redactie
redactie Opvoedstijlen 19 juni 2018

10 luie manieren voor een betere ouder

De pedagogische hulpboeken vliegen tegenwoordig als warme broodjes over de toonbank.  Maar het is niet makkelijk om tussen het huishouden, huiswerk, werk en sociale aangelegenheden door 'even' de tijd te vinden om deze boeken uitgebreid door te nemen.

En daarom hebben wij 10 ontzettend luie manieren gevonden om een betere ouder te worden. Deze opvoedtips vergen niet meer inspanning dan het lezen van dit artikel vereisen. Komen ze:

1. Lach met je kinderen

Het is makkelijk, gratis, en plezierig. Maar toch wordt lachen vaak onderschat. Ook al lach je om een stom onnozel mopje: lachen maakt hoe dan ook endorfine aan, dat voor een gevoel van geluk zorgt.

Lees ook: 6 redenen om regelmatig te lachen met je kind

2. Extra slaap

Je bent (gelukkig) uit de babyfase. Als moeder van oudere kinderen kan je daarom lekker vroeg naar bed gaan, of juist wat later op staan, of een heerlijk dutje van 15 minuten op de bank doen terwijl de kinderen TV of YouTube kijken. Vooral dat dutje tussendoor kan wonderen verrichten; een echte aanrader!

3. Blijf gehydrateerd

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar je voelt je meer tevreden als je genoeg gedronken hebt. En dan hebben we het over water! Meestal… Want laten we eerlijk zijn: af en toe een lekker glas wijn voor jezelf is ook niet verkeerd. Maar om weer terug te komen op hydratatie: genoeg drinken zorgt er voor dat je beter in je vel zit.

4. Zeg: “Ik hou van je”

Ook al antwoord je kind nauwelijks op deze drie woorden: blijf het zeggen! Het maakt niet uit hoe vaak je het zegt, maar zeg het gewoon. Jouw kinderen en hun hartjes zullen (stiekem) bloeien als ze die drie kleine woordjes horen.

5. Knuffel je kinderen

Grijp je kinderen af en toe vast voor een dikke knuffel. Maakt niet uit hoe oud ze zijn. Vaak zullen ze protesteren, maar waarschijnlijk vinden ze het stiekem wel leuk en knuffelen ze je zelfs terug. Plus een belangrijk weetje: fysieke aanraking blijkt gezond te zijn. Lees meer hierover in het artikel: Knuffelen: fijn en gezond

6. Niets doen

Het klinkt ontzettend makkelijk, maar in praktijk is het dat vaak niet: niets doen. Laat je kinderen zich soms maar lekker vervelen, zodat zij er zelf achter komen hoe ze met deze verveling om moeten gaan.

7. Blijf jezelf

Het is goed om aan je kinderen te laten zien dat je niet perfect bent en dat iedereen naast zijn positieve punten ook imperfecties heeft. Dus laat je gewoon lekker gaan als je verkeerde teksten van de radio meezingt of maak grapjes over je slechte gewoontes.

8. Luisteren

Stel je kind vertelt in geuren en kleuren over zijn droom die hij de nacht ervoor had. En ja, we weten het: dit kan soms wel twintig minuten duren. Maar zelfs wanneer je voor de tv alleen knikt en met “uh-huh” reageert, voelt je kind zich gehoord. Het werkt voor jullie beiden.

9. Niet vergelijken

Vergelijk je kinderen NIET. Niet met elkaar, niet met hun vrienden en ook niet met jezelf. Vaak vergelijken ouders al voordat ze erg in hebben. “Die Tim is in duel altijd net wat sneller dan jij op het hockeyveld!” Maar er zal altijd wel iemand zijn die sneller, sterker, creatiever, mooier (dankjewel Doutzen Kroes), of slimmer is.

10.  Laat ze falen

Vaak zie je als ouder van tevoren al dat iets niet gaat werken, waardoor je dan erg sterk geneigd bent om in te grijpen.  Je ziet je dochter een zijspan voor haar knuffeldieren maken voor op haar fietsje, maar je ziet dat ze het niet handig aanpakt. Laat het gebeuren! Het is goed voor haar dat ze zelf ervaart dat een schoenendoos met plakband aan haar stuur niet een hele slimme oplossing is. Maar door haar doorzettingsvermogen leert ze juist zelfstandig creatieve oplossingen te bedenken.

Bron: Parent.co 

Reageer op artikel:
10 luie manieren voor een betere ouder
Sluiten