Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018

12 taken die kinderen zelfstandig kunnen doen (deel 2)

door: Soraya Vogelaar

Door je kinderen taken uit te laten voeren, leren ze al verschillende vaardigheden en ontwikkelen ze verantwoordelijkheidsgevoel. Hier hebben ze de rest van hun leven baat bij, vroeg geleerd is tenslotte oud gedaan. Maar wanneer is een taak nu geschikt, en wat leert een kind dan precies? Reader’s Digest hield een rondgang bij experts voor inzichten over welke dagelijkse taken kinderen kunnen uitvoeren. 
 

De was doen
Zoals al eerder in deel 1 genoemd, is de was typisch zo’n klusje dat altijd op je wacht. Vooral als de wJe kunt jezelf al wat uit handen nemen door je tiener zelf zijn of haar eigen was te laten doen. Geef hem of haar dan ook meteen een vaste wasdag in de week, bijvoorbeeld de zondag. Dan weet je zeker dat je kind weet wat er verwacht wordt. En heb je ook niet dat ze bijvoorbeeld dagelijks een shirtje wassen. Bovendien oefenen ze meteen voor later als ze uit huis gaan. 

Zelf de kleding uit laten kiezen
Wie kiest je kind de gekste kleurencombinaties of springt ‘ie van de ene modetrend naar een andere fase. Toch is het belangrijk dat een kind – tot een zekere hoogte – vrij gelaten wordt in kledingkeuze. Door je kind zelf te laten kiezen wat hij of zij wil dragen, stimuleert dit de zelfstandigheid en het zelfvertrouwen. Is je kind nog niet zo goed in het daadwerkelijk maken van logische kledingkeuzes? Kiest je zoon of dochter bijvoorbeeld makkelijk voor een korte broek in de winter en een sjaal tijdens hartje zomer? Kies van tevoren drie outfits uit waar je kind dan zelf een ideale combinatie uit mag kiezen. 

Een spaarrekening openen
Een kind kan niet vroeg genoeg de waarde van geld leren. Volgens Barbara Greenberg, klinisch psycholoog en specialist op het gebeid van de mentale gezondheid van tieners en adolescenten, is het belangrijk om zo vroeg mogelijk een spaarrekening te open voor je kind. Greenberg: ‘Neem je tiener of puber mee naar de bank en open een spaarrekening. Help je kind vervolgens bepalen hoeveel geld er gespaard kan worden en hoeveel budget er over is voor wekelijkse activiteiten en noodzakelijkheden. Leer ze om te sparen voor belangrijke dingen die ze voor zichzelf willen kopen.’  

Greenberg legt hier de achterliggende gedachte hierbij uit: ‘Spullen die tieners van hun eigen geld voor zichzelf kopen, behandelen ze vaak beter. Ze hechten vaak meer waarde aan die spullen omdat ze precies weten hoe hard ze ervoor gewerkt hebben en hoelang ze ervoor hebben moeten sparen. Dit zorgt voor een voldaan en zelfstandig gevoel en tevredenheid dat ze dit gepresteerd hebben.

LEES OOK: Onderzoek zegt: zoon van werkende moeders doen later twee keer zoveel in het huishouden

Eten bestellen
En dan specifiek niet eten bestellen via een site, maar echt door even ouderwets te bellen. Het lijkt misschien wat suf, maar volgens Greenberg zit er een noodzaak in dit detail. ‘Ik heb gemerkt, dat veel tieners en jongere kinderen last hebben van belangst. We moeten de telefoon toch blijven gebruiken in ons leven. Laat je kind oefenen met telefoneren zodat ze zich comfortabel voelen om later hun eigen belafspraken te maken’, aldus Greenberg. Ze raadt aan dat ouders hun kind taken geven die alleen telefonisch afgehandeld kunnen worden. 

Solliciteren voor een bijbaantje
Tieners en adolescenten zien zichzelf graag als verstandig, zelfstandig en oud genoeg om dingen zelf te kunnen doen. Om er zeker van te zijn dat ze later ook daadwerkelijk voor zichzelf kunnen zorgen. Greenberg: ‘Werken leert kinderen over budgetteren, werkethos, doorzettingsvermogen en samenwerken in een team. Dit zijn allemaal vaardigheden die bijdragen aan meer zelfstandigheid. Maar Greenberg ziet hier wel een grens in. ‘Je wilt ook niet dat je kinderen teveel uren werken. Het belangrijkste blijft wel dat ze zich focussen op school activiteiten en een sociaal leven’, aldus Greenberg. Die balans is er natuurlijk goed te vinden met een bijbaantje voor een bepaald aantal uren of alleen zomerbaantje. 

Zelf hun eigen problemen laten oplossen
Als ouder schiet je je kind al snel te hulp als hij of zij ergens mee zit. Instinctief gezien willen ouders zoveel mogelijk negatieve ervaringen, pijn en verdriet voor hun kind beperken. Sinds de geboorte van je kind, let je al op dat hij of zij niet valt en houd je de hand vast bij het oversteken. Als je kind eenmaal een tiener of adolescent is, wordt het wel tijd om hem of haar zelfstandigheid te leren en zelf problemen op te lossen. Volgens Greenberg is dit een moeilijk onderdeel van het ouderschap, maar tevens ook een hele belangrijke. ‘Kinderen die aangemoedigd worden om zelf problemen op te lossen, zijn effectiever in het omgaan met de dagelijkse strubbelingen die wij allemaal meemaken. Dit zorgt ook voor gevoelens van effectiviteit, zelfvertrouwen en zelfstandigheid.’ 

Bron: Reader’s Digest

Reageer op artikel:
12 taken die kinderen zelfstandig kunnen doen (deel 2)
Sluiten