redactie
redactie Aanmoedigen 19 juni 2018

5 tips: zo help je je kind optimistisch te zijn

Heeft jouw kind vaak een negatieve kijk op de wereld? Het ene kind is van nature een rasoptimist, terwijl het andere kind juist meer een doemdenker is. 'Ik kan dit niet' en 'Dat gaat mij écht nooit lukken', zijn bekende uitspraken van de pessimist.

Gelukkig kun jij je kind met deze 5 tips aanmoedigen om wat rooskleuriger te denken.

Zelfbeeld

Natuurlijk voelt ieder kind zich soms ontmoedigd of teleurgesteld, maar sommige kinderen hebben hier nu eenmaal meer last van. Onderzoeker Martin Seligman identificeerde een pessimistische stijl waarin kinderen op een bepaalde manier negatief reageren op een situatie. Deze manier van reageren kan ervoor zorgen dat kinderen een depressie ontwikkelen. Deze pessimistische stijl houdt in dat kinderen geloven dat teleurstellende gebeurtenissen voortkomen uit persoonlijke gebreken en dus altijd zullen blijven bestaan. 'Ik ben slecht in alles en ik zal altijd slecht in alles zijn', denken én geloven pessimistische kinderen.

Zachte aanpak

En natuurlijk is dat absoluut niet zo, maar overtuig je pessimistische kind dáár maar eens van. Volgens Eileen Kennedy-Moore – klinisch psycholoog en schrijver gespecialiseerd in ouderschap en de gevoelens van kinderen – kunnen ouders hun pessimistische kind helpen om die negatieve gedachtegang te veranderen. Maar, zo zegt Kennedy-Moore, dit vraagt wél een zachte aanpak. Het helpt niet om tegen je kind in te gaan of boos op hem te worden; op die manier blijft je kind z'n hakken in het zand zetten.

Met deze 5 praktische tips help je je kind om het optimisme (weer) te omarmen:

1. Erken de gevoelens van je kind

Begin bij het erkennen van de gevoelens van je kind; hierdoor laat je hem zien dat je het begrijpt. Volgens Kennedy-Moore kun je bijvoorbeeld tegen je kind zeggen: 'Ik snap dat je je gefrustreerd voelt omdat je het moeilijk vindt om dit onder de knie te krijgen' en 'Ik begrijp dat je je ontmoedigd voelt omdat het niet meteen lukt' of 'Ik snap dat je teleurgesteld bent omdat het niet zo is gegaan als je wilde'. In een negatieve situatie is empathie de sleutel om je kind weer op de positieve weg te helpen.

2. Neem een pauze

Het nemen van een korte pauze kan je kind helpen om uit de vicieuze cirkel van negatief denken te stappen, zegt de klinisch psycholoog. Geef je kind een knuffel, een glas water, vertel een grappige anekdote of haal hem over om vijf minuten iets leuks (en iets anders) te doen. Dit zorgt ervoor dat je kind emotioneel meer afstand neemt van het Grote Probleem. Dit kan helpen om je kind te doen realiseren dat het allemaal niet zo erg is als hij in eerste instantie dacht. Daarnaast helpt het ook om positiever tegen dingen aan te kijken als je kind goed gegeten en geslapen heeft.

3. Ontmoedig een 'alles of niets'-mentaliteit

Probeer je kind te overtuigen van het feit dat niet alles meteen goed hoeft te gaan. Sommige dingen gaan beter in kleine stapjes. Leert je kind iets nieuws maar is de uitkomst nog niet zoals het zou moeten? Benoem dan vooral de dingen die wél goed zijn gegaan en laat je kind zich daar ook op focussen, adviseert Kennedy-Moore. Stap voor stap zal je kind zijn einddoel behalen.

4. Verander de klaaggewoonte van je kind

Sommige kinderen klagen uit gewoonte. Of er nu positieve dingen gebeuren of niet, er valt altijd wel wat aan te wijzen dat niet goed ging – volgens het pessimistische kind. Maar hoe verander je deze hardnekkige gewoonte? Volgens de psycholoog is het belangrijk om de positieve dingen te blijven benoemen. Spreek bijvoorbeeld af met je kind dat wanneer hij klaagt, hij ook meerdere postieve kanten moet belichten.

5. Herinner je kind aan positieve uitkomsten

Pessimistische kinderen zitten vast in een negatieve denkwijze: 'Het gaat nu slecht. dus het zal wel slecht blijven gaan'. Als ouder kun je je kind helpen om hem te herinneren aan de momenten dat dingen wél goed gingen of zelfs beter dan ze hadden gedacht. Zeg bijvoorbeeld: 'Ik kan mij nog herinneren dat je vriendje de speelafspraak af had gezegd, maar desondanks had je een hele fijne middag met de kinderen in de buurt'. Volgens Kennedy-Moore helpt dit om je kind een positievere denkwijze te laten ontwikkelen.

Bron: PBS Parents

Reageer op artikel:
5 tips: zo help je je kind optimistisch te zijn
Sluiten