Zoeken

×

2 Stamppotten met paksoi

2 Stamppotten met paksoi

Paksoi-stamppot van Cocky uit Amstelveen

1 Unox rookworst (smaak naar keuze)
2 dl kant-en-klaar satésaus
1 dl kokosmelk
1 dl pittige vleesjus
1 1/4 kg kruimig kokende aardappels
2 struiken paksoi
3 sjalotjes
6 eetlepels zoete mango chutney, bv van Patak's
6 eetlepels magere yoghurt
nog wat boter en/of melk
1 rijpe mango
6 eetlepels grof-gehakte gezouten cashewnoten
3 eetlepels gehakt vers korianderblad
peper en/of zout


Paksoi wassen en schoonmaken. Groen blad in reepjes snijden. Witte stronk in blokjes snijden. Aardappels schillen en in stukken snijden.
Aardappels en paksoistronken in water met een snufje zout gaarkoken.
Sjalotjes pellen en snipperen. In wat hete boter de sjalotjes en paksoiblad ca 10 minuten zachtjes roerbakken tot alles zacht is. Mango schillen, pit verwijderen en in stukjes snijden.
Aardappels en paksoistronk afgieten en fijnstampen. Sjalottenmengsel, mango chutney en yoghurt erdoor scheppen en desgewenst nog wat boter en/of melk toevoegen om de stamppot smeuïg te maken.
Mango, cashewnoten en koriander door de stamppot scheppen en desgewenst peper en/of zout toevoegen.
Tijdems het koken van de aardappels de rokworst in kleine blokjes snijden. Satèsaus, kokosmelk en jus verwarmen tot een homogene massa en rookworst erdoor roeren. Doorwarmen.
Stamppot en hete rookworstsaus apart serveren.

Indische paksoi stamppot met gehaktballetjes van Fransisca uit Sint-Maartensdijk

Voor de balletjes:
300 gr rundergehakt
1 ei dooier
2 eetlepels ketjap
1 eetlepel mosterd
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel gemberpoeder
een snufje kaneel
1 theelepel sambal
zout en peper uit de molen
1 eetlepel boter

 

Voor de stamppot:
1 1/2 kg kruimige aardappelen
1 grote ui
2 preien
1 struik paksoi
1 eetlepel zonnebloemolie
1-2 eetlepels sambal badjak
1/2 dl magere melk
100 gr taugé
25 gr boter
peper en zout uit de molen 


Kneed alle ingrediënten voor de gehaktballen, behalve de boter door elkaar en vorm er 4 balletjes van. Bak ze in een pan met dikke bodem in de boter rondom bruin, blus af met een scheutje water en laat ze, met het deksel half op de pan, in ± 15 minuten garen. Kook intussen de aardappelen in gezouten water gaar. Snipper de ui en snijd de prei en de paksoi in heel dunne reepjes. Fruit de ui in de olie glazig, voeg de sambal toe en bak de prei hierin omscheppend 2 minuten. Roer de melk erdoor, warm goed door, zodat alle vocht verdampt
en schep de taugé erbij. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Schep het preimengsel en de boter erdoor en op het laatst ook de rauwe reepjes paksoi. Serveer direct met het gehakt. 

Variatietips

  • Bak de prei met een geperst teentje knoflook en 1 theelepel kerriepoeder.
  • Vervang voor een vegetarische variant de gehaktballetjes door een handje emping.
  • Maak er atjar ketimoen bij:
    ​Snijd 1/2 komkommer in maantjes en 1/2 rood pepertje in reepjes en roer er 5 eetlepels azijn, 2 eetlepels gembersiroop en een snufje komijn door. Zwak eventueel af met een scheutje water en laat het een uurtje intrekken.


Tekst: Redactie
Publicatiedatum: 10 december 2010

Reacties


Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan op JM Ouders.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×