Redactie
Redactie Ouders 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

5 tips voor effectief thuiswerken met kinderen

Een carriere en het ouderschap combineren kan tegenwoordig steeds makkelijker door thuis te werken. Thuiswerken brengt alleen wel wat valkuilen met zich mee. Met deze 5 tips verloopt het thuiswerken een stuk effectiever.

1. Houd je eigen 'kantoortijden' aan
De grote valkuil van thuiswerken is het gevoel dat het werken nooit echt ophoudt. Voordat je het weet ga je non stop door en dat is natuurlijk niet de bedoeling! Een goede balans tussen werk en privé moet is nu helemaal van belang. Stem werktijden af die goed overeenkomen met je werk, het gezin en jezelf. Houd in de gaten dat je jezelf hier ook echt aan houdt. Tenzij de baas het echt van je verlangt, check je je werkmail dus niet na een bepaald tijdstip of in het weekend.

2. Kies voor een plek die je makkelijk kan afsluiten
Kies een apart plekje waar je rustig kan werken en je afsluiten van de rest van het gezin. Zo raak je niet afgeleid en ga je geen huishoudelijke taken tussen het werken door doen. Andersom geldt het trouwens ook: als je een afgesloten werkplek hebt, trek je aan het eind van de dag makkelijk de deur achter je dicht en blijft het werk daar. 

3. Maak het kinderproof
Net zoals je dat in de rest van het huis ook gedaan hebt. Welke maatregelen je neemt, hangt er natuurlijk van af hoe oud je kind is. Bij jonge kinderen is het belangrijker om te zorgen dat er bijvoorbeeld nergens open stopcontactpunten zijn. En berg belangrijke documenten of werkspullen goed en veilig op. Het laatste wat je wil is dat een puber er bijvoorbeeld een glas cola overheen laat vallen. 

4. Richt eventueel ook een speciaal werkplekje in voor je kind
Zo zijn jullie 'samen' aan het werk. Als je kind ook ergens gecocentreerd mee bezig is, is de kans kleiner dat hij of zij je telkens onderbreekt. Richt bij kleiner kinderen bijvoorbeeld een hoekje in met speelgoed en boekjes. Bij een ouder kind kun je een bureautje neerzetten waar hij of zij kan tekenen en schilderen.

5. Vraag om hulp
Als het combineren van thuiswerken en het moederschap moeilijk wordt, kan het geen kwaad om extra hulptroepen in te schakelen. Die hulp kan er voor iedereen anders uitzien. De één kiest voor een au-pair of oppas, een ander voor opa en oma of de kinderopvang. Aan jou de keus.

Bron: Motherly

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
5 tips voor effectief thuiswerken met kinderen
Sluiten