebookVolg ons op TwitterVolg ons op YouTube