redactie
redactie Opvoedstijlen 19 juni 2018

4x voorkom dat je kind hebberig wordt

Maak jij je weleens zorgen dat je kinderen té verwend worden tijdens de feestdagen en daardoor hebberig worden? Ouders kunnen hun kinderen de kracht van dankbaarheid en vrijgevigheid leren, want: de magie van de feestdagen zit ‘m niet alleen in het krijgen van cadeaus…

1. Leer je kinderen over reclames

Voor bedrijven zijn de feestdagen dé mogelijkheid om de tere, kleine, beïnvloedbare zieltjes van kinderen te stelen. Door kinderen meer inzicht in de werking van reclames te geven, kan je hen helpen minder beïnvloedbaar te zijn voor materiële hebzucht. Dit kan je tijdens een reclameblok bijvoorbeeld doen door elkaar eraan te herinneren dat hoe geweldig het perfecte plaatje ook is – met goedgeklede, vrolijke kinderen spelend met het mooiste speelgoed – dat dat niks met geluk op lange termijn te maken heeft. Daarnaast kan je aan oudere kinderen bijvoorbeeld uitleggen hoe reclames de behoeftes van mensen proberen te vergroten. De bottom line is hoe dan ook dat je met je familie feestdagen viert om veel belangrijkere redenen dan het krijgen van speelgoed.

2. Leer je kinderen het geluk van geven

Of het nu een heel klein cadeautje is of iets groots: leer je kinderen vrijgevig te zijn en hier ook geluk uit te halen. Betrek je kinderen bijvoorbeeld in het brainstormen over cadeau-ideeën voor familieleden. Op die manier leren kinderen nadenken over het geven van cadeaus aan anderen. Ook kunnen kinderen de waarde van geld leren door bijvoorbeeld het cadeaubudget bij te houden. Hoeveel geld is er al uitgegeven en hoeveel hebben we nog over? Maar daarnaast kan je natuurlijk ook samen met je kind een goed doel steunen, door onder andere een financiële donatie te geven, het doen van vrijwilligerswerk of door met de collectebus langs te gaan.

3. Wees het goede voorbeeld in dankbaarheid

Als je je kinderen dankbaarheid wil bijbrengen, is routine het sleutelwoord. De feestdagen dienen als een perfecte gelegenheid om het ritueel voor dankbaarheid tijdens het diner of andere activiteiten te herhalen. Als ouders dankbaarheid hoog in het vaandel hebben staan, zal dit voor kinderen ook zo zijn. Laat dus duidelijk zien dat je dankbaar bent voor de dingen om je heen – en nee, dan hebben we het niet over je nieuwe fiets, maar over immateriële zaken – want dit is een krachtige les voor kinderen.

4. In praktijk oefenen door rollenspel

Met het aanleren van dankbaarheid en vrijgevigheid kan je nooit vroeg genoeg beginnen. Wel kunnen de bovenstaande punten een beetje te abstract zijn voor kinderen die jonger zijn dan vijf jaar. In dat geval kan je ook oefenen door rollenspellen, waardoor kinderen het makkelijker kunnen begrijpen en onthouden. Wat doe je bijvoorbeeld als je een cadeautje krijgt dat je niet zo heel leuk vindt? En wat zeg je op school over je cadeaus die je gekregen hebt, of tegen andere kindjes die minder ‘coole’ cadeaus hebben gekregen? Je kunt samen in een rollenspel dankbaarheid oefenen op díe manier die voor jullie gezin belangrijk is. Bedenk dus goed wat voor jou Kerstmis betekent en geef dit mee aan je kids.

Bron: Parent.co 

P.s: Misschien kan de Engelse moeder Emma hier nog wat van leren: zij legde namelijk 350 cadeautjes onder de kerstboom dit jaar

Reageer op artikel:
4x voorkom dat je kind hebberig wordt
Sluiten