redactie
redactie Gezondheid 19 mei 2019

5x Zo zorg je ervoor dat je kind zijn medicijnen inneemt

Hoestsiroop wordt door de strubbelingen geknoeid op het pyjama of het beddengoed. Het kan behoorlijk frustrerend zijn om je kind met man en macht te moeten ‘dwingen’ om medicijnen in te nemen. Probeer deze 5 tructjes eens om je kind z’n medicijnen in te laten nemen.

1. Breng het op een andere manier onder de aandacht

Het oog wil ook wat en dit geldt zeker voor kinderen. Vraag bij de apotheek of ze bijvoorbeeld een spuit hebben liggen, eentje met een tuitje eraan en dus niet een naald. Deze worden ook vaak gebruikt om de wond uit te spoelen wanneer er een (verstands)kies is getrokken. Hiermee kun je bijvoorbeeld een medicijndrank zoals hoestdrank goed toedienen. Dit kan dan in plaats van met een lepeltje, of dat je kind het regelrecht moet drinken uit een glas. Glijd het tuitje naar binnen in de mond, tegen de wang aan, wat meer richting het einde. Maar niet zo ver dat je kind bijna gaat kokhalzen. Spuit de vloeistof langzaam naar binnen. Op deze manier komt de vloeistof wel in de mond, maar komt het zo min mogelijk terecht bij de smaakpapillen, waardoor je kind zo min mogelijk van de bittere smaak proeft.

LEES OOK: 6 Tips: zo ga je om met hoofdpijn bij kinderen

2. Verander de smaak

De smaak van hoestdrank is zelfs voor volwassenen soms moeilijk te verdragen, laat staan voor kinderen. Medicijnen die je bij de drogist kunt krijgen, zijn vaak al verkrijgbaar in ‘kinder’ varianten met een speciaal smaakje om de bittere smaak te verdoezelen. Laat als het kan je kind het smaakje uitkiezen. Dit zorgt ervoor dat je kind ook het gevoel heeft dat hij controle heeft over de situatie.

3. Vraag naar een kauwtabletje of ander alternatief

Veel kinderen hebben moeite met het doorslikken van een pilletje of capsule. Het makkelijkst is dan om te kiezen voor een kauwbare variant van het medicijn in de vorm van een kauwtablet. Of je kunt het medicijn in kleinere stukjes delen en dan aan je kind geven. Raadpleeg wel altijd even bij de (huis)arts of de apotheker of dit mogelijk is en hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Het doorslikken van een capsule gaat makkelijker als de buitenkant van de capsule voor inname wat zachter wordt gemaakt. Je kunt ook bij de apotheek vragen of er eventueel een zetpil of drank beschikbaar is van dit medicijn.

LEES OOK: Griep voorkomen? Met deze tips houd je bacillen buiten de deur

4. Stiekem een beetje omkopen

Geef je kind een beloning wanneer hij wel de medicijnen inneemt. Natuurlijk is dit op de lange termijn niet vol te houden omdat je kind dan alleen maar vaker een beloning verwacht. Maar het kan wel nuttig zijn om een beloning voor de korte termijn te bedenken die ook voor jou werkt. Vertel je kind bijvoorbeeld dat als hij de medicijnen een hele week braaf neemt, hij daarna iets leuks mag doen, zoals een leuk gezinsuitje of een spelletje spelen.

5. Kind medicijnen innemen: geef hem of haar de controle

Geef je kind de controle door – indien dit mogelijk is – je kind het smaakje of de kleur uit te laten kiezen. Of laat je kind bijvoorbeeld een deel van de verpakking van het medicijn versieren met een sticker. Zolang alle belangrijke informatie op het etiket natuurlijk nog wel zichtbaar blijft. Als het mogelijk is, kun je je kind ook laten kiezen wanneer hij het liefst de medicijnen in wilt nemen. Is dit bijvoorbeeld vlak na het avondeten of even voor bedtijd? Door je kind zeggenschap te geven over dit soort kleine situaties, geef je je zoon of dochter het gevoel dat ze zelf de boel onder controle hebben. Hierdoor komt het ook niet over als iets dat ze opgedrongen wordt.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
5x Zo zorg je ervoor dat je kind zijn medicijnen inneemt
Sluiten