Redactie
Redactie Opvoedstijlen 19 jun 2018

15x dit moeten alle moeders weten

Het moederschap kan ontzettend leuk zijn, maar ook óntzettend zwaar. Soms zal je kind je de oren van je hoofd huilen, terwijl je probeert een fatsoenlijke maaltijd in elkaar te flansen én tegelijkertijd je baas aan de telefoon hebt voor een laatste update… Zucht.

Maar hé, onthoud dan dit:

1. Durf een pauze te nemen

Iedere moeder zou moeten weten wanneer ze het nodig heeft om weg te lopen van de situatie, door haarzelf eventjes op te sluiten in de wc of ritje met auto te maken. Het maakt haar niet zwak om een pauze te nemen; het maakt haar juist sterk omdat ze weet wat ze moet doen én ze de moed heeft om tijd voor zichzelf te vragen.

2. Soms kan je niets doen

Iedere moeder zou moeten weten dat haar kind soms zal schreeuwen, huilen, of een driftbui zal krijgen, en dat er momenten zijn waarop ze niks kan doen om haar kind te kalmeren. Uiteindelijk zal alles goedkomen, en het betekent niet dat ze geen goede moeder is.  

3. Het is niet altijd leuk

Iedere moeder zou moeten weten dat het normaal is dat ze niet van ieder moment van de opvoeding geniet. Ze is écht geen afschuwelijk persoon als ze de minuten tot bedtijd aftelt.

4. Je bent niet de enige

Iedere moeder zou moeten weten dat ze niet de enige is die worstelt met de opvoeding. Iedere ouder zit wel eens met zijn handen in het haar – zelfs als ze het niet toegeven.

5. Je mag van plannen wisselen

Iedere moeder zou moeten weten dat het niet erg is om haar mening te veranderen over bijvoorbeeld de manier waarop ze haar kinderen opvoedt, of hoe laat ze haar kinderen naar bed laat gaan. 

6. Je mag loslaten

Iedere moeder zou moeten weten dat het oké is om soms even rustiger aan te doen, om nee te zeggen, om te weten wanneer het genoeg is geweest. Of om zichzelf toestemming te geven om alles even los te laten.

7. Verander de situatie

Iedere moeder zou moeten weten dat ze kracht heeft om haar situatie te veranderen – als ze daar natuurlijk de behoefte aan heeft – op een manier die voor haar werkt.

8. Volg je eigen pad

Iedere moeder zou moeten weten dat wat voor keuzes ze ook maakt, ze beoordeeld en bekritiseerd zal worden. Maar ze moet hoe dan ook haar eigen pad volgen. Zij weet als geen ander wat voor haar werkt.

9. Je bent belangrijk

Iedere moeder zou moeten weten dat ze goed genoeg is, dat ze er toe doet, dat ze belangrijk is, en zo moet ze zichzelf ook behandelen. Het is noodzakelijk dat ze soms haar eigen behoeftes op nummer 1 zet.

10. Luister naar je gevoel

Iedere moeder zou moeten weten dat ze naar haar innerlijke stem moet luisteren, dat stemmetje dat haar influistert om uit de buurt van bepaalde situaties, mensen of plaatsen te blijven.

11. Onvoorwaardelijke liefde

Iedere moeder zou moeten weten dat ze het soms in de opvoeding gaat verpesten, maar dat haar kinderen nog net zo veel van haar houden.

12. Vraag om hulp

Iedere moeder zou moeten weten dat als ze hulp nodig heeft, het goed is om dat gewoon te vragen. Ze moet blijven vragen totdat ze krijgt wat ze nodig heeft.

13. Wees geduldig

Iedere moeder zou moeten weten dat haar geduld behóórlijk op de proef wordt gesteld, voornamelijk het geduld met haarzelf.

14. Waardevolle taak

Iedere moeder zou moeten weten dat het moederschap het engste, maar ook het meest belonende is wat ze ooit zal doen.

15. Je bent de perfecte moeder

En boven alles, iedere moeder zou moeten weten dat ze door de ogen van haar kinderen perfect is. Zij is alles voor hen. Zelfs wanneer ze het gevoel heeft dat ze compleet faalt, is ze perfect genoeg voor haar kinderen.

Bron: Scarry Mommy

Reageer op artikel:
15x dit moeten alle moeders weten
Sluiten