1 Stamppot met venkel


Venkel stamppot van Wina uit Uithoorn

2 in stukken gesneden venkelknollen (bewaar het fijne groen voor de garnering)
2 grof gesnipperde witte uien
175 g rucola
1250 g kruimige aardappels
1 blik (400 g) cannelini-bonen
75 g zwarte olijven zonder pit
2 el kappertjes
50 g geroosterde 
pijnboompitten
100 g mascarpone
olijfolie
peper en zout
1 Unox rookworst
8 kleine, verse salieblaadjes
6 plakken parmaham
circa 1 dl zoete marsala

  1. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. 
    Kook ze samen met de venkel en uien in licht gezouten water gaar.
  2. Was en snijd ondertussen de rucolo. Laat de bonen uitlekken. Snijd de olijven in vieren.
  3. Giet de aardappels/uien/venkel af en stamp ze fijn.
  4. Meng de mascarpone erdoor en net zoveel olijfolie tot de gewenste smeuïgheid bereikt is. 
  5. Meng de bonen, rucola, olijven, kappertjes en pijnboompitten door de stamppot. Breng op smaak met peper en zout. Houd de stamppot daarna even warm.
  6. Snijd de rookworst over de lengte doormidden. Bestrijk de snijvlakken dun met pesto en leg de salieblaadjes ertussen. Leg de worsthelften weer op elkaar. Wikkel de parmaham eromheen en steek deze vast met houten prikkers. Bak de worst in wat olijfolie bruin en door en door heet.
  7. Neem de worst uit de pan. Giet de marsala bij het bakvet en roer alle aanbaksels met een houten lepel van de panbodem los. Laat de marsalajus even flink doorkoken.
  8. Verdeel de stamppot over vier borden. Strooi er wat fijngeknipt venkelgroen over. Leg een kwart van de worst erop en overgiet deze met een scheutje marsalajus.
Reageer op artikel:
1 Stamppot met venkel
Sluiten