Redactie
Redactie Puber 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Dwarse puber

antwoord

Dit klinkt als echt dwars pubergedrag. En dwarse pubers kunnen ouders tot wanhoop drijven en ervoor zorgen dat je dingen doet waar je zelf wellicht ook niet altijd helemaal blij mee bent of zeker van bent. Heel herkenbaar voor veel ouders. 
Dat dwarse gedrag kan in dit geval nog wel eens versterkt worden door het feit dat ze in twee gezinnen/huizen leeft en vooral omdat ze bij haar moeder – wellicht door de omstandigheden daar – veel meer vrijheid en ruimte krijgt. 

Tja, dan is in haar ogen zo’n ‘strenge’ vader met regels in huis balen. Maar dat is zeker geen reden om minder of soepelere regels te stellen. Helpen in huis en je kamer in orde maken is namelijk helemaal niet te veel gevraagd. Er zijn wel een paar dingen die de boze buien, die voortkomen uit irritatie over de regels, wellicht beperken:

  • Allereerst: trek het je niet persoonlijk aan. Jij bent de veilige haven voor haar en dus het doelwit om tegen te schreeuwen en onredelijk tegen te zijn. Heel vervelend soms, maar echt niet op jou persoonlijk gericht. Door je dat te blijven bedenken kun je hopelijk haar daden en woorden los van haar als persoon zien. Ze blijft een lieve meid die wat in de knoop zit met zichzelf, en ze doet en zegt dingen die soms niet kunnen of om een consequentie vragen.
  • Je kunt haar zeggen dat je de ruzie over regels in huis zat bent. Zij is dat waarschijnlijk ook. Feit is dat er bij jullie in huis een paar basisregels en afspraken zijn. Punt. Dat blijft zo. Ook de onderwerpen blijven staan (ieder wat taken in huis, kamers op orde, computergebruik enzovoort), maar jullie kunnen wel samen kijken naar de invulling. Door haar mening en ideeën mee te nemen voelt ze zich gehoord en is het ook háár afspraak. Dat werkt vaak beter. 
  • Dus: welke afspraak over meehelpen in huis vinden zij en jij reëel? Onderhandel over het aantal keer per week en laat haar kiezen welke avonden/momenten voor haar het beste uitkomen. Haar kamer is haar domein, maar voor ze naar haar moeder gaat, is het op orde – spreek goed af wat ‘op orde zijn’ precies betekent – en anders zuigen jullie in het weekend en leggen alles wat je op de grond vindt op haar bed. Liggen haar vuile kleren niet in de wasmand? Dan zijn ze niet gewassen. Dit zijn een paar ideeën om het samen met haar vorm te geven. 
  • Bedenk ook met haar samen de eventuele consequenties. Als het zover komt, ga dan niet met haar in discussie en ga ook niet in op haar boze reacties. 
  • Kom haar ook eens tegemoet door te zeggen: ‘Je bent zo druk; ik doe jouw beurt vandaag.’
  • Prijs haar als ze zich aan de afspraken houdt. Vertel hoe fijn je dat vindt.

In haar geval zal de lastige situatie met haar moeder ook meespelen bij haar emoties en bij het feit dat ze zich afzet tegen jullie. Onderschat niet wat voor impact dat kan hebben op een kind, zeker op een puber. Goed om regelmatig begrip daarvoor te hebben en interesse te tonen in wat dat met haar doet. Maak het niet te groot – dan is het waarschijnlijk ‘stom’ – ze is nu eenmaal een puber. 
Wellicht een idee om haar eens te mailen hierover. Dat is minder direct. Zo kun je haar laten weten dat je haar begrijpt en dat je inziet hoe lastig de hele situatie is. Dat zal ze vast fijn vinden. Ook kun je dan uitleggen dat de regels bij jullie in huis er niet zijn om haar te pesten, maar om het met z’n allen leefbaar te houden. Mail is zonder al te veel emotie en voor een puber fijn, omdat je er niks mee hoeft in een direct contact.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.