Redactie
Redactie Beroepskeuze 21 jun 2018

400 nieuwe keuzevakken op het MBO

Vanaf volgend schooljaar kunnen leerlingen op het MBO kiezen voor 400 nieuwe keuzevakken en zich zo beter voorbereiden op de arbeidsmarkt.

Keuzevakken

Op iedere school worden andere keuzevakken aangeboden en dat zal ook zo blijven. Scholen mogen namelijk zelf bepalen welke keuzevakken zij geven. Zo zullen leerlingen op de ene school Fries leren, terwijl in de Randstad een vak gevolgd kan worden over nieuwe technologie in de zorg. In de grensstreek zullen mbo-opleidingen Duits gaan aanbieden, zodat leerlingen na hun opleiding meer kans maken op een baan over de grens.

Docenten

Leerlingen besteden ongeveer vijftien procent van hun lesuren  aan keuzevakken. Voor de meeste van deze vakken hebben scholen al docenten tot hun beschikking. Voor specifiekere vakken zullen deskundigen uit de praktijk worden ingeschakeld. 

Arbeidsmarkt

Waar komt het idee van de nieuwe keuzevakken vandaan? In samenwerking met het bedrijfsleven zijn de keuzevakken opgezet om leerlingen beter voor te bereiden op de toekomst. Volgens minister van Onderwijs, Jet Bussemaker, is het belangrijk om heel snel in te kunnen spelen op de veranderingen op de arbeidsmarkt. Daarom zitten er bij de nieuwe keuzevakken ook technische vakken. Zo kunnen leerlingen leren omgaan met een 3D-printer of het ontwikkelen van hulprobotten voor de ouderenzorg.

Bron: RTL Nieuws

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
400 nieuwe keuzevakken op het MBO
Sluiten