Redactie
Redactie Opvoeden 19 jun 2018

Daarom NIX roken

De afspraak van NIX kennen we inmiddels allemaal. Maar waarom is het belangrijk je kind aan te moedigen niet te gaan roken en zeker niet voor z’n achttiende? 6 goede redenen!

1. Kans op ADHD

Roken en ADHD gaan vaak samen, waarbij er aanwijzingen zijn dat roken een bijdrage levert aan het ontwikkelen van ADHD, hierdoor kan een kind zich moeilijker concentreren en drukker worden.

2. Kans op kanker

Dat roken heel slecht is voor de gezondheid weet iedereen. Roken vergroot de kans op het krijgen van verschillende soorten kanker, zoals longkanker, strottenhoofdkanker en mondholtekanker.

3. Andere gezondheidsproblemen

Rokers hebben een grotere kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, zoals een beroerte of hartaanval. Ook krijgen veel rokers vroeg of laat te maken met longziekten, zoals astma of het zeer ernstige COPD.

4. Verslaving

Als je begint met roken bestaat er een grote kans dat je verslaafd raakt aan de nicotine. Sigarettenfabrikanten stoppen zelfs speciale stofjes in sigaretten om ze extra verslavend te maken. Ook kinderen kunnen hierdoor al snel verslaafd raken. Het blijft dan ook vaak niet bij een keer proberen. Bovendien blijkt stoppen heel lastig. Gemiddeld lukt dit pas na 5 tot 7 pogingen. Stoppen is minder makkelijk dan vaak wordt gedacht.

5. Duur

Roken is duur en wordt steeds duurder. Een gemiddeld pakje sigaretten kost zo’n 6 euro. Een flink bedrag, zeker voor kinderen die niet meer inkomsten hebben dan hun zakgeld, kleedgeld en/of het geld dat ze verdienen met hun bijbaantje. Roken is dus niet alleen een zeer ongezonde en onverstandige gewoonte, maar bovendien zonde van het geld.

6. Vies

Naast hele ernstige gevolgen heeft roken ook dagelijkse nadelen waar jong en oud last van hebben. Denk aan naar rook stinken, gele tanden, verminderde reuk en geur, huidveroudering en een slechte conditie.

Belangrijkste tips

  • Vergroot eigenwaarde van je kind. Dit helpt je kind om makkelijker nee te zeggen als hij een sigaret aangeboden krijgt.
  • Durf een grens te trekken en wees duidelijk en consequent: voor 18 jaar roken is de afspraak.
  • Maak duidelijk dat roken op jonge leeftijd extra riskant is. Het lichaam is nog volop in ontwikkeling.
  • Interesseer je kind voor sport. Sporters roken meestal niet en in de omgeving van sportclubs is roken een no-go.
  • Bespreek de risico’s en nadelen van roken. Vergeet daarbij niet de dagelijks nadelen te vermelden zoals; naar rook stinken, gele tanden en de slechte conditie.

 

 

Kijk voor meer informatie of tips op www.uwkindenroken.nl

Reageer op artikel:
Daarom NIX roken
Sluiten