Redactie
Redactie Opvoeden 8 feb 2020

4x simpele manieren voor een bewuste en fijne opvoeding en omgang met je kinderen

Op een bewuste manier omgaan met je kinderen zorgt voor een rustige, relaxte sfeer en fijne opvoeding. Door je namelijk bewust te zijn van bijvoorbeeld de manier waarop je tegen je kinderen praat, op welke toon en de woorden die je gebruikt, zal je merken dat schreeuwen of sarcastisch zijn juist voor het tegenovergestelde zorgt dan wat je van je kind verwacht op dat moment.

Als jij je bewust bent van jezelf, dan is je kindje dat ook. En goed voorbeeld doet goed volgen, zo simpel werkt dat ook in de opvoeding van je kinderen. Word je daarom bewust van jezelf, van hoe je met je kinderen omgaat en van hoe jij zou willen dat mensen met je (kinderen) omgaan. Ben je eenmaal op dat punt beland, dan kan je deze bewustwording in de praktijk gaan toepassen en dat zorgt voor een fijne omgang met je kinderen. En andersom.

Zo zorg je voor een fijne opvoeding

Simpele manieren die veel kunnen schelen voor de opvoeding van je kinderen.

1. Praat tegen je kinderen zoals je wilt dat er tegen jou gepraat wordt

Woorden kunnen heel krachtig zijn, je kunt mensen er zelfs pijn mee doen, ook je kids dus. Wees je daarom heel bewust van de dingen die je zegt tegen je kindje, welke toon je gebruikt en vooral ook welk volume. Je wilt vast niet dat mensen tegen je schreeuwen, doe dat dus ook niet zelf tegen je kinderen. Praat vooral rustig en gebruik duidelijke zinnen en woorden om dingen bij je kids voor elkaar te krijgen. Probeer het maar eens, je zal zien dat het werkt.

2. Stel je verwachtingen bij

Sta je even stil bij de verwachtingen die je hebt van je kind. Natuurlijk wil je hem bepaalde normen en waarden bijbrengen, maar wat verwacht je verder van hem? En wat kan je verwachten van een peuter of kleuter? Je kan hem sturen en motiveren, maar bedenk wel dat je hem niet kan kneden tot het persoontje dat jij wilt wie hij is. Of wel, maar dat betekent dus dat hij niet zichzelf mag en kan zijn. Iets om over na te denken, nietwaar?

3. Zorg voor routine

Rust, reinheid en regelmaat, je kent de drie R’en vast wel of hebt er op z’n minst van gehoord. En ze werken, nog steeds. Door routine in de dag te brengen weten je kids waar ze aan toe zijn, en jij ook. Het helpt om de relaxte sfeer in huis te behouden. En natuurlijk gaat de dag niet altijd zoals gepland, ook dat is niet erg. Door op een rustige manier hierop in te spelen, zullen je kinderen dat aanvoelen en er ook ontspannen mee om kunnen gaan.

4. Leef je in in de gevoelens van je kind

Benoem de emoties van je kind en leef met hem mee als er iets gebeurt dat niet leuk is voor hem. Ook als je kind teleurgesteld is omdat hij van jou iets niet mag bijvoorbeeld. Dit soort dingen horen erbij en hij moet hier ook mee leren omgaan, jij kan hem het goede voorbeeld geven. Let ook op dat je niet te snel boos wordt of te vaak nee zegt: soms heeft dat helemaal geen zin. Boos worden als je kind knoeit bijvoorbeeld… Doet hij het expres? Vast niet. Kan het gebeuren? Ja, het gebeurt jou vast ook wel eens. Stel iemand wordt dan boos op je, dan voel je je klein worden en misschien schaam je jezelf wel? Waarschijnlijk is dat niet wat je wilt dat je kind voelt op dat moment. Wees je daarom bewust van wanneer je boos wordt om iets en waarom eigenlijk. En hoe je dat anders zou kunnen aanpakken.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
4x simpele manieren voor een bewuste en fijne opvoeding en omgang met je kinderen
Sluiten