Redactie
Redactie Grootouders 19 jun 2018

5x opa en oma weten het beter

Opa's en oma's die zich bemoeien met de opvoeding frustreert vaak enorm. Maar of je het nu leuk vindt of niet: grootouders doen sommige dingen soms écht wat beter. Zo maken ze zich nu eenmaal minder zorgen en sprinten niet in paniek naar hun personal adviser, Google, als ze er even niet uitkomen.

1. Vrijheid om te spelen

Grootouders winnen het, van jullie als ouders, op het gebied van 'Pak-me-dan'-spelletjes. Dat komt niet omdat het spelletje zo ontzettend ingewikkeld is – vaak is het al voldoende als je klaagt dat je hem niet te pakken kan krijgen, omdat hij te snel is. Maar waarom blinken opa’s en oma’s dan uit in dit spel? Nou, omdat ouders de hele tijd bezig zijn met werk of andere dingen. Opa en oma hebben vaak (of maken) tijd voor fijne spelletjes met de kleinkinderen.  

2. Zorgen maken

Natuurlijk maken grootouders zich net als ouders ook zorgen over de (klein-)kinderen. Máár ze doen dat op een hele andere manier dan ouders dat doen. Waarom? Het is de wijsheid die met de leeftijd is gekomen: grootouders hebben kennis en ervaring wat de ouders vaak nog niet hebben. Nee, je kind gaat waarschijnlijk niet naar de universiteit. En ja, je kind gaat de ups en downs van de puberteit overleven. Misschien wordt je kind wel een keer buitengesloten van het populaire groepje, maar ook dat zal uiteindelijk loslopen. En tenslotte zal je kind misschien niet de beste atleet worden, maar zal hij wel sterk en gespierd worden, ondanks het feit dat de coach hem niet vaak genoeg laat spelen. Grootouders weten dit soort dingen gewoon al.

3. Bedtijd

Iedere avond – maar dan ook echt iedere avond – hetzelfde verhaaltje in de avond voorlezen is vermoeiend. Daarnaast ben je ook nog eens moe; je hebt een lange dag gehad. Je houdt van je kind, maar je voorkeur gaat toch echt uit naar een kort en snel verhaal. En soms schiet het voorlezen er helemaal bij in. Maar grootouders staan er heel anders in. Extra quality time met hun kleinkinderen is namelijk heerlijk. 

4. Corrigeren

Een opa of oma die zijn kleinkind hard aanspreekt of corrigeert, bestaat dat? Ja, ook grootouders zullen hun kleinkinderen corrigeren. Maar opa's en oma's weten uit ervaring dat de fout die het kind maakt, niet automatisch zal leiden tot een carrière in de onderwereld, op die manier kunnen ze in alle rust en kalmte een goed passende consequenties bedenken, die past bij de grens die is overschreven. 

5. Google

Voornamelijk op dit punt spannen opa's en oma's toch echt de kroon. Ouders zijn namelijk volledig afhankelijk van de zoekmachine, genaamd Google. Voornamelijk moeders hebben hier een handje van. Heb je thuis een koppig kind? Huppakee, vraag aan Google wat te doen. Of beter omgaan met kieskeurige eters? Google heeft het antwoord. En voordat je het weet ben je verwikkeld in een web van geweldige, maar ook tegenstrijdige adviezen. Grootouders daarentegen maken geen gebruik van Google om erachter te komen hoe je op de juiste manier moet leven. Ervaring is het toverwoord!

Bron: Huffingtonpost.com 

Reageer op artikel:
5x opa en oma weten het beter
Sluiten