Redactie
Redactie Muziekles 19 jun 2018

6 voordelen van muziekles voor je kind

Wist je dat muziekles veel voordelen heeft voor je kind? Zo leert je kind door muziek beter rekenen en leert het omgaan met kritiek. Wij hebben de 6 voordelen van muzieklessen op een rij gezet.

1. Muziek en wiskunde

Muziek en wiskunde zijn volgens de oprichter van 'Music Rhapsody', Lynn Kleiner, sterk met elkaar verbonden. Volgens Kleiner leren kinderen namelijk door beats en ritmes patronen herkennen, dat belangrijk is voor het begrijpen van wiskunde. Daarnaast trainen kinderen door het onthouden van liedjes ook hun kortetermijngeheugen, en later ook het langetermijngeheugen.

2. Ontwikkeling motorische vaardigheden

Bepaalde instrumenten helpen kinderen bij het ontwikkelen van de motorische vaardigheden, zoals het bewegen met je handen, armen of voeten. Vooral toetsenbordinstrumenten, bijvoorbeeld de viool en piano, vragen om een goede coordinatie van zowel de linker- als de rechterhand. 

3. Traint de sociale vaardigheden

Op welk gebied dan ook: groepslessen vereisen sociale vaardigheden, zoals interactie en communicatie. Dus ook in muziekgroepslessen leren kinderen samenwerken en rekening houden met elkaar. Als een kind bijvoorbeeld zijn instrument te hard speelt of hij sneller dan de groep is, moet hij zich aanpassen aan de rest van de groep. Daarnaast leren kinderen in groepslessen ook op hun beurt te wachten, naar anderen aandachtig te luisteren en respect voor elkaar te tonen.

4.  Stimuleert discipline en geduld

Het leren van een instrument vraagt om geduld. En niet zo’n klein beetje ook. Om bijvoorbeeld een viool te bespelen, moet je eerst leren hoe je de viool vasthoudt en waar je je voeten moet plaatsen, voordat er überhaupt een geluid uitkomt. Daarnaast leert een kind door het bespelen van een instrument een doel te bereiken door uren, maanden of soms jaren te oefenen. En tenslotte vereist het oefenen van een instrument natuurlijk ook een heel gerichte vorm van concentratie.

5. Verhoogt het zelfvertrouwen

De muziekles is een veilige omgeving waar kinderen leren om opbouwende kritiek te geven, máár ook te accepteren. Het omzetten van negatieve feedback in een positieve verandering kan kinderen helpen bij hun zelfvertrouwen. Ook laten groepslessen kinderen zien dat niemand perfect is en dat er voor iedereen ruimte voor verbetering is.

6. Kennis van andere culturen

Door te leren over en het spelen van verschillende instrumenten, ontdekken kinderen hoe muziek een belangrijk rol in andere culturen speelt. Door bongo’s kunnen kinderen bijvoorbeeld over Afrikaanse en Cubaanse muziekstijlen leren. Of wat dacht je van de viool? De viool komt oorspronkelijk uit Italië, maar wordt ook veel gebruikt door Duitse en Oostenrijkse muzikanten. En ook de piano kent een breed repertoire aan muziekstijlen. Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd met andere culturen vertrouwd raken, zodat zij meer openstaan voor andere culturen.

Bron: Parents

Lees ook: '10 meest gestelde vragen over muziekles'.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
6 voordelen van muziekles voor je kind
Sluiten