Redactie
Redactie Eten en Voeding 19 jun 2018

5 Stamppotten met prei


Prei stamppot van Renske

2 preien
1 kilo aardapppelen
4 eetl melk
klontje boter.
4 eieren
350 gr spekblokjes

Prei fijn snijden en wassen en opzetten met koud water, aan de kook brengen en beetgaar koken, afspoelen onder koude kraan en uit laten lekken. Aardappelen schillen en wassen. Opzetten met koud water en mespuntje zout toevoegen. Ongeveer 20 minuten laten koken.
Eieren 6 tot 8 minuten laten koken, dan afspoelen onder koud water. Spekblokjes bakken in koekenpan tot gewenste kleur, en op keukenpapier laten uitlekken. De eieren met een vork of eiersnijder in kleine stukjes maken. Als aardappels goed gaar zijn, deze afgieten en met een mixer fijn maken. Ondertussen voorzichtig melk en boter toevoegen (op gevoel). Als de puree goed is, de prei, de eieren en de spekblokjes erbij doen en dit alles goed mengen. 

Prei stamppot van de familie Brinkman uit Nieuwleusen

aardappels naar keuze
snufje zout
zakje prei
winterwortel
zakje witte saus 
theelepeltje mosterd
Unox rookworst

Water koken voor de rookworst. Laten wellen. Aardappels samen met de prei, winterwortel en zout 20 minuten koken. Daarna stampen. Witte saus met een theelepeltje mosterd bereiden. Schep de stamppot op het bord met een schep aangemaakte saus er over en een stukje rookworst erbij. 

Prei stamppot van Petra uit Stadskanaal

1,5 kg geschilde aardappelen
750 gram gesneden prei
500 gram half om half gehakt ( i.p.v gehakt kun je ook een unox rookworst in kleine stukjes snijden en toevoegen ) 
1 rode of groene paprika 
2 grote uien 
1 ei p.p.
slasaus, maggi , ketjap manis , peper en zout

Aardappelen en prei in een grote pan doen. De paprika en uien in kleine stukken snijden en dit bij de aardappelen en prei in doen. Breng dit aan de kook. Bak ondertussen het gehakt rul, en kook de eieren hard. Als de aardappelen etc. gaar zijn (+/- 20 a 30 min.) giet het kook vocht af. Voeg het gehakt en de eieren ook aan de grote pan toe en stamp dit door elkaar. Breng op smaak met een flinke scheut slasaus, ketjap manis, wat maggi en wat zout en peper. 

Prei stamppot van mevrouw de Winkel uit Enschede

Runderkookworst (geen rookworst, maar kookworst)
Voorgekookte aardappels 
Prei
Kerrie poeder of saus

Kook de aardappels en de prei en prak het tot een stamppot. De runderkookworst in kleine stukjes snijden, koken en laten uitlekken. Eventueel wat opbakken en dan door de stamppot roeren. Kerriepoeder er over heen strooien of een kerriesaus maken voor een pittiger smaak. Als je kerriesaus kiest, dan kunnen de stukjes worst hier doorheen geroerd worden en als afwerking over de opgediende stamppot gegoten worden.

Dit gerecht kan ook goed als ovenschotel:
Oven aanzetten. Prei voorkoken. Hierna goed laten uitlekken en onderin een beboterde ovenschotel leggen. Vervolgens de plakjes runderkookworst over de prei verdelen. Hierover heen kerriepoeder strooien of een kerriesaus voor een pittiger smaak. Vervolgens het geheel afdekken met voorgekookte aardappels of Oven aardappelpuree. Gebruik je gewoon aardappels (voorgekookt) dan een geklopt eitje eroverheen gieten. Bij puree is dit niet nodig. In de oven bij 220 graden in ongeveer 45 min. warm 
laten worden.

Prei stamppot van Carla uit Hengelo

1 kg kruimige aardappels
1 kg prei
1 ui
1 paprika rood
4oo gr. 20+ kaas
wat melk
rookworst

Water opzetten om de rookworst in te laten wellen. Schil zoveel aardappels als nodig voor 4 personen en kook deze gaar met een bouillontablet. Fruit in de braadpan een ui, na 5 min smoor je de gesnipperde paprika mee. Daarna voeg je de gesneden prei toe, smoor alles gaar. Stamp de aardappels, roer de gesmoorde groente erdoor, evt. melk toevoegen. Tenslotte blokjes kaas er door heen roeren. 

 

 

Tekst: Redactie

Publicatiedatum: 10 december 2010

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
5 Stamppotten met prei
Sluiten