Redactie
Redactie Feestdagen 21 jun 2018
Leestijd: 5 minuten

7x de mooiste Sinterklaasboeken

Het zal je niet ontgaan zijn, maar Sinterklaas is weer in het land! Eline Rottier van boekwijzer.com zet de fijnste Sinterklaasboeken voor jullie op een rijtje! Dus Sinterklaas Kapoentje, gooi een van deze fijne boeken in het schoentje! En we geven drie exemplaren van het stoere, grappige boek 'De pakjespiraat' weg! 

1. Sinterklaas van Charlotte Dematons

Deze Gouden Penseel-winnaar is misschien wel het Sinterklaasboek der Sinterklaasboeken. Ontdek hoe het huis van Sinterklaas in Spanje eruitziet, of de stoomboot, of het pakhuis vol cadeautjes. Charlotte Dematons verstopte duizenden kleine verhaaltjes en details in haar tekeningen. Over het pietje dat altijd zit te snoepen, of de piet die zijn pet kwijt is, de pepernootbomen, het mijter-wc-papier en de verstopte sinterklaasliedjes. Je kunt hier uren in turen, en dan ben je nog niet uitgekeken.

2. De zus van Sinterklaas van Tiny Fisscher & Elizabet Vukovic

‘Ik heb er schoon genoeg van,’ zegt Klaasje, de tweelingzus van Sinterklaas. Waarom mag híj ieder jaar met een boot vol pakjes op pad? Zij wil óók weleens! Helaas vindt haar broer dat helemaal geen goed plan. Hij houdt niet van veranderingen: ‘De zus van Sinterklaas als Sinterklaas! Wat een mop!’ Maar zo makkelijk laat Klaasje zich niet afschepen. Wat een geluk dat ze zoveel op haar broer lijkt. Dat is precies wat ze nodig heeft voor haar plannetje… Een heerlijk, origineel en grappig boek!

3. De pakjespiraat van Reggie Naus & Mark Janssen

De piratenfamilie Donderbus moet niets van Sinterklaas hebben. Al die enge liedjes over zoet zijn… Ze timmeren het hele huis dicht om die ‘rare ouwe kerel’ buiten te houden en óók om opa Donderbus binnen te houden. Opa Donderbus en Sinterklaas zijn namelijk geen vrienden en hij is al jaren van plan om zich eens flink uit te leven tijdens pakjesavond. En of een rooftocht van opa niet erg genoeg is, wordt er door boze mensen ook nog eens heftig actie gevoerd in de straat tegen zwarte piet. Gelukkig slaan Sinterklaas en de piraten de handen ineen! Win hier het boek 'De Pakjespiraat!'

4. Sinterklaas slaat een jaartje over van Susanna Wiersma & Linde Faas 

In dit grappige verhaal heeft Sinterklaas helemaal geen zin om wéér die verre zeereis te maken, over de daken te glibberen en lange gedichten te schrijven. Ik sla gewoon een jaartje over, denkt hij. Hij verstopt zijn Grote Boek, vermomd zijn mooie schimmel en vlucht zelfs van boord. Als hij ook nog eens zijn baard af wil knippen, grijpt Piet in. Hij laat Sinterklaas een brief van Noortje uit Nederland lezen en dan… is Sinterklaas opeens niet meer te stoppen. De prachtige kleurrijke tekeningen van Linde Faas maken dit boek tot een van de fijnste voorleesboeken voor deze dagen!

5. Het Sinterklaasboek (en Het Kerstboek) van Jaap ter Haar & Harm de Jonge

DIt boek uit 1970 is nog steeds heerlijk om voor te lezen. Otje vertelt over de avonturen die hij rondom het spannendste en fijnste feest van de wereld beleeft. Over hoe niemand minder dan Sinterklaas ervoor zorgt dat hij en zijn zusje Nenny hun moeder in een grote winkel terugvinden. Over hoe hij aan Sinterklaas schrijft dat hij zo héél graag een jong hondje wil. Over het bezoek van de Sint en Pieten aan school én over pakjesavond. Zou Otjes grote wens uitkomen? Het luisterboek is een ook echte aanrader, ingesproken door niemand minder dan Dieuwertje Blok.

6. Zie de maan schijnt door de bomen (met CD) van Mies van Hout

Bij twaalf bekende sinterklaasliedjes tekende Mies van Hout een sprookjesachtig verhaaltje over een klein, nieuwsgierig vosje die de stoomboot ziet aankomen en van alles ontdekt. Sinterklaas op zijn paard, Pieten die in het midden van de nacht cadeautjes rondbrengen… Terwijl de maan door de bomen schijnt en de wind door de bomen waait, loopt het vosje terug naar het bos, naar zijn huisje. Hij bakt pepernoten, zingt een liedje, zet zijn schoen… Zou de goede Sint wel komen? De warme tekeningen zijn om bij weg te dromen zo mooi.

7. De vrienden van Sinterklaas en Het kleinste pietje van Sjoerd Kuyper & Harmen van Straaten

In De vrienden van Sinterklaas geeft Sjoerd Kuyper een fijne draai  aan de pietendiscussie. Broes ontdekt dat zijn vader op de Pietenschool een van de vrienden van Sinterklaas is geworden. Een Piet, want Sinterklaas is al zó oud dat hij de namen van zijn vrienden snel vergeet en hen daarom allemaal maar Piet noemt. Ze mogen zich schminken in de kleur die ze zelf het mooist vinden, want het is feest en dan wil Sinterklaas kleuren zien. Vrolijke, felle kleuren, net als bij het carnaval in Spanje. In Het kleinste pietje is het een jaar later en wil Broes zó graag ook vriend van Sinterklaas worden dat hij stiekem met zijn vader – die dit jaar bootpiet mag zijn – naar Spanje reist. Wat zou Sinterklaas daarvan vinden?

Eline Rottier heeft van haar grote liefde voor kinderboeken haar beroep gemaakt. Op haar site boekwijzer.com vind je o.a. kinderboekentips, diepte-interviews met kinderboekenschrijvers en filmpjes met tips. Regelmatig deelt ze haar favoriete kinderboeken van dat moment op JMOuders.nl. Voor persoonlijke kinderboekentips kun je haar hier mailen! 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
7x de mooiste Sinterklaasboeken
Sluiten