5 Vegetarische stamppotten


Spinazie stamppot van Katja uit Harmelen

1 kg (biologische) kruimige aardappelen
1 ui
600 g verse bladspinazie
500 g (tros)tomaten 
300 g feta (of andere “witte” kaas)
1 el. gedroogde Italiaanse kruiden
2 el. (olijf)olie

Maak de aardappels schoon, snijd ze in stukken van gelijke grootte en kook ze in 20-25 minuten gaar.
Verhit de olie in een wok of hapjespan en fruit de ui.
Voeg de spinazie in gedeeltes toe en laat deze slinken. 
Snijd de tomaten in stukjes en wok deze ook mee.
Breng op smaak met de Italiaanse kruiden.
Giet de aardappelen af en stamp ze.
Meng de gestampte aardappelen door de groenten. (er komt genoeg vocht vrij uit de tomaten en spinazie om het smeuïg te maken)
Snijd de feta in kleine blokjes. 
Meng de blokjes feta door de stamppot en …
eet smakelijk!

Boerenkoolstamppot van Karin uit Goes

1 ½ kl aardappelen
500 gr boerenkool
250 cc cream fraiche
Zout/peper
Mosterd
2 tomaten in kleine blokjes gesneden
1 teentje knoflook, zeer fijn gehakt
100 gr geraspte kaas

Breng aardappelen en boerenkool in 1 pan aan de kook. Laat het ongeveer 20/30 minuten koken.
Stamp dit en voeg cream fraiche, zout/peper, mosterd, knoflook en de geraspte kaas toe en kijk of het smeuïg genoeg is. Voeg anders nog wat cream fraiche toe.
Voeg als laatst de kleine blokjes tomaten toe. Warm dit alles goed door.
Lekker met spekjes, augurkjes, piccalilly en een rookworst.

Spinazie stamppot van Marianne uit Bergschenhoek

700 gr aardappels
400 gr verse bladspinazie
5 kleingesneden zongedroogde tomaten
150-200 gr. grof geraspte Parmezaanse kaas
2 hardgekookte eieren
1 blik gepelde tomaten
1 teen knoflook
2 laurierblaadjes
versgemalen zwarte peper 

Begin met het schillen en koken van de aardappelen
Snijd de knoflookteen in kleine stukjes, en bak deze lichtbruin in wat olijfolie
Voeg de gepelde tomaten toe en de laurierblaadjes
Laat dit koken tot het vocht bijna is ingedampt
Stamp de aardappelen fijn en voeg de stukjes zongedroogde tomaat toe. 
Voeg de spinazie toe.Stamp lekker door elkaar. Je kunt eventueel wat melk gebruiken om 
het wat smeuiiger te maken. Haal de laurierblaadjes uit de saus. Voeg wat zwarte peper toe( naar eigen smaak)
Kook of pocheer de eieren.
Vergeet bij het opdienen van de borden de Parmezaanse kaas niet.

Koolraap stamppot van Bregje uit Beek en Donk

500 gr koolraap in frietjes
1 kg aardappels
1-2 uien
2 zoete appels
klontje boter/margarine of een paar el vloeibare boter
melk
1 el gedroogde peterselie
½-1 tl nootmuskaat
zout naar smaak

Doe de aardappels in een flinke pan en doe er zoveel water bij dat ze net onder staan. Voeg de koolraap toe zodat de aardappels bedekt zijn. Sluit de pan, breng op hoog vuur aan de kook en laat 12-15 min. koken. Ondertussen in de koekenpan wat boter verhitten en hierin op matig vuur de gesnipperde ui fruiten tot die begint te verkleuren. Zet het vuur uit en doe er een deksel op. Schil de appels en snijd ze in niet te kleine stukjes. Wanneer de kooktijd van de groenten is verstreken de appel toevoegen, het vuur iets hoger zetten en nog 5 min. laten doorkoken. Afgieten, en met boter en melk stampen tot een smeuïge stamppot is verkregen. Dan peterselie, nootmuskaat en de gefruite ui erdoor roeren. Zout naar smaak toevoegen en doorroeren.

Snijbonen stamppot van Renée uit Bunnik

aardappelen
rode uien
sjalotje
knoflook
snijbonen
blauwe kaas

Aardappelen schillen en koken, puree van maken. Rode uien in dunne ringen snijden en deze lekker krokant bakken [+sjalotje en of knoflook erbij voor de liefhebbers]. Snijbonen in schuine stukjes van een cm snijden of iets dunner, deze stomen in een inzetstoom mand, de smaak blijft daardoor ook veel lekkerder. Alles door elkaar roeren en tenslotte de blauwe kaas er doorheen laten smelten.

 

 

Tekst: Redactie
Publicatiedatum: 09 december 2010

Reageer op artikel:
5 Vegetarische stamppotten
Sluiten