Redactie
Redactie Opvoedstijlen 19 jun 2018

9x wat je als ouder beter niet kunt doen

Als ouder probeer je je kind natuurlijk de állerbeste opvoeding te geven. Maar ja: óók ouders maken fouten, want we zijn nu eenmaal niet perfect. Psycholoog Mike Leary heeft de meest voorkomende fouten, die hij dagelijks tegenkomt in zijn werk, op een rijtje gezet.

Volgens Leary zijn de fouten in eerste instantie vaak goed bedoeld, maar is het op de lange termijn juist schadelijk voor een kind.

1. Je kind té veel keuzes geven

Veel ouders denken dat het goed is om hun kind keuzes te geven, maar voor kinderen is dat juist overweldigend. Door het scala aan keuzes weet een kind vaak niet meer wat te doen.

2. Je kind prijzen voor alles wat hij doet

Uiteindelijk heeft dit een averechts effect: je kind wil dan alleen nog iets doen als hij daar een beloning voor krijgt.

Lees ook: 'Je kind prijzen? Geen goed idee'.

3. Proberen om je kind gelukkig te maken

Natuurlijk heb jij invloed op het geluk van je kind, maar je kind moet zich ook uit zichzelf gelukkig voelen. Je kunt je kind niet forceren om gelukkig te zijn.

4. Je kind verwennen tot op het bot

Een kind gaat uiteindelijk denken dat cadeaus of andere verwennerijen de enige dingen zijn die leiden tot blijdschap en geluk. Deze gedachtegang zorgt ervoor dat hij steeds op jacht blijft gaan naar dingen die hem dat geluksgevoel bezorgen. Dit kán bijvoorbeeld resulteren in verslavingen.

Meer weten over verwennen? Lees dan: 'Verwennen, wat is dat?' en 'Goed verwennen: het kan'.

5. Je kind te veel bezighouden

Veel ouders denken dat het goed is voor kinderen om ze druk bezig te houden met allerlei activiteiten. Maar op de lange termijn zorgt dat er juist voor dat een kind geen energie meer heeft om alles te bolwerken.

6. Opscheppen over je kind

Natuurlijk mag je zeker trots zijn op je kind. Maar als je constant loopt op te scheppen, kan je kind hierdoor arrogant worden of denken dat iedereen om hem heen maar dom is. En dát heeft weer invloed op de sociale contacten van je kind.

7. Niet met je kind over belangrijke onderwerpen praten – zoals seks

Veel ouders vinden het maar niets om met hun kind over seks te praten en het maar beter is om dit niet te doen. ‘Ach, daar is hij toch nog niet mee bezig’. Maar het is juist goed om te weten wat er in het hoofd van je kind omgaat en hem normen en waarden mee te geven over dit soort onderwerpen.

Lees ook: 'Praten over seks? Zo doe je dat'.

8. Superkritisch zijn op de fouten van je kind

Sommige mensen denken dat kritisch zijn helpt om fouten te verbeteren en het nooit weer te doen. Maar fouten zijn erom gemaakt te worden, helemaal door kinderen. Wanneer je ontzettend kritisch bent op de dingen die je kind fout doet, zal hij áltijd streven naar perfectie, waar het ook om gaat. Gaat het dan toch mis, dan geeft hij zichzelf de schuld en zal hij zichzelf waardeloos vinden.

9. Laat je kind geen dingen doen die niet bij zijn leeftijd passen

Leary vertelt dat hij op dit moment drie patiënten heeft die zichzelf op de leeftijd van vier jaar al te eten moesten geven. En daarnaast moesten ze ook nog zorgen voor andere broertjes en zusjes. “Ik heb veel mensen gesproken die zelf geen kinderen meer wilden omdat ze zeiden: ‘Ik heb mijn eigen gezin al opgevoed’”, vertelt de psycholoog.

Bron: Popsugar

Reageer op artikel:
9x wat je als ouder beter niet kunt doen
Sluiten