13 Stamppotten met zuurkool


Zuurkool stamppot van Michelle uit Nieuw-Vennep

1 pakje stamppotaardappelpuree of zelf maken 
500 gram zuurkool
appelsap
stukjes ananas
geraspte kaas
spekjes
als lekker extraatje UNOX rookworst
als lekker extraatje wat jus

Kook de zuurkool in een liter appelsap. Dit haalt het zure voor de kinderen er wat af. Maak ondertussen de aardappelpuree..in het geval van het pakje slechts water toevoegen en klaar is kees.
Bak de spekjes tot ze goed zijn. Schep alvast op de bodem het bakblik een laag aardappelpuree ( de helft van het geheel). Gooi hierna de gekookte zuurkool ( eerst even afgieten)en de spekjes op de laag aardappelpuree. Vervolgens strooi je hier klein beetje kaas en stukjes ananas overheen. Nu kan ook de bovenste laag van aardappelpuree erover. Goed proberen glad te strijken. Nu alleen nog de geraspte kaas en de stukjes ananas erop en het geheel kan 20-30 minuten in de oven totdat de kaas een mooi bruin korstje is.

Zuurkool stamppot van D. Haenen uit Buchten

100 gram. boter
1kg aardappelen
2dl melk
Zout, peper
2 uien
2 tl. Paprikapoeder mild
400gr. wijnzuurkool
250gr katenspek (dikke plakken)
1 dl zure room
paneermeel

Klontje boter 5gr., smelten in magnetron, schaal invetten. Aardappelen schillen en wassen. Afgedekt gaar koken in magnetron ca. 9 min. ca. 750watt. Laten nagaren. Fijn maken met pureestamper, boter, melk, peper en zout toevoegen. 
Uien schillen en in lange snippers snijden. Boter smelten in magnetron, ui doorheen scheppen ,onafgedekt 4 ½ min, ca 750 watt in magnetron. Gesmoorde uien met de paprikapoeder bestrooien, zuurkool erop uitspreiden, alles vermengen, afgedekt 4 ½ min. ca. 750 watt in magnetron. 
Katenspek in blokje snijden, met zure room en zuurkoolmengsel vermengen.
Ovenschaal met helft aardappelpuree bedekken. Zuurkoolmengsel erop en afdekken met resterende aardappelpuree.
Bestrooi met paneermeel en enkel klontjes boter erop.
In magnetron op combinatiestand temp. 220-230C, tijd 15-20min, goudbruin en heet laten worden.
Serveer er warme rookworst bij.

Zuurkoolstamppot van Marijn uit Rotterdam

500 gram zuurkool
1-1,5 kg aardappelen
1 rookworst
250 gram magere spekreepjes
1 ui, in stukjes
1 rode paprika, in stukjes
1 bakje champignons, in stukjes
3 mandarijnen, in stukjes
1 banaan, in stukjes

Doe de zuurkool in een pan met water en breng het aan de kook.
Giet zodra het kookt de zuurkool af, voeg opnieuw water toe en breng het aan de kook. Laat het 20 minuten koken. Kook ook de aardappelen 20 minuten. Bak ondertussen de spekreepjes en doe ze daarna in een grote schaal of pan. Bak de ui en paprika in het resterende vocht van de spekjes en doe deze dan ook in de schaal/pan. Doe de stukjes mandarijn en banaan ook in de schaal/pan. Verwarm de rookworst, snijd deze in stukjes en doe ook deze in de schaal/pan. Giet de aardappelen en zuurkool af, stamp dit tot een stamppot en voeg dan alle ingrediënten uit de grote schaal toe en roer het nog even door.

Zuurkool stamppot van mw Jansen Kuiperij uit Aalten

Zuurkool stamppot van 
1000 gram geschilde aardappelen 
600 gram uitgelekte zuurkool 
150 gram magere spekblokjes 
1 grote geschilde zure appel 
100 gram gewassen rozijnen 
1 klein blikje uitgelekte mandarijnen 
1 rode paprika 
Melk, boter, zout en peper 
Rookworst

Maak van de aardappelen, melk, boter, zout en peper een luchtige aardappelpuree. Bak de spekjes met de in blokjes gesneden paprika in een koekenpan. Kook de zuurkool met de appel in 25 minuten gaar. Giet de zuurkool af, en stamp deze door de aardappelpuree. Doe de gebakken spekjes en de paprika erdoor. Even flink door verhitten, als laatste voorzichtig de mandarijntjes erdoor roeren. Serveer de zuurkool met een grove rookworst of miniknakworstjes. 

Zuurkool stamppot van Anke

1 grote ui
200 gram spekjes
25 gram boter
500 gram zuurkool
1 dl mandarijnen-bananensap
1 rijpe banaan

Snipper de ui en bak deze samen met de spek goudbruin. Voeg 500 gram zuurkool toe en trek deze los met twee vorken. Schenk er 1 dl mandarijnen-bananensap bij en stoof de zuurkool ongeveer 30 minuten. Kook intussen 1 kg aardappelen. 

Stamp met de melk (deze vooraf even verwarmen op het vuur) de aardappelen tot een puree. Vet de ovenschaal in zorg dat er op de bodem een laag van de 'zuurkoolmengsel' erop ligt. Daarna een paar plakjes banaan snijden die op het mengsel komt, ongeveer 5. Daarna een laagje met aardappelpuree, dan nog één laag met het mengsel en daarna de aardappelpuree. 

Voordat het geheel de oven ingaat een paar klontjes boter erop leggen. Het geheel gaat 20 minuten in een voorverwarde hete oven van 200 graden.

Zuurkoolschotel van Jet uit Dieren

(kruiden) zuurkool
aardappels
blikje gemengd fruit
Grote rozijnen (zwart&geel)
banaan
scheutje melk
zout & peper
boter
honing
geraspte kaas
Rookworst (Unox)

Verwarm de oven voor. Kook de aardappelen gaar en verwarm de (kruiden)zuurkool, 
speciaal voor de kids kunt u de zuurkool iets milder maken door er een scheutje honing aan toe te voegen.
Stamp de aardappelen en voeg de zuurkool, scheutje melk, boter, zout&peper toe, roer op het laatst de grote rozijnen erdoor.
Vet een grote ovenschaal in met boter, en schep de zuurkool erin. Laat het blikje gemengd fruit uitlekken en duw de fruitstukjes in de zuurkool. 
Snij de banaan en rookworst in plakjes en verdeel die over de zuurkool. Strooi de geraspte kaas er over en laat de kaas bruin worden onder de grill in de voorverwarmde oven

Zuurkool stamppot van Marie-Claire uit Schiedam

1 pond rundergehakt 
1 a 2 bananen 
0,5 literblik ananas op siroop 
zakje kruidenzuurkool 
pak aardappelpuree voor ovenschotel 
geraspte pittige kaas 
zout 
peper 
2 teentjes knoflook 
1 gesnipperde ui 
ovenschaal

Oven voorverwarmen op 180 a 200 graden C. 
Gehakt rul bakken met zout, peper, knoflook en ui. Als het bruin is onder in ovenschotel doen. 
Bananen in plakjes snijden en bovenop gehakt leggen. Zuurkool kwartiertje koken, uit laten lekken en bovenop de schijfjes banaan leggen. 
Ananasschijven in stukjes snijden, uit laten lekken en bovenop zuurkool leggen. 
De aardappelpuree klaarmaken volgens aanwijzingen op het pak en bovenop de ananas doen en mooi gladstrijken. Hier bovenop de geraspte kaas strooien. 
Dan de schotel 20 minuten een half uur in oven tot er mooi bruin korstje op zit. 
Je kunt deze schotel ook gemakkelijk een dag van te voren klaarmaken. Is eigenlijk nog lekkerder want dan trekken de smaken goed door elkaar. 

Zuurkool stamppot van Marij uit Knegsel

7 aardappelen voor 4 personen
1 blik witte bonen(600 gram)
400 gram zuurkool
200 gram uitgebakken spekjes
een bakje champignons
75 gram boter en een scheutje melk
4 tartaartjes
versgemalen peper en wat zout

Eerst de aardappelen koken, als ze bijna gaar zijn zuurkool erbij en nog een paar minuten koken. De champignons met de spekjes even bakken tot ze( licht)bruin zijn en samen met het blik witte bonen en de boter en het scheutje melk door de door het aardappel/zuurkoolmengsel stampen. Wat versgemalen peper en zout daar door heen en opdienen met de tartaartjes daarbovenop (ongeveer 6 minuten bakken).

Zuurkool stamppot met milde gorgonzola, paprika en ananas van Christian uit Den Haag

800 gram kruimige aardappels
400 gram zuurkool
200 gram milde gorgonzola
1 blikje ananas. (300 gram)
halve rode paprika
halve gele paprika
peper en zout 
boter 
50 ml. melk

Schil de aardappelen en snijd deze stukken, hierdoor hoef je minder lang de aardappelen op het vuur te zetten en behoud je de vitaminen. Laat de zuurkool uitlekken. Laat de ananas uitlekken en bewaar het ananassap. 
Doe de zuurkool in een pan met de ananassap en zet het op het vuur, kook het in ca 15 minuten op een laag pitje gaar. 
Kook de aardappelen in ruim water met wat zout in 10 a 15 minuten gaar. Je kan testen of de aardappelen gaar zijn door met een vork erin te prikken. Prikt het makkelijk en laat het los: de aardappelen zijn gaar. 
Stamp de aardappelen met wat melk en een klontje boter tot een stevige puree. 
Snijd de rode en de gele paprika in blokjes en meng deze door de aardappelpuree. 
Voeg de zuurkool aan de puree. 
Snijd de ananas in stukjes en schep deze ook voorzichtig door de stamppot. Als laatste snijd je de gorgonzola in blokjes van 1 x 1 cm en schep deze tenslotte door de stamppot.
Voor een lekker korstje doe je de stamppot in een ovenschaal, een klein beetje boter eroverheen en wat gorgonzola ca. 10 minuten op 180 graden. 

Zuurkool stamppot (6 pers) van Lars uit Knegsel

500 gr. verse zuurkool
500 gr. vegetarisch gehakt (Bijv.Tivall)
6 middelgrote aardappelen
3 eetl. kerriepoeder
2 Bananen
2 Appels
6 Kerstomaatjes
6 Plakjes Mozzarella
100 gr. geraspte oude kaas
Olijfolie
Melk
Ovenvaste schotel

Bak het gehakt met ca. 4 eetlepels olijfolie en meng dit met de kerrie (pas op voor aanbakken!) Voeg eventueel wat olie toe. Kook de aardappelen en maak er met een beetje (warme) melk een smeuïge puree van. Meng de ongekookte, uitgelekte zuurkool door de puree. Snijd de appels in kleine stukjes en meng door de aardappel/zuurkool stamp. Bedek een licht ingevette vuurvaste schaal met het kerriegehakt. Hier overheen het aardappel/ zuurkool/appel mengsel. Snijd de bananen in platte repen en leg het over het geheel heen. Bedek dit alles met 6 plakjes mozzarella en leg op ieder plakje twee halve kerstomaatjes (vruchtvlees naar boven). Strooi over dit alles de geraspte oude kaas en laat het in ca. 20 minuten in een oven op 180 gr. heet worden.

Zuurkoolstamppot van Eibert uit Vugth

aardappels
zuurkool
spekjes
kaas
2 a 3 bananen
flinke hand rozijnen
beetje kerriepoeder
peper
nootmuskaat
ananas
verse worst (of iets anders wat je lekker vindt)

Verwarm de oven voor. Kook de aardappels samen met de zuurkool. Ondertussen bak je de spekjes, snij je de bananen, wel je de rozijnen en snij je een paar plakjes kaas in stukjes. Als de aardappelen gaar zijn giet je het af, stamp je de aardappelen en roer het geheel door elkaar. Je voegt peper, nootmuskaat en een beetje kerrie toe en mengt ook de rozijnen, kaas, banaan en spekjes er doorheen. Je doet de stamppot in een ovenschaal en dekt het geheel af met ananasschijfjes met daarover een laagje kaas. Daarna 45 minuten in de oven. Ondertussen bak je de worst (ander vlees kan ook natuurlijk) en je maakt er ook een beetje jus bij.

Zuurkool stamppot (6 pers) van Lisette uit Huijbergen

500 gram gehakt
800 gram zuurkool
Een bekertje crème fraiche
3 eetlepels mosterd
aardappels 
geraspte kaas

Gehakt rul bakken. Crème fraiche en de mosterd er door heen roeren, zodra het gesmolten is. Vuur uitzetten. De aardappels koken en stampen. De zuurkool koken. De gestampte aardappels, zuurkool en gehaktmengsel door elkaar roeren. In een ovenschaal doen met een laagje geraspte kaas erover, even laten gratineren

Zuurkool stamppot van Jeannet uit Waalre

pakje zuurkool
aardappelen
blikje cornedbeef
3 uien
rookworst

Kook van de zuurkool met de aardappelen een zuurkoolstamp. Fruit in een koekenpan de in stukjes gesneden uien en voeg daarna de cornedbeef toe, deze zijn wat grof gesneden en valt tijdens het bakken uiteen tot draadjes. Stamp dit cornedbeef/ui mengsel door de zuurkoolstamp heen.

Reageer op artikel:
13 Stamppotten met zuurkool
Sluiten