6 Stamppotten met wortel


Winterwortel stamppot van Marieke uit Biest-Houtakker

Olijfolie
Winterwortel
ui
Knolselderij 
Kaneel
Suiker
Aardappel
Melk 
Boter
Peper
Zout 
Nootmuskaat

Hoeveelheden zijn afhankelijk van hoeveel personen er mee aanschuiven . Het fijne van dit recept is dat je zelf naar smaak kan maken. Wil je hem zoeter dat gebruik je meer kaneel en suiker.

Snij de winterwortel en de knolselderij in kleine blokjes. Snij de ui fijn. Fruit de ui aan in een ongeveer 4 eetlepels olijfolie. Bak de knolselderij en de winterwortel even mee. Ongeveer 2 minuten. Strooi nu ongeveer 1 tot 2 eetlepels suiker en 2 theelepels kaneel over de groente en laat deze even karameliseren. 
Kook 6 grote aardappelen en maak hier met melk en boter een puree van. Maak op smaak met peper zout en nootmuskaat. 
Neem een royale ovenschaal en vet deze in met boter of olie. Leg op de bodem van de schaal de gekarmeliseerde groenten en bedek deze met de puree.
Ongeveer half uur in de oven op gemiddeld 200 graden. Tot aardappelpuree goudbruin begint te kleuren.

Winterwortel stamppot van Ria uit Aalden

750 gr. aardappelen
500 gr winterpeen
olijfolie
1 grote ui
1 prei
250 gr. kleine dobbeltjes spek
peper, zout, kaneel, nootmuskaat
rode paprika
honing
bruine suiker.
Unox rookworst

Snijdt de aardappelen, ui en peen in stukjes en kook het geheel.
Maak de olijfolie heet , snijdt de prei in stukjes en doe dit met de spekjes in de olijfolie.
Laat intussen de rookworst warm worden in een pan met water.
Als de aardappelen, peen en ui gaar zijn afgieten en dooreen stampen.
Doe hierbij een eetlepel honing, een eetlepel bruine suiker,
snufje zout, nootmuskaat , peper en kaneel.
Stamp het geheel nogmaals door elkaar.
Doe het op een groot bord en maak er een leuke ronde bol van.
Overgiet dit met de spekjes en prei.
Snijdt de paprika in stukjes en versier hiermee de stamppot.
Snijdt de rookworst in partjes en versier hiermee de stamppot rondom.
Het uiteinde ( kapje van de worst) boven op de stamppot plaatsen.

Winterwortel stamppot van Rianne uit IJsselmuiden

Aardappels
Winterwortels
Uien
1 teentje knoflook
1 theel. gemberpoeder
Boter
Nootmuskaat
Zout/peper
Spekjes
½ krop ijsbergsla (kan evt. weggelaten worden)
Vlees naar keuze

Schil de aardappels en kook ze gaar. Maak er een lekkere aardappelpuree van met de boter, peper, zout en iets nootmuskaat. Bak op laag vuur de spekjes uit.
Rasp ondertussen de geschrapte wortel en snipper de ui.
Verhit boter in een pan en laat de uit glazig fruiten. Pers de knoflook er boven uit en laat ook kort mee fruiten (niet laten aanbakken). Roer er de gemberpoeder door (maakt dat de wortels nog net wat zoeter smaken).
Schep de geraspte wortel erbij en roerbak kort. Voeg naar smaak wat zout toe.
Schep de warme aardappelpuree door het mengsel. Laat even kort doorwarmen en voeg ondertussen ook de spekjes erbij.
Eventueel kan voor de liefhebber, aan tafel de sla (in smalle reepjes gesneden) er door geroerd worden voor wat extra ‘bite’.
Lekker met saucijsjes.

Hutspot van Dorine uit Belgie

1 kg aardappelen
1/2 witte kool
3 wortelen
3 ajuinen/ui
2 dikke prei
1 raap/meiknol/koolraap
2 groeten bouillonblokjes

De ajuin/ui stoven, wortelen fijnsnijden en toevoegen, witte kool fijnsnijden en ook erbij doen, raap/meiknol/koolraap fijnsnijden en toevoegen, en op het laatst de fijngesneden prei. Alles zacht laten stoven, bouillonblokjes toevoegen met een klein beetje water. De aardappelen (met wat water) toevoegen en verder laten stoven, tot het water bijna verdampt is. Peper, zout en nootmuskaat toevoegen en alles fijn stampen.

Worstelstamppot van Karin uit Houten

250 ml gezeefde tomaten 
350 gram broccoliroosjes
600 gram aardappels (geschikt voor stamppot)
200 gram winterpeen, in stukjes
twee eetlepels pijnboompitten
1 theelepel djinten (anijssmaak)
1 theelepel oregano
1 teentje knoflook
50 gram grana padano (harde italiaanse kaas)
een scheutje olijfolie

Broccoli in kleine roosjes snijden, aardappels schillen en in stukken snijden. In pan met klein beetje water en zout gaarkoken. Na ongeveer 10 minuten de broccoli aan de aardappels toevoegen en meekoken. In een koekenpan de olie verhitten en al roerend de winterpeen lichtbruin bakken. Djinten en knoflook erdoor roeren en heel even meebakken. Gezeefde tomaten erbij schenken en alles nog 5 minuten zachtjes stoven. Zout en peper naar smaak toevoegen. Pijnboompitten lichtbruin roosteren in koekenpan. Grana pandano in stukjes( plakjes) schaven. Aardappelen en broccoli afgieten en met de oregano grof stampen. Winterpeen met saus eroverheen scheppen. Naar behoefte de pijnboompitten en de kaas eroverheen strooien. 
Winterwortel stamppot ‘bolletje in het holletje’ van Inge uit Berlicum
300 g rundergehakt, 2 eierdooiers, 1 eetlepel tomatenketchup,1 ui, 2 koffielepels Worcestershire saus, 1,5 liter groentebouillon, 250 g aardappelen, 300 g wortelen, 30 g boter, 1 eetlepel paprikapoeder, peper en zout.
Meng het gehakt met de zeer fijn gesnipperde ui, de eierdooiers, de ketchup, de Worcestershiresaus, peper en zout goed door elkaar. Draai van het gehakt kleine bolletjes. Leg de ba(o)lletjes even in de diepvriezer. Schil de aardappelen en schraap de wortelen en snijd alles in stukken. Breng de groentebouillon aan de kook en laat de aardappelen en de wortelen 20 minuten koken. Giet het vocht boven een andere pan af en kook de gehaktbolletjes in 10 minuten gaar. Stamp de aardappelen, de wortelen, de boter, het paprikapoeder, peper en een klein beetje zout fijn. Warm het nog door. Verdeel dan de stamppot over de borden en maak in het midden een kuiltje. Schep daarin gehaktballetjes en besprenkel alles nog met wat kookvocht: bolletje in het holletje. 

Winterwortel stamppot van Bianka uit Helmond

Maak hutspot zoals je hem altijd maakt. Doe er het volgende sausje bij:
2 ons gehakt h.o.h.
1 ui
azijn
water
peper

In een pannetje 200 gram half om half gehakt bakken met een grote gesnipperde ui.
Als alles een beetje is gebakken, afblussen met een flinke scheut azijn, beetje water erbij
en op smaak maken met flink wat vers gemalen peper. 
Serveer dit sausje op je bord, in een juskuiltje, en smullen maar.

 

 

Tekst: Redactie
Publicatiedatum: 09 december 2010

Reageer op artikel:
6 Stamppotten met wortel
Sluiten