3 Stamppotten met spinazie


Spinazie stamppot van Nancy uit Apeldoorn

1 zak verse spinazie 450 a 500 gram.
800 gram kruimige aardappelen.
125 gram magere spekjes.
1 grote rode ui.
3 teentjes knoflook.
Peper en zout.
Boursin en een scheutje melk.
Geraspte oude kaas.

Je gaat de aardappels in een hoge pan met een snufje zout in veel water laten koken.
De spinazie ga je goed wassen. De magere spekjes doe je apart in een pannetje uitbakken tot ze mooi gaar zijn. De rode uit snijdt je fijn en bakje als de spekjes klaar zijn in het vet lekker glazig. De knoflook pers je uit en doe je bij de ui even meebakken.
Als de aardappels nog ongeveer 6 minuten moeten koken dan doe je de spinazie in de pan van de aardappels. Deze koken nog lekker even mee en daarna giet je de pan af. 
Even op het gas zachtjes laten droog koken. Dan van het vuur afhalen en met een stamper alles goed fijnstampen. Een scheutje melk erdoorheen en mengen maar. Peper naar smaak, de rode ui, knoflook, spekjes er doorheen mengen met een pollepel. Als laatste doe je de geraspte kaas naar smaak en 1 grote eetlepel Boursin door de spinazie. Zet de stamppot nog even op het fornuis en goed roerend de stamppot warm laten worden zodat de kaas smelt.

Spinazie stamppot van Marianne uit Bergschenhoek

700 gr aardappels
400 gr verse bladspinazie
5 kleingesneden zongedroogde tomaten
150-200 gr. grof geraspte Parmezaanse kaas
2 hardgekookte eieren
1 blik gepelde tomaten
1 teen knoflook
2 laurierblaadjes
versgemalen zwarte peper

Begin met het schillen en koken van de aardappelen
Snijd de knoflookteen in kleine stukjes, en bak deze lichtbruin in wat olijfolie
Voeg de gepelde tomaten toe en de laurierblaadjes
Laat dit koken tot het vocht bijna is ingedampt
Stamp de aardappelen fijn en voeg de stukjes zongedroogde tomaat toe. 
Voeg de spinazie toe.Stamp lekker door elkaar. Je kunt eventueel wat melk gebruiken om 
het wat smeuiiger te maken. Haal de laurierblaadjes uit de saus. Voeg wat zwarte peper toe( naar eigen smaak)
Kook of pocheer de eieren.
Vergeet bij het opdienen van de borden de Parmezaanse kaas niet.

Spinaziestamppot van Hans

2 kg kruimig kokende aardappelen
250 gr verse spinazie
250 gr gerookte paling
100 gr gepelde Hollandse garnalen
1 blikje krab
1/2 rookworst
1 grote rode ui
2 teentjes knoflook
peper/zout
Ketjap manis
Sambal oelek
2 eetlepels margarine
50 cl melk

Schil de aardappelen en snijd deze in kwarten. Snij de spinazie grof-fijn. Laat het krabvlees uitlekken. Snij de rode ui heel fijn. Pel de knoflookteentjes en leg deze apart. Kook de aardappelen tot gaar, giet deze goed af en doe er 2 eetlepels margarine bij, de 50 cl melk en roer het geheel door. 

 

 

Tekst: Redactie

Publicatiedatum: 29 oktober 2013

Reageer op artikel:
3 Stamppotten met spinazie
Sluiten