Redactie
Redactie Persoonlijk 22 jun 2018

1-0 voor de leerlingen

Je hebt ze er altijd tussen zitten: van die boefjes die stiekem een pen van je bureau confisqueren en je dan onschuldig aankijken als je vraagt wie het nu weer is geweest. Of schurkjes die stiekem onder hun tafel hun status op Facebook aan het bijwerken zijn. Want Facebook is toch zoveel leuker dan een les grammatica?! En van die schatjes die je sleutels verstoppen als je even een andere kant op kijkt. ‘Nee hoor mevrouw, wij waren het echt niet!’ – met een glinstering in hun ogen, omdat ze in hun sas zijn dat ze me weer beet hebben.
Ik geniet altijd van die momenten. Want wat is er nu leuker dan de docent in de maling nemen?! Ik snap dat helemaal .

Zo is 1 april altijd een dag waar ik naar uitkijk. Deze dag gaat nooit voorbij zonder dat docenten of leerlingen smaakvol in de maling worden genomen. Ik hoorde van een collega dat de leerlingen tijdens zijn les collectief zijn opgestaan en de klas uit zijn gelopen. Hij stond knap verbaasd te kijken van deze actie en realiseerde zich – toen de leerlingen allemaal buiten stonden – dat het die dag 1 april was. De leerlingen hadden hem tuk en dat maakte hun dag. Die van hem ook, trouwens.

Ook in mijn les was het 1-0 voor de leerlingen. Ik gaf les aan een brugklas. Stuk voor stuk allemaal hardwerkende schatjes. Toch waren ze wat onrustig vandaag en ik kon mijn vinger er niet helemaal op leggen hoe dat kwam. Ach, dacht ik, het komt vast doordat er een heerlijk lang weekend voor de deur staat. Daar zijn we allemaal ook wel aan toe. Wat ik niet wist is dat dit lieve klasje snode plannen had gesmeed.

Ik kijk een paar minuten voordat de bel gaat op de klok en besef dat ik de tijd ben vergeten. Ik moet de toets voor aankomende week nog opgeven, dus schrijf het nog snel op het bord en laat de kinderen hun spullen opruimen, zodat ze op tijd bij hun volgende les zijn. Terwijl ze aan het opruimen zijn, giechelen ze. Ik vraag of ik mee mag lachen en of ze me willen vertellen wat er aan de hand is. ‘Oh, niks hoor mevrouw!’

We wachten op de bel. En wachten. En wachten. Waarom gaat die bel nou toch niet?

Als ik op mijn telefoon kijk, zie ik dat de les nog ruim een kwartier duurt. Ik begin te grijnzen. Ik ben er met open ogen ingetrapt. De boeven hebben de klok verzet.

1 APRIL!!!!! De klas lacht de tranen over hun wangen. En ik doe gezellig mee. Wat is dit genieten!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
1-0 voor de leerlingen
Sluiten