Redactie
Redactie Ouders 19 jun 2018

5x opvoeden: dit leren wij van vaders

Moeders zijn natúúrlijk de goeroes binnen het ouderschap – laten we dat even voorop stellen. Máár soms is het helemaal niet zo’n gek idee om even na te gaan hoe vaders sommige opvoedkundige kwesties aanpakken…

Lees de vijf opvoedkundige gewoontes van vaders waar vrouwen nog wat van kunnen leren:

1. Geen hulp bieden tot je kind het vraagt

Wij hebben vaak de neiging om onze kinderen bij iedere roep om hulp te gaan helpen. Maar eigenlijk weten we heel vaak niet eens óf zij wel hulp nodig hebben, en wáár zij dan precies hulp voor nodig hebben. Vaders, daarentegen, wachten vaak totdat hun kind specifiek om hulp komt vragen. Doordat je kind zelf om hulp moet vragen, leert je kind duidelijk zijn behoeften aan te geven.

2. Negeer je kind soms een beetje

Als je kinderen bijvoorbeeld ruzie hebben, spring jij er als moeder vaak tussen en probeer je tot een oplossing te komen. Vaders hebben de neiging om dergelijke situaties wat meer op z’n beloop te laten. En wat blijkt? Vaak komen kinderen heel goed zelf tot oplossingen.

3. Geef je kind tijdens zijn driftbuien de ruimte

Als je kind een driftbui heeft, voel je als moeder de natuurlijke behoefte om hem te troosten, te kalmeren of met hem te praten. Maar als je in de driftbui van je kind stapt, word je er zelf ook onderdeel van. Door van vaders te leren om het een beetje los te laten, kan je veel beter je eigen kalmte handhaven. En vanuit deze kalme situatie kan je je kind datgene bieden wat hij nodig heeft, namelijk: geduld, leiderschap en liefde.

4. Slaapt je kind? Doe alleen dingen die je zelf wilt

Ligt je kind in bed? Dit is kostbare tijd. Wij herhalen: kostbare tijd. Dus neem een voorbeeld aan alle mannen: als je kinderen in bed liggen doe dan alleen dingen waar je zelf zin in hebt. Lekker een film kijken, beetje online shoppen, misschien een klein dutje doen? Prima! Zolang je maar niet klusjes gaat doen, financiële zaken regelt of alvast brood voor de volgende dag gaat smeren.

5. Gewoon ‘nee’ zeggen

Vind jij het soms ook zo zielig om resoluut ‘nee’ tegen je kind te zeggen? Ben jij iemand die toch op zoek naar compromissen gaat als het om je kind gaat? Mannen vinden het over het algemeen veel makkelijker om ‘nee’ te zeggen en zijn hier dan ook vaak duidelijker is. Dus onthoud: nee is gewoon nee. Zo simpel is het. 

Bron: Parent.co

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
5x opvoeden: dit leren wij van vaders
Sluiten