Redactie
Redactie Opvoedstijlen 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

3x zo worden jij en je kind gelukkiger

Iedereen wil graag gelukkig zijn en vaak lijkt het alsof het gras altijd groener is aan de overkant. Een perfect kind, een perfect huis, een perfecte relatie en een perfect uiterlijk: denk jij ook weleens dat je gelukkiger zou zijn als je een toverstok had waarmee je alles kon omtoveren tot een perfect leven? Niet doen!

Want: jouw kind zal nooit perfect worden, en je leven en jijzelf evenmin. Niemand van ons zal ooit perfect zijn; we zijn immers gewoon mensen! Maar er is ook goed nieuws: we hoeven geen perfectie na te streven om daadwerkelijk gelukkig te zijn. Psychologe Laura Markham geeft drie eenvoudige trucs om echt gelukkig te zijn.

1. Kies voor dankbaarheid

Het gevoel van dankbaarheid maakt ons meetbaar gelukkiger. Dankbaarheid is een emotie die waardering uitdrukt voor wat iemand heeft, in tegenstelling tot wat iemand wil. En natuurlijk gaat niet altijd alles even lekker in het leven, soms lijken er zelfs meer dingen mis te gaan dan goed. Maar onthoud dat er zelfs in de meest moeilijke tijden nog zoveel zegeningen zijn waar je dankbaar voor mag zijn. Door als je ouder te focussen op bijvoorbeeld de vreugde van je kind, kan je in moeilijkere tijden misschien vooralsnog een goed gevoel krijgen over je ouderschap. En dat heeft weer een positief effect op het gedrag van kinderen.

2. Kies voor het halfvolle glas

Kies ervoor om het grootste gedeelte van het leven van de zonnige kant te bekijken en dit ook aan je kind mee te geven. Het glas is niet halfleeg, maar halfvol. Optimisten zijn namelijk gezonder, gelukkiger, hebben meer rijke relaties en leven ook nog eens langer. Leer jezelf en je kind om tegenslagen te zien als tijdelijke, geïsoleerde, niet-persoonlijke situaties. Daarnaast is misschien wel het meest belangrijk dat jij (en dus ook je kind) ervan overtuigd bent dat je in negatieve situaties niet machteloos bent.

3. Kies voor liefde

Om je echt gelukkig te voelen is het belangrijk dat je jezelf kan accepteren en lief kan hebben. Je moet van jezelf houden. Sterker nog: soms lijkt van jezelf houden en jezelf accepteren het belangrijkste wat er in de opvoeding ertoe doet. Pas als je echt onvoorwaardelijk van jezelf kan houden, kan je dat ook van je kind. En we weten dat ieder kind onvoorwaardelijke liefde nodig heeft. Dus laten we vandaag nog beginnen met liefdevol en waarderend over onszelf te praten en te kijken.

Bron: Psychology Today

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
3x zo worden jij en je kind gelukkiger
Sluiten