Redactie
Redactie Straffen en Belonen 19 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

1 op de 10 kinderen wordt mishandeld

Een op de tien kinderen in Europa heeft wel eens te maken gehad met huiselijk geweld. Dit komt neer op ruim tien miljoen kinderen. Dit is door Europese Kinderombudsmannen onderzocht.

Kinderombudsman Marc Dullaert deed samen met onderzoekers van de stichting Augeo onderzoek naar kindermishandeling. Hij wil het aantal mishandelingen met minstens 25 procent verminderen. Kinderen hebben hun hele leven nog last van het geweld: ze hebben meer kans op onderpresteren op school, werkloosheid, armoede en gezondheidsproblemen.

Verbeterpunten

Een belangrijk verbeterpunt is het verbod op lijfstraffen. Dit geldt niet alleen voor grote straffen, maar ook voor een draai om de oren of met een liniaal op de vingers slaan. “In een aantal landen is het nog de sociale norm dat je kinderen kunt disciplineren met lijfstraffen in de opvoeding of voor de klas.”, aldus Dullaert. Er moet meer nadruk komen op positief opvoeden, het trainen van professionals om mishandeling te signaleren en betere behandeling van slachtoffers. Dit helpt ook voor het verminderen.

Positief

De ombudsmannen zijn ervan overtuigd dat het aantal kindermishandelingen is terug te dringen, want daar is voldoende wet- en regelgeving voor. Het probleem is dat goede maatregelen nog niet worden ingevoerd, terwijl dit belangrijk is voor de hele maatschappij. Voor elke euro die wordt geïnvesteerd in het voorkomen van kindermishandeling, komt er 19 euro vrij door besparingen op medische en strafrechtelijke kosten.

Bron: AD

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
1 op de 10 kinderen wordt mishandeld
Sluiten