redactie
redactie Opvoedstijlen 19 jun 2018

5 fouten die ouders maken

Opvoeden is lastig en we maken allemaal fouten. Helaas kunnen sommige ‘opvoedfouten’ op de lange termijn negatieve consequenties voor je kind hebben. Deze 5 dingen kun je bijvoorbeeld écht beter niet meer doen.

1. Schreeuwen

‘Schiet nou toch eens op!’ Ook al nemen we ons nog zo voor niet ons geduld te verliezen, soms gaat het toch mis en schreeuwen we. En het helpt ook nog. Nou ja, eventjes. Op de lange termijn zorgt het er alleen maar voor dat kinderen denken dat schreeuwen normaal is en zelf ook dit gedrag zullen vertonen. Een ander gevolg is dat ze er zo gewend aan raken dat ze een rustig uitgesproken opdracht zullen negeren en pas in actie komen als je je stem verheft. Kortom, tot 10 tellen is het devies…

2. ‘Helikopteren’

Je hebt vast wel eens van helikopter-ouders gehoord; ouders die hun kinderen overal tegen willen beschermen en al helpen voordat het misgaat. Natuurlijk ben jij niet zo, maar laten we eerlijk zijn; elke ouder heeft wel eens een ‘helikopter-moment’. We beschermen onze kinderen nou eenmaal graag tegen verdriet en pijn. En dat is nou precies wat we niet moeten doen. Op het moment zelf is het natuurlijk heel fijn voor je kind dat je een probleem voor hem oplost, maar uiteindelijk zal je kind toch echt zelf met problemen moeten leren omgaan. En daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen.

3. Kleine emoties onderschatten

We hebben het allemaal druk en hierdoor willen we nog wel eens te weinig aandacht besteden aan kleine geluks- of verdrietmomenten van onze kinderen. Zonde, want zo geven we onze kinderen onbedoeld het gevoel dat we geen aandacht voor hun emoties hebben. Gebeurt dit regelmatig dan geef je het idee dat je het niet belangrijk vindt wat er in hun leven gebeurt. En dat wil je niet. Toch?

4. Negatief bedrag belonen

‘Als je nu stopt met huilen, mag je een snoepje.’ Het is natuurlijk een makkelijke oplossing, maar ook deze is op de lange termijn niet handig. Op deze manier beloon je je kind onbewust voor negatief gedrag zoals zeuren of huilen als hij z’n zin niet krijgt. En voor je het weet, maakt je kind hier dankbaar gebruik van. Als ik moeilijk doe, krijg ik uiteindelijk wat leuks of lekkers…

5. Te veel verwennen

We zijn nou eenmaal stapelgek op onze kinderen en dus verwennen we ze graag. Bijvoorbeeld door zomaar iets te kopen dat ze graag willen hebben. Op het moment zelf heel leuk, want: blij kind. Wat het op de lange termijn oplevert kun je zelf wel bedenken. Juist, een verwend nest. Laat je kind liever sparen voor dingen en bewaar cadeautjes voor echt speciale gelegenheden.

Reageer op artikel:
5 fouten die ouders maken
Sluiten