Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 15 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

10x zó leg jij je telefoon vaker aan de kant als je bij je kinderen bent

Gebruik jij je telefoon vaak in het bijzijn van je kind? Het is natuurlijk ook heel verleidelijk en – ontspannen – om even je mail te checken, het nieuws te lezen of berichtjes te sturen. Maar wil je je telefoon vaker aan de kant leggen en je kind jouw onverdeelde aandacht geven? Gebruik dan deze 10 tips!

1. Maak de balans van je telefoongebruik op

Waarvoor heb jij je telefoon nodig? Gebruik je je telefoon voor werk, voor sociale contacten of juist om spelletjes te spelen? Het is handig om een lijst te maken van de belangrijkste dagelijkse activiteiten waarvoor je je telefoon gebruikt. Deze lijst zal voor iedere ouder anders zijn. Welke activiteiten zijn van cruciaal belang voor je werk en welke activiteiten zijn leuk en verfrissend? Beide activiteiten kunnen trouwens voor jou even belangrijk zijn.

2. Betrek je kinderen in discussie over telefoongebruik

Zelfs jonge kinderen kunnen bijdragen aan een discussie over het telefoongebruik in huis. Dit zal hen enerzijds helpen te begrijpen waarom je zo nu en dan wel even je telefoon moet gebruiken, en anderzijds waarom het belangrijk is om regels over het telefoongebruik te maken.

3. Hang een lijst met regels over telefoongebruik op

Dit kan in de vorm van een heel eenvoudige, korte lijst die je bijvoorbeeld op de koelkast hangt. Dit lijstje zal voor ieder gezin anders zijn, maar voorbeelden kunnen zijn:

  • Je telefoon pas een uur nadat je thuiskomt aanzetten
  • Je telefoon niet gebruiken totdat de kinderen in bed liggen
  • Geen telefoongebruik tijdens het avondeten
  • Geen telefoons tijdens een familiefilm

4. Geef je kinderen tien minuten pure positieve aandacht

Deze tip is afkomstig van Amy McCready van Positive Parenting Solutions. Het is simpel: geef je kinderen twee keer per dag tien minuten pure, onverdeelde aandacht. Dit betekent dat je over hun wereld praat of met hen speelt – zonder onderbrekingen. Dit ondersteunt namelijk positieve aandacht en emotionele verbinding.

5. Begrijpen, toegeven en overwinnen: FOMO

Ben je inmiddels al bekend met het begrip FOMO? Oftewel: Fear Of Missing Out, de angst om dingen te missen. Vanwege FOMO gebruiken sommige mensen hun telefoon om continue met sociale contacten in verbinding te staan – veel meer dan vaak gezond of noodzakelijk is. Vraag je in ieder geval af of FOMO ook een aanleiding is voor jouw telefoongebruik, zodat je jezelf er bewust van bent.

6. Denk na over je gewoontes

In The Power of Habit schreef Charles Duhigg: “De meeste keuzes die we elke dag maken voelen als weloverwogen beslissingen, maar dat zijn ze niet.” We gebruiken ons telefoon vaak automatisch in bepaalde situaties. Probeer aandacht te besteden aan deze gewoontes. Wanneer pak je automatisch je telefoon? Welke dingen kan je in deze tijd ook doen in plaats van op je telefoon kijken? Of, kan je je kinderen betrekken in die momenten waarop je automatisch je telefoon pakt? Het nieuws op je telefoon checken in het bijzijn van je kinderen hoeft bijvoorbeeld niet per se slecht te zijn – als je af en toe iets met hen van het nieuws deelt.

7. Een plek voor telefoons

Een handige manier om daadwerkelijk je telefoon weg te leggen is om een doos of lade toe te wijzen waarin je de telefoons neerlegt. Op een afgesproken moment van de dag, bijvoorbeeld tijdens het avondeten, kunnen jullie hier allemaal je telefoon wegleggen. Jullie telefoons zijn dan even helemaal uit het zicht. Dat geeft rust!

8. Pas de instellingen van je telefoon aan

Allereerst kan je er natuurlijk voor kiezen om je telefoon thuis op stil te zetten. Van continue geluidjes word je namelijk hartstikke onrustig. Ook kan je bijvoorbeeld de notificaties op je telefoon uitschakelen, of je telefoon tijdens het eten op vliegtuigstand te zetten.

9. Maak je telefoon sneller en efficiënter

Dit klinkt misschien een beetje als een flauwe tip, maar overweeg het eens. Als je je apps op je telefoon namelijk beter georganiseerd hebt, zal je wellicht ook minder tijd aan je telefoon kwijt zijn. Verwijder bijvoorbeeld de apps die je tijd verspillen en organiseer je apps onder de juiste clusters.

10. Installeer een app om je gebruik te monitoren

Mocht je nou echt weinig baat hebben aan de voorgaande tips dan kan je ook een app instaleren die jouw gebruik monitort. Een handige iOs-app is bijvoorbeeld ‘Moment’ – deze app houdt automatisch bij hoeveel jij per dag je iPhone of iPad gebruikt. Je kan in deze app ook dagelijks grenzen voor jezelf stellen, en de app je waarschuwt als je over deze grenzen heen gaat.

Lees ook:

Bron: Parent.co 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.