Redactie
Redactie Aanmoedigen 19 jun 2018

4 manieren om je kind leren leuk te laten vinden

Niet ieder kind bloeit op in het klaslokaal. Sommige kinderen hebben meer motivatie nodig om hun nieuwsgierigheid aan te wakkeren. Auteurs van het boek ‘What Kids Need To Succeed’ hebben vijf punten bedacht die bijdragen aan die motivatie. 

1. Laat je kind zien dat je waarde hecht aan leren
Maak al vroeg duidelijk dat je van hem of haar verwacht dat ‘ie school serieus neemt. En dat leren een prioriteit is. Jij kunt hier als ouder ook een voorbeeld in geven. Wanneer jij bewust iets nieuws doet, laat je aan je kind zien dat leren bij het leven hoort.  Bovendien laat je zo ook zien dat het leuk is om nieuwe vaardigheden te leren, of dit nu in een klas of zelfstandig is. 

2. Help je kind zijn motivatie ontwikkelen
Een van redenen waarom kinderen school en leren saai vinden, is omdat ze bepaalde vakken niet interessant vinden en de waarde er niet van inzien. Het is ook lastig in te schatten waarom ze iets nu zouden moeten leren en er over een paar jaar baat bij hebben. 

Je kunt de motivatie en interesse aanwakkeren door de leerstof te koppelen aan je kind z’n interesses. Een andere manier om hem of te haar motiveren, is door het te koppelen aan de droombaan van je kind. Leg de stappen uit die hij of zij moet nemen om daar te komen. Bijvoorbeeld in deze stappen: eerst huiswerk maken, de toets halen, en uiteindelijk een diploma halen en specifieke vaardigheden  leren voor die leuke baan. 

3. Leer mee met je kind (én leer soms van je kind)
School is niet de enige manier waarop kinderen dingen kunnen leren. Er zijn tenslotte genoeg dingen in het dagelijks leven, die we op school niet geleerd hebben. En ook daar kan jij je kind bij helpen. Jij bent in feite de allereerste leraar die je kind heeft. Wakker een nieuwsgierigheid bij hem of haar aan voor wat leven te bieden heeft. Dit kan groots en avontuurlijk zijn.  Maar het kan ‘m ook in opvoedkundige dingen zitten, zoals samen koken met je kind en nieuwe recepten uit te proberen. Leer daarnaast ook zelf van je kind. Stel je open voor zijn of haar belevingswereld en sta open voor zijn of haar suggesties. Zo leren jullie van elkaar.

4. Plan een ander type vakantie of uitje
Bij groots en avontuurlijk van het volgende punt, past een vakantie die net even anders is dan normaal. Een vakantie naar een andere plek zorgt ervoor dat je kind een andere belevingswereld heeft dan alleen de omgeving van thuis. Dit hoeft niet heel duur te zijn. Boek bijvoorbeed een weekendje weg of ga kamperen op een andere plek in het land. Daarnaast kun je ook veel leerzame activiteiten plannen, zoals een museumbezoek. Naarmate je kind ouder wordt (denk rond de puberleeftijd) kun je hem of haar ook steeds meer bij het plannen van de reis betrekken. Hierdoor kun je de leerzame delen van de reis ook meer met hem of haar afstemmen. 

Bron: Motherly

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
4 manieren om je kind leren leuk te laten vinden
Sluiten