Redactie
Redactie Eten en Voeding 7 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Het is tijd voor stampot. Dit zijn er vier met broccoli!

Broccoli is heel gezond! En natuurlijk weet je dat je er heerlijke stamppot van kunt maken. Enkele lezers stuurden ons hun beste recepten toe. Zo kun je de hele herfst en winter vooruit met variëren!

Stampot! Heerlijk met broccoli

Broccoli stamppot van familie Schuitema uit Groningen

kilo aardappelen
750 gram broccoli
200 gram kipfilet (of vega kip)
5 cl olie
5 cl melk
3 eieren
1.5 theelepel salie (gedroogd)
1 eetlepel bakboter
peper
zout

Schil de aardappelen, was ze en snij ze klein.
Verwijder de stronken van de broccoli en verdeel in roosjes.
Was de roosjes.
Kook in een pan met weinig water en zout de aardappelen in circa 20 minuten gaar. Laat de laatste 8 minuten de broccoli met de aardappelen meekoken.
Kook de eieren in 10 minuten hard.
Spoel ze af onder koud stromend water en pel ze.
Verhit in een koekenpan of Wok de boter en bak de kipreepjes in 5 minuten bruin.
Giet de aardappelen en de broccoli af en stamp ze met een pureestamper tot een smeuïge stamppot fijn.
Roer de olijfolie, melk en salie erdoor.
Voeg de kipreepjes toe.
Breng de stamppot op smaak met wat zout en peper.
Snij de eieren in plakjes.
Verdeel de plakjes ei over de stamppot.

Broccoli stamppot van Sandra uit Groningen

1 kg aardappels
750 gram broccoli
1 bouillonblokje
300 gram gerookte kalkoen (of vega kip)
100 gram geraspte kaas
2 tomaten (facultatief)

Kook de aardappelen in de bouillon en voeg de schoongemaakte broccoli de laatste 7 minuten toe.
Ondertussen snijd je de kalkoen in kleine blokjes, afgieten en stampen. Dan de kalkoenblokjes erdoor en op je bord een beetje kaas er over strooien. Ook lekker met blokjes tomaat.

Broccolistamppot van Karin uit Houten

250 ml gezeefde tomaten
350 gram broccoliroosjes
600 gram aardappels (geschikt voor stamppot)
200 gram winterpeen, in stukjes
twee eetlepels pijnboompitten
1 theelepel djinten (anijssmaak)
1 theelepel oregano
1 teentje knoflook
50 gram grana padano (harde italiaanse kaas)
een scheutje olijfolie

Broccoli in kleine roosjes snijden, aardappels schillen en in stukken snijden. In pan met klein beetje water en zout gaarkoken. Na ongeveer 10 minuten de broccoli aan de aardappels toevoegen en meekoken. In een koekenpan de olie verhitten en al roerend de winterpeen lichtbruin bakken. Djinten en knoflook erdoor roeren en heel even meebakken. Gezeefde tomaten erbij schenken en alles nog 5 minuten zachtjes stoven. Zout en peper naar smaak toevoegen. Pijnboompitten lichtbruin roosteren in koekenpan. Grana pandano in stukjes( plakjes) schaven. Aardappelen en broccoli afgieten en met de oregano grof stampen. Winterpeen met saus eroverheen scheppen. Naar behoefte de pijnboompitten en de kaas eroverheen strooien.

Broccoli stamppot van Patricia uit Michielsgestel

2 of 3 grote stronken broccoli
bakje spekjes (of vega spekjes)
Boursin of philadelpia
aardappels voor aardappelpuree
peper/zout
scheutje lauwe melk
Gehaktbal of worst (kan ook in de vega variant)

Aardappels schillen en koken. Broccoli in stukjes snijden en gaar koken. Spekjes uitbakken.
Aardappels pureren en zout, peper en melk toevoegen. De broccoli al een beetje pureren in pan en dan bij aardappelpuree doen. Boursin erdoorheen roeren. Als laatste de uitgebakken spekjes toevoegen. Lekker met een gehaktbal of een worstje.

 

Welke voeding verbetert de stemming van je kind?

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.