Redactie
Redactie Opvoedstijlen 19 jun 2018

5 opvoedregels die je kunt vergeten

Er zijn van die dingen die we ons kinderen leren, omdat we ze zelf ook zo hebben geleerd. Elke dag in bad bijvoorbeeld. Terwijl sommige van die opvoedregels allang achterhaald zijn. Hier 5 opvoedregels die anders kunnen.

1. Bed opmaken

Probeer je je kind aan te leren om ’s ochtends even zijn bed op te maken of in elk geval recht te trekken voor hij naar school gaat? Je kunt dit beter niet doen. Ook een kinderbed zit namelijk vol met huisstofmijt. En die vinden het heerlijk als het warm en vochtig is… Door de deken niet over het bed te leggen, kan het lekker luchten en juist dat is goed. Net als een bed regelmatig verschonen. Dat moet je je kind als hij groot genoeg is, dus wel leren.

2. Elke dag in bad

Door elke dag in bad of onder de douche te gaan, droogt de huid uit. Dit geeft dan weer een grotere kans op eczeem. Elke dag wassen, is dan wel weer belangrijk. En vooral lekker fris! 

3. De kleding van je kind bepalen

Veel ouders kiezen iedere dag de kleding voor hun kind uit. Soms tot op vrij late leeftijd. Doe dit niet! Door je kind zelf te laten uitkiezen wat hij draagt, ontwikkelt hij een eigen stijl en smaak. En geef je je kind het vertrouwen dat hij dingen zelf prima kan bepalen. Dat het soms pijn doet aan je ogen, dat is dan maar zo. Je zult zien dat het uiteindelijk – met wat subtiele sturing – helemaal goed komt. Lees wat kinderpsycholoog Tischa Neve over de kledingkeuze van je kind zegt.

4. Bord leeg eten

Veel ouders zijn geneigd om hun kind zijn bord helemaal leeg te laten eten. Geen goed idee, want kinderen moeten leren om te voelen of ze vol zitten of niet. Door je kind steeds zijn bord leeg te laten eten, zal hij later ook moeite hebben om te beseffen wanneer hij genoeg heeft gegeten. Met het risico op obesitas als gevolg…

5. Op tijd naar bed

Vasthouden aan bedtijden omdat het bij de leeftijd van je kind past, is geen goed idee. De slaapbehoefte per kind verschilt nou eenmaal enorm. Merk je dat je kind altijd nog lang wakker ligt en niet echt moe is rond de ‘normale’ bedtijd? Leg je kind dan wat later in bed. Tien uur is in het algemeen een mooie slaapduur en het absolute minimum voor kinderen is acht uur. Let wel op dat het niet gaat om geen zin hebben te slapen. Dan is vasthouden aan de bedtijd natuurlijk wel een goed idee. Lees alles over slapen en bedtijden.

Bron: Libelle

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
5 opvoedregels die je kunt vergeten
Sluiten