Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018

40% van de jonge meisjes vindt zichzelf te dik

Wij staan met onze mond vol tanden. Maar liefst veertig procent van de Britse meisjes tussen de zeven en tien jaar schaamt zich omdat ze zichzelf te dik vindt.

Deze cijfers komen uit het Girlsguiding's Girls's Attitude onderzoek, dat gehouden werd onder ruim 1.600 meisjes in de leeftijd 7 tot 21 jaar. Vooral de onzekerheid die heerst bij jonge meisjes is schokkend.

Feiten en cijfers

  • 47 procent van de meisjes van 11 tot 21 jaar zeggen dat zij door hun uiterlijk geremd worden om bepaalde dagelijkse dingen te doen. 
  • 15 procent van de meisjes van 7 tot 10 jaar schamen zich voor voor hun uiterlijk. Bij meisjes tussen 11 en 16 jaar ligt dat percentage al vele malen hoger, namelijk op 42 procent. En maar liefst 50 procent van de meiden tussen 17 en 21 jaar voelen zich over hun uiterlijk beschaamd.
  • En ook 15 procent van de meisjes van 7 tot 10 jaar vindt van zichzelf dat ze moet afvallen. Voor meisjes tussen 11 en 16 jaar is dat percentage overigens al weer 51 procent, en maar liefst 59 procent van de meiden tussen 17 en 21 jaar, vindt dat er een paar (of meer) kilo af zou moeten.
  • 23 procent van de meisjes tussen 7 en 10 jaar vindt van zichzelf dat ze perfect (!) moet zijn. Dit percentage ligt tussen de 11 en 16 jaar nog veel hoger, namelijk op 46 procent. En wederom spannen de meisjes tussen 17 en 21 de kroon: maar liefst 63 procent is van mening dat zij perfect moet zijn.
  • 69 procent van de meisjes tussen 11 en 21 jaar voelen zich ‘niet goed genoeg’.

Onzekerheidsgevoelens nemen toe

Ook is uit ditzelfde Britse onderzoek gebleken dat het gevoel van onzekerheid alleen maar toeneemt. De cijfers geven namelijk aan dat meisjes in de leeftijd van 7 tot 21 jaar zich minder zeker zijn gaan voelen over hun lichaam. In 2011 was bijna driekwart van de meisjes tevreden met hun lichaam, maar dat aantal is in 2016 gezakt tot 61 procent.

#YouAreAmazing

De cijfers liegen er niet om. Ze laten de grote onzekerheid zien over het uiterlijk dat heerst onder jonge meisjes. De organisatie achter het onderzoek probeert hier dan ook zoveel mogelijk aandacht voor te krijgen. Zij introduceerden daarom de hashtag #YouAreAmazing. Het doel van deze hashtag is dat meisjes en jonge vrouwen kunnen vertellen dat ze geweldig zijn door wat ze bereiken en wie ze zijn, en niet vanwege hun uiterlijk.

Waardevolle tips voor je dochter

Ben jij moeder van een dochter? Geef dan deze 15 waardevolle tips mee aan haar! Lees ook ons artikel '10x zo krijgt je puber zelfvertrouwen'. 

Bron: girlguiding.org.uk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
40% van de jonge meisjes vindt zichzelf te dik
Sluiten