Redactie
Redactie Opvoedstijlen 21 jun 2018

10 gratis cadeaus voor je kind

Hoe leuk het ook is om je kind af en toe te verwennen met een mooi cadeau; wat je kind echt nodig heeft, is niet met geld te koop. 10 gratis dingen van grote waarde die je je kind kunt geven.

1. Onvoorwaardelijke liefde

Dit hebben kinderen meer nodig dan wat dan ook. Kinderen die zich geliefd voelen ontwikkelen een goed gevoel voor eigenwaarde, zijn zelfbewuster, hebben meer zelfvertrouwen en zijn beter in staat zelf liefde te geven.

2. Tijd en aandacht

Laat je kind zien dat je oprecht geïnteresseerd in hem bent en neem regelmatig de tijd om naar hem te luisteren of iets samen te doen. Zet je telefoon uit, praat met je kind, doe een spelletje, lees voor of dans samen de drukte uit de dag. Heeft je kind er wel behoefte aan, maar heb jij geen tijd? Kom er dan wel later bij je kind op terug.

3. Aanmoediging en bevestiging

Niets is fijner voor kinderen dan te weten dat papa en mama trots op hem zijn. Trots op hoe goed ze hun best doen op school, trots omdat ze zo lief zijn voor hun vriendjes of vriendinnetjes of gewoon trots op wie ze zijn.

4. Stabiliteit

Een veilige omgeving en een stabiele thuissituatie is een fundament waar kinderen de rest van hun leven op kunnen bouwen. Kinderen moeten weten wie er voor ze klaar staat en wat hun plek is in het gezin. Veranderingen hierin geven veel onrust dus zorg dat het thuis lekker loopt en stop hier als het nodig is energie in.

5. Ervaringen

Door ervaringen op te doen, kunnen kinderen ontdekken waar hun talent, interesse en passie ligt. Of je geld hebt, maakt hierbij niet uit. Ook met minder middelen zijn er genoeg mogelijkheden om je kind deel te laten nemen aan sport, muziek of andere activiteiten. Veel gemeenten bieden gesubsidieerde cursussen en workshops aan en veel verenigingen hebben regelingen om ouders te helpen, die de contributie niet kunnen betalen.

6. Discipline

Hoewel dit misschien wat streng klinkt; discipline is belangrijk. Door grenzen en regels te stellen, leer je je kind welk gedrag in welke situatie passend is. Hoe hij moet omgaan met anderen en hoe hij z’n dromen kan volgen. Dat hij moet doorzetten en hard werken om iets te bereiken.

7. Lachen

Kinderen lachen gemiddeld 200 keer per dag, volwassenen maar 15 tot 18 keer per dag. Jammer, want lachen is goed voor je fysieke en mentale gezondheid. Lach dus vaker, ook met je kinderen. Maak grapjes en lach vooral ook om de rare dingen die zij – en jij als ouder – doen.

8. Je schoot

Er is geen betere plek op de wereld voor een kind om lekker op te zitten, een boek te lezen, te knuffelen of TV te kijken, je schoot. Het voelt fijn en veilig en is altijd beschikbaar!

9. Ruimte om fouten te maken

Kinderen (en volwassenen) zijn nooit uitgeleerd en fouten maken hoort daarbij. Wees geduldig en geef je kind ruimte om te experimenteren, te ontdekken en fouten te maken.

10. Knuffels en zoenen

Geef deze cadeaus zo vaak en veel je kunt. Hier worden niet alleen kinderen, maar ook jij blij van (ook uitstekend toepasbaar bij je partner trouwens)!

 

Marielle Beckers (40) is orthopedagoog. Ze is samen met psycholoog Sonja Borgsteede eigenaar van Buro Bloei en heeft 4 dochters en 3 zonen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar. Ze schrijft voor JMOuders.nl over onderwerpen die ze tegenkomt in haar adviespraktijk voor kinderen.

Reageer op artikel:
10 gratis cadeaus voor je kind
Sluiten