Zoeken

×

9 Stamppotten met boerenkool

9 Stamppotten met boerenkool

Boerenkoolstamppot van Karin uit Goes

1 ½ kl aardappelen
500 gr boerenkool
250 cc cream fraiche
Zout/peper
Mosterd
2 tomaten in kleine blokjes gesneden
1 teentje knoflook, zeer fijn gehakt
100 gr geraspte kaas


Breng aardappelen en boerenkool in 1 pan aan de kook. Laat het ongeveer 20/30 minuten koken.
Stamp dit en voeg cream fraiche, zout/peper, mosterd, knoflook en de geraspte kaas toe en kijk of het smeuïg genoeg is. Voeg anders nog wat cream fraiche toe.
Voeg als laatst de kleine blokjes tomaten toe. Warm dit alles goed door.
Lekker met spekjes, augurkjes, piccalilly en een rookworst.

Boerenkoolstamppot van Tamara

600 gr schoongemaakte boerenkool
1 kg kruimige aardappelen
bouillon
2 dl melk
1 flinke klont boter
gemalen nootmuskaat
peper en zout
stuk belegen kaas in blokjes
stuk chorizo in stukjes/blokjes.
gebakken ui in kleine stukjes.
Unox rookworst in stukjes


Doe de boerenkool in een ruime pan en giet er wat bouillon over. breng aan de kook... Schil intussen de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
Schep de boerenkool wat om in de pan. Leg de aardappelen erbovenop en gaar de aardappelen in ca. 20 minuten met de deksel op de pan.
Controleer tussentijds of er nog genoeg vocht in de pan zit, schep anders wat bouillon bij.
Verwarm de melk in een pannetje en doe hierin ook de boter in stukjes.
Prik met een mes in de aardappels en als ze zacht zijn, giet je het overtollige vocht af.
Stamp de boerenkool en de aardappels door elkaar en meng de warme melk en de boter erdoor.
Breng op smaak met peper, zout en eventueel nootmuskaat.
Snijd een rookworst in kleine stukjes en roer door de stamppot.
Roer de uitgebakken ui door de stamppot ( een rode ui is wat zoeter en dat vinden kinderen doorgaans erg lekker.
Wil ik mijn kinderen nu echt verwennen snijd ik er een stukje Chorizo en een stukje belegen kaas er in blokjes door heen.
Zo hebben de kinderen bij elke hap wat lekkers in de stamppot en eten ze echt hun hele bord leeg.
Lekkere jus er bij in een kuiltje en smullen maar!

Boerenkoolstammpot van Johan uit Groningen

Maak eerst de stamppot door de boerenkool eerst 45 minuten te koken en daarna de aardappelen erbij te voegen en samen doorkoken tot deze zacht zijn. Daarna stampen tot je er bij neervalt! 
Maak tussentijds het prutje klaar. Dit prutje bestaat uit spekjes, 2 paprika's en 2 uien. Bak eerst de spekjes aan en snij ondertussen de paprika's in lange repen en de uien in grove stukjes. Doe de gesneden paprika en ui bij de spekjes en bak het door totdat de uien en paprika's zacht zijn. De prut is nu klaar en kan over de stamppot boerenkool worden gegoten. Desnoods kun je er nog wat zilveruitjes of Amsterdamse uien bijvoegen en je hebt een heerlijke wintermaaltijd. Vergeet de rookworst van Unox uiteraard niet. 

Boerenkool á la Bies uit Joure

Aardappels 
Zak gesneden boerenkool 
Potje augurken zoet/zuur 
Potje zilveruitjes 
Mosterd of mosterdsaus 
Halve rookworst 
Spekjes of spekreepjes 
Worcestersaus 
Melk 
Klontje roomboter 
Zout en peper 
Olie


Aardappels (halveren) en een zak gesneden boerenkool erbovenop in een grote pan met water en zout opzetten. In een wok- of hapjespan een klein pakje spekjes met wat olie zachtjes bakken. Naar eigen smaak doorbakken en vervolgens een kleingesneden ui erbij fruiten. Peper, zout en worcestersausen erbij. Goed blijven roeren. Dessertlepel mosterd toevoegen en scheut zoetzuur uit een pot augurken. Halve rookworst in stukjes erbij. Roeren en 5 minuten stoven zonder deksel. Na een halfuurtje de aardappels en boerenkool afgieten en stampen met scheutje melk en klontje boter. Als het goed gestampt is, het worstmengsel er doorheen scheppen. Serveren met kleingesneden augurk gemengd met zilveruitjes en voor de liefhebber nog extra mosterd(saus). 

Boerenkool stamppot van Pauline uit Uden

1 zak voorgesneden boerenkool
10 aardappels (geschild en in stukken gesneden
1 bakje champignons
1 pakje gerookte spekjes
paprikapoeder
Unox rookworst
peper en zout
stukje roomboter 
scheutje melk


kook de boerenkool en de aardappels beetgaar.
Verwarm de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snijd de schoongemaakte champignons in plakjes en bak ze samen met de spekjes in een koekenpan.
Stamp de boerenkool met de aardappels en een beetje boter en melk.
Doe de champignons en spekjes erbij en paprikapoeder, peper en zout naar smaak en schep het geheel door lkaar.
Serveer met de Unox rookworst.

Boerenkool stamppot van Sheila uit Amsterdam

1 1/2 kg aardappels
750 gram boerenkool (gesneden)
1 ui
boter
spekjes met provencaalse kruiden
1 eetlepel azijn
1 eetlepel honingmosterd
kleine stukjes oude kaas
honing

  • Schil de aardappels , was ze en snijd ze in stukken.
  • Schenk een bodempje water (ca. 3 cm) water in een grote pan; doe de aardappels met wat zout in de pan en leg de boerenkool er bovenop.
  • Breng het geheel aan de kook en kook de groenten in ca. 25 min. (afgedekt) zachtjes gaar.
  • Je kunt er tevens een rookworst opleggen (ca. 20 min.) maar je kunt de rookworst ook apart warm maken.
  • Bak ondertussen de spekjes uit en besprenkel ze met wat honing.
  • Fruit de (gesnipperde) ui, halverwege, samen met de spekjes.
  • Giet de groenten af en stamp ze door elkaar met de pureestamper.
  • Voeg de spekjes, ui, honingmosterd en blokjes oude kaas toe en meng ze.

Boerenkool stamppot van Ineke

Aardappelen
Boerenkool
Shoarmavlees
2 rode paprika
1 grote ui


De aardappels en boerenkool gaar koken. De paprika en ui klein snijden en met het vlees mee bakken. Zodra het vlees gaar is, alles lekker door elkaar stampen. En klaar is een lekkere pittige boerenkool stamppot.

Boerenkoolstamppot van Elsemiek

Roodschillige aardappelen
Boerenkool (uit de diepvries, want dat vind ik lekkerder dan vers)
Rookspekjes (mogen ook magere rookspekjes zijn)
Uitje (fijngesneden)
Selderij (gedroogd) 
Tuinkruidenbouillonblokje


Schil de aardappels en zet ze op. Als je ze in kleine blokjes snijdt zijn ze eerder gaar én makkelijker te stampen. Gooi de spekjes en het fijngesneden uitje in de pan totdat de uitjes glazig zijn en de spekjes bruin beginnen te worden. Boerenkool, beetje selderij en tuinkruidenbouillonblokje erbij en gaar stoven. Als alles gaar is, stamp je het goed door elkaar met behulp van volle melk (of magere voor een slankere stamppot). Rookworst of verse runderworst erbij en klaar is Klara!

Het zijn de kleine dingen die het doen (ui, bouillonblokje en vooral selderij)!

Boerenkool stamppot met couscous van A. Ketelaar uit Workum

3 eetlepels olijfolie
2 uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook
1 eetlepel chilipoeder
300 gram boerenkoo 
200 gram couscous
50 gram rozijnen
600 ml kruidenbouillon


Water opzetten voor de bouillon. Uien en knoflook fruiten in olie, chilipoeder erdoor scheppen en even meebakken. Boerenkool in gedeelten toevoegen en in 15 min. al omscheppend laten slinken. Couscous en rozijnen door boerenkool scheppen en warme bouillon erbij schenken. Geheel al roerend aan de kook brengen. Pan van vuur nemen. Couscous 10 minuten laten wellen en korrels daarna met vork losroeren. Op smaak brengen met zout en peper.

 

 

Tekst: Redactie

Publicatiedatum: 29 oktober 2013

Reacties


Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan op JM Ouders.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×