redactie
redactie Gedrag 19 jun 2018

6 tips: omgaan met hoogsensitieve kinderen

Een hoogsensitief kind heeft een andere aanpak nodig dan kinderen die dit niet zijn. Zo kan het kan moeilijk zijn om grenzen te stellen, omdat je kind al snel in de intense rollercoaster van emoties terechtkomt.

Grenzen stellen doe je dan ook op een andere, creatieve manier als je kind hooggevoelig is.

1. Vermijd beschuldigingen

Wanneer je kind iets verkeerd doet, is het een natuurlijke reactie om bijvoorbeeld te zeggen: “Kijk wat je gedaan hebt!” of “Waarom zou je zoiets doen?” Met een uiterst gevoelig kind is het goed om te proberen deze opmerkingen voor je te houden. Als je namelijk dit soort dingen zegt, zal je kind al snel het idee hebben dat hij het slechtste kind van de wereld is. Probeer bijvoorbeeld te zeggen: “Laten we eens kijken of we een andere manier kunnen vinden.” Het klinkt misschien een beetje zweverig, maar deze kleine verschillen doen je kind echt goed. 

2. Wees bewust van je toon

We verheffen allemaal weleens onze stem; iedere ouder verliest soms zijn geduld. Het maakt deel uit van het ouderschap en het mens-zijn. Maar de meest kwetsbare kinderen voelen de woede van hun ouders in hun botten. Zij kunnen er niet om lachen. Dus probeer diep adem te halen – ga desnoods naar buiten en schreeuw alles er uit – en probeer je in het bijzijn van je kind te beheersen.

3. Gebruik geen time-outs

Soms moet je je kind een limiet stellen als de regels overtreden worden. Maar probeer het gebruik van time-outs te vermijden. Extreem gevoelige kinderen hebben namelijk al snel het gevoel dat zij gekwetst of achtergelaten worden. Natuurlijk kan je je kind uit een bepaalde situatie weg halen, maar probeer hem niet te isoleren van jou – jij, die toevallig ook de meest vertrouwde persoon is die hij kent. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om samen met hem naar een andere kamer te gaan. Je wacht dan gewoon tot hij klaar is om terug te keren. Je hoeft niet per se iets te zeggen of te doen, maar gewoon bij hem zijn. 

Lees ook: '6 alternatieven voor een time-out'.

4. Bied keuzes en alternatieven aan

Gevoelige kinderen hebben niet graag het gevoel dat jij alles voor hen bepaalt. Ze willen gehoord worden. Misschien is het daarom een idee om samen huisregels te maken. Uiteraard krijg jij als ouder het laatste woord, maar door alleen maar aan te bieden dat je zijn standpunt zal overwegen, wordt hij gehoord en zal op minder gespannen voet met je staan.

5. Relativeer na een ruzie

In the heat of the moment ben je nou eenmaal geen dikke maatjes met je kind. Dat is logisch. Maar je kunt wel proberen om na afloop van een ruzie een liefdevol punt te maken. Praat later over wat er gebeurde. Je kan het relativeren door bijvoorbeeld te zeggen: “Iedereen voelt zich af en toe niet zo lekker in z'n vel.” Geef hem een dikke knuffel en stel hem gerust door te zeggen dat alles weer goed zal komen.

6. Vergelijk jouw kind niet met andere kinderen

Probeer je er bewust van te zijn dat jouw kind anders is dan andere kinderen. Vergelijk jouw kind daarom ook niet met andere kinderen. Het is te makkelijk om te denken: “Waarom gaat het ergens anders zo veel makkelijker?” Niemand is hetzelfde. En daarnaast zie je een ander gezin slechts een paar minuten van hun leven. Je hebt dus geen idee hoe de opvoeding in real-life verloopt. Je weet wat ze zeggen: ieder huisje heeft zijn kruisje.

Meer informatie over hoogsensitieve kinderen? Lees dan het artikel: 'Méér dan een 'teer zieltje'.

Bron: Scarry Mommy

Reageer op artikel:
6 tips: omgaan met hoogsensitieve kinderen
Sluiten