Redactie
Redactie Muziekles 19 jun 2018

5x zo maak je je kind wél enthousiast over klassieke muziek

‘Klassieke muziek, ha! Dat is toch hartstikke suf?’ Ik lach een beetje als een boer met kiespijn naar mijn buurjongetjes van 5 en 8. Die steken hun mening duidelijk niet onder stoelen en banken. En dat terwijl ik met mijn ‘klassieke muziek is juist hartstikke tof’-missie bezig ben. Niet alleen omdat het heel leerzaam is, maar ook omdat het zo ontzettend veel verbanden heeft met de muziek van nu. 

Om te zeggen dat ik opgegroeid ben met klassieke muziek, gaat een beetje ver. Maar mijn vader draaide vroeger graag op zondagochtend muziek van componisten als Ravel en Dvořák. En ik moet zeggen dat het tot mijn fijnste jeugdherinneringen behoort: naar beneden lopen op zondagochtend met het vrolijke, bombastische geluid van klassieke muziek door het huis. Mijn vader die even genoot van zijn momentje voor zichzelf (voordat mijn zusje en ik het kwamen verstoren natuurlijk) en vervolgens met z’n allen dansen door de kamer. 

iPad en oordopjes 
Ik zou mijn buurjongetjes dit plezier ook zo graag gunnen. Ik check het even bij hun moeder – ook een fervent luisteraar van klassieke muziek als ik het geluid mag geloven wat soms door de muren heen komt. ‘Nee hoor, die zitten daar niet op te wachten’, aldus Laura (36). ‘Als ik mijn muziek weer eens op zet dan rennen ze al gauw naar boven met een iPad en oordopjes. Ach, wat kan ik er aan doen. Klassieke muziek is gewoon niets voor hen.’

En daar…. Ben ik het dus niet mee eens. Klassieke muziek is voor iedereen. Misschien wel júist voor kinderen. Om me te helpen op mijn missie om meer kinderen te enthousiasmeren voor muziek wend ik mij tot Caecilia Thunnissen, artistiek directeur van Oorkaan. Oorkaanmaakt concerten met topmusici voor een jong publiek. Met deze live concerten willen zij jonge en oude oren openen voor de oneindige wereld van de klassieke muziek.

LEES OOK: 6 voordelen van muziekles voor je kind

Belevingswereld 
Caecilia: ‘Wat ik merk is dat ook ouders niet altijd toegang hebben tot klassieke muziek, en daarom ook die muziek niet aan hun kinderen kunnen overbrengen. Terwijl het zo mooi is! Het is alleen wel belangrijk dat je rekening houdt met de leeftijd van het kind en de muziek naar zijn belevingswereld brengt. Een kind raakt onrustig bij een concert waarbij ze alleen maar stil moeten zitten en luisteren. Daarom presenteren wij bij Oorkaan klassieke muziek in theatrale vormen, waar humor een sleutelrol bij speelt.’

Klassieke muziek dichter bij de belevingswereld van het kind brengen blijkt dus belangrijk als je wilt dat hij het gaat waarderen. Want klassieke muziek is niet ‘saai’ of ‘suf’. Het is een heel nieuwe wereld die je samen met je kind kunt ontdekken. Dat kun je doen door samen naar een concert te gaan, maar je kunt ook thuis beginnen. Door bijvoorbeeld te laten horen dat klassieke muziek verbanden heeft met de muziek die kinderen nu luisteren. Caecilia geeft een paar voorbeelden: 
 

1.Schubert, de Sam Smith van de 19e eeuw

Dacht je dat we een nieuwe trend te pakken hadden met die golf singer-songwriters die we over ons heen krijgen? Ha! Die stroming bestaat al eventjes. Sinds de 18e eeuw om precies te zijn. Maak kennis met Schubert, de singer-songwriter van zijn tijd.  

Schubert: 

Sam Smith:

2.De wals (dans) en Metallica hebben een connectie (ja echt!) 

De wals. Een eenvoudige en elegante dans die nog steeds wel regelmatig gedanst wordt op bruiloften (of gewoon zomaar). Hierbij zie je ruisende rokken voor je, rechte ruggen en een zwierende draai. Maar Metallica? Die past toch zeker niet in dit plaatje? Nou, een van de bekendste nummers die ze ooit gemaakt hebben wel. De iconische metal-ballad Nothing else mattersis gemaakt in een 3/4-maat, net als de wals. 

De wals:

Metallica: 

3.Rock? Barok rockt pas echt! 

Lekker even rocken op de tonen van Muse of The Killers? Laat je kind eens luisteren naar barok. Deze stroming uit de 17eeeuw is lekker bombastisch (springen door de kamer toegestaan). 

Barok: 

Rock:

4.Opera vs. musical

Musicals zijn populairder dan ooit. Niet voor niets is Soldaat van Oranje inmiddels (om en nabij) een miljoen keer verlengd en loopt heel Nederland uit voor The Lion King. Het zal je niet verbazen dat de musicals zoals wij die nu kennen zijn oorsprong kent in de klassieke muziek. Bij de opera, om precies te zijn. 

Opera:

Musical:

5. De voorloper van house 

House kenmerkt zich door het gebruik van beats met de vierkwartsmaat en opzwepende baslijnen. Het gebruik van deze repetitieve melodieën is niet nieuw. In de klassieke muziek kwam het ook al voor. 

Klassiek: 

House: 

Nieuwsgierig geworden naar Oorkaan? Kijk hier welke concerten er binnenkort spelen. 

Dit artikel is geschreven door Daphne de Groot.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
5x zo maak je je kind wél enthousiast over klassieke muziek
Sluiten