Redactie
Redactie Alcoholgebruik 19 jun 2018

5 tips: niet roken en drinken tot 18

Geen alcohol en niet roken tot je 18e; lastig zo’n gesprek met je puber. Heb jij al bedacht hoe je je puber op het hart drukt niet te drinken en te roken, ook niet tijdens de feestdagen? Wij zetten vijf praktische tips voor je op een rij.

1) Kies het juiste moment

Het juiste moment kiezen is erg belangrijk. Als je te vroeg bent, kijken ze je glazig aan en als je te laat bent… tja dan ben je dus te laat. Maar wat is dan de juiste timing? Het advies: stel roken en drinken aan de orde als je kind een nieuwe fase ingaat. Bijvoorbeeld het eerste oudejaarsfeest alleen met vrienden. Op zo’n moment komt hij in een nieuwe situatie terecht en kan hij meteen wat met jullie gesprek. 

2) Wees duidelijk

Maak de afspraak van NIX: niet roken en drinken tot 18 jaar. Ook niet als hij of zij uitgaat tijdens de feestdagen. Afspraak is afspraak. Duidelijker kan niet. 

3) Bereid je voor op het gesprek

Je weet zelf waarschijnlijk als geen ander dat je kind tijdens zo’n gesprek allerlei vragen op je af kan vuren. Bereid je daarom goed voor op het gesprek, zodat je weet waar je het over hebt. Leg uit en geef informatie waarom deze regels nodig zijn. En vraag hoe je kind er tegenover staat. Natuurlijk kun je ook onverwachte aanleidingen (een tv-fragment, een documentaire over kanker) aangrijpen om te praten. Maar doe het niet uitsluitend tussen neus en lippen door. 

4) Doseer het praten erover

Verras je kind vanaf nu niet iedere week met een gesprek over roken en drinken. Zorg er vooral voor dat de gesprekken die je hebt goed zijn. Wees open, oprecht belangstellend, eerlijk, respectvol, laat elkaar uitpraten en luister goed. En verwacht niet dat je kind alles vertelt wat hij doet of meemaakt. In het leven van een puber gebeuren er natuurlijk dingen die je niet zomaar met je ouders deelt. 

5) Maar wat als ik zelf drink en rook?

Pas de boodschap aan als je zelf een roker of drinker bent. Praat hier niet omheen, maar wees eerlijk. Geef toe dat het niet slim is. Zelfs in zo´n geval kan praten je kind tegenhouden dezelfde kant op te gaan, blijkt uit onderzoek. 

En verder:

  • wees niet bang voor verzet of boze gezichten
  • sluit het gesprek zo mogelijk wel positief af, lachen is goed!

Wel of niet schadelijk voor de hersens?

In december 2014 concludeerde Sarai Boelema in haar proefschrift dat alcohol niet schadelijk zou zijn voor de hersenontwikkeling van jongeren. Wat moet je nu als ouder zeggen tegen je puber? J/M vroeg het directeur Rutger Engels van het Trimbos-instituut – dat voorlichting geeft over alcohol, tabak en drugs. Lees het interviewmet Rutger Engels van het Trimbos-instituut » 

Tip: Wil je meer informatie? Bijvoorbeeld welke antwoorden je kunt geven op lastige vragen? Bezoek dan de website www.hoepakjijdataan.nl »

Reageer op artikel:
5 tips: niet roken en drinken tot 18
Sluiten