Redactie
Redactie Opvoedstijlen 19 jun 2018

6 momenten waarop het oké is om opgeven te bemoedigen bij je kind

Aanmoedigen om door te zetten en extra zelfvertrouwen meegeven: het zijn opvoedmethodes om een kind sterk(er) in z’n schoenen te laten staan. Maar het aanmoedigen om op te geven? Dat lijkt toch haaks hierop te staan. Toch zijn er een aantal situaties waarin het goed is om het ‘ik wil stoppen’ van je kind te volgen. Reader’s Digest vroeg experts naar hun visie om een kind te laten opgeven.

1. Emotionele signalen
Pedagoog en auteur John Mayer adviseert dat kinderen het liefst zo lang mogelijk iets volhouden om de waarde van doorzettingsvermogen en inzet te leren. Maar hij waarschuwt ook dat ouders hierbij wel moeten letten op de emotionele signalen van een kind. Mayer: ‘Als de activiteit zorgt voor stress bij een kind, moet een ouder opnieuw bekijken of het wel zin heeft. Vervult die activiteit op deze manier nog wel het doel waarvoor jij je kind in eerste instantie liet deelnemen?’ Volgens Mayer kun je letten op subtiele signalen bij je kind zoals slaapgebrek, verminderde eetlust, somberheid, angsten en/of woedeaanvallen. Als deze gevoelens bijvoorbeeld iedere keer voor een voetbaltraining of -wedstrijd op komen zetten, kun je hierover met je kind in gesprek en zo nodig de (sport)activiteit staken. 

2. Besef: is het jouw droom of die van je kind?
Als ouder ben je betrokken bij de hobby’s en activiteiten van je kind. Jij bent de eerste die ze aanmoedigt en stimuleert om het beste uit zichzelf te halen. Maar onbewust kan dit soms ook juist druk met zich meebrengen. Veel kinderen willen het tenslotte goed doen voor hun ouders en ze trots maken. 

Volgens psycholoog Frank J. Sileo kan die onbewuste druk funest zijn. ‘Vooral als ouders het plezierige aspect wegnemen en een nadruk leggen op winnen, de eerste zijn en een prijs winnen. Kinderen kunnen hierdoor zenuwachtige en angstige gevoelens krijgen bij trainingen en wedstrijden.’ Als je merkt dat je hier soms onbewust de nadruk op legt kun je proberen die druk te verminderen. Kom je erachter dat het eigenlijk meer jouw droom is om sterspeler of topturner te worden, dan dat van je kind? Dan doe je er goed aan om hem of haar de keus te geven om te stoppen. Volgens Sileo kan de druk ervoor zorgen dat een kind zijn eigen emotionele en fysieke grenzen voorbijgaat, wat op lange termijn effecten kan hebben op emotioneel en fysiek vlak.

LEES OOK: Een kijkje nemen in je kind zijn belevingswereld? Stel deze 35 vragen

3.  Mogelijk onderliggende oorzaken
Kinderen geef je vaak een hobby of activiteit mee zodat ze zich verder ontwikkelen, genoeg beweging krijgen en sociale vaardigheden leren. Zoals samenwerken en vrienden maken. Je denkt er misschien niet snel aan, maar het kan toch voorkomen dat het niet klikt in een team. Misschien voelt je kind zich er niet helemaal tussenpassen, klikt het niet met de coach/leraar of wordt hij of zij helaas buitengesloten door de groep. Volgens Sileo zijn er subtiele signalen die aangeven dat er iets niet lekker zit. Denk bijvoorbeeld aan vaker last hebben van hoofd- of buikpijn en steeds minder naar de training willen. Ga in gesprek met je kind als je merkt dat zijn of haar gedrag veranderd is sinds de nieuwe hobby. Zo kunnen jullie samen zoeken naar een oplossing of iets dat beter bij je kind past.

4. Het is te veel 
Tegenwoordig hebben we het allemaal druk. Soms zelfs te druk. En dit is ook te merken bij kinderen. Zo zijn er alle lessen, activiteiten en het huiswerk op school. Een hobby die veel van ze vraagt, kan dan net teveel zijn. Bekijk of je ergens concessies kunt doen als je merkt dat je kind teveel ballen tegelijk in de lucht houdt. Het scheelt tenslotte voor het hele gezin als het schema wat rustiger wordt thuis.

LEES OOK: Een half uur 'ja' zeggen tegen je kind? Deze moeder deed het

5. Een dip in de schoolresultaten
In het verlengde van het vorige punt, liggen de schoolprestaties. Merk je dat die achteruit gaan omdat je kind het druk heeft met naschoolse activiteiten en hobby’s? Als je hem of haar laat stoppen met de hobby kan dit voelen als een straf. Maak vooral duidelijk dat dit niet zo is en leg uit waarom je deze keuze wilt maken. Een andere manier om ermee om te gaan is door samen te kijken waar het schema effectiever kan. Wie weet gaat dat huiswerk een stuk sneller als jij uitleg geeft. 

6. De leeftijd van je kind en hoe vaak hij/zij opgeeft
Dit keren dat je een oogje toeknijpt of toch gaat voor een peptalk zijn ook afhankelijk van de leeftijd en of het een patroon is. Als je kind nog op de basisschool zit, veranderen interesses continu en is het niet gek om hier los in te zijn. Maar naarmate ze tieners worden, kunnen ze veel leren van doorzetten. Probeer hem of haar dan waar mogelijk aan te moedigen om vol te houden. Zeker als je hier een positieve kant inziet. Je kind vertrouwt op jou om hem te leiden en een helpende hand te bieden bij dit soort keuzes. En ja, dit geldt zelfs voor een opstandige puber. Dokter Mayer: ‘Door consistent toe te laten dat een kind altijd maar kan stoppen, doe je hem te kort. Het hindert de ontwikkeling die nodig is om te leren omgaan met de moeilijke aspecten en moeilijke uitdagingen van het leven.’ 

Bron: Reader's Digest

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
6 momenten waarop het oké is om opgeven te bemoedigen bij je kind
Sluiten