redactie
redactie Ontspannen 19 juni 2018

7 manieren om dagelijkse stressmomenten te verminderen als ouders

door: Soraya Vogelaar

We proberen allemaal stress zoveel mogelijk te vermijden. Maar het is ook iets wat er altijd stiekem tussendoor glipt. Merk je dat de balans tussen werk en ouderschap soms lastig te vinden is? Probeer de volgende kleine dingen om minder stress te ervaren. 

1.  Laat je kind helpen bij het koken
Wat eten we vandaag? Die vraag alleen al kan zorgen voor milde keuzestress. Maak van koken een leuke activiteit die je samen met het hele gezin doet. Dit is waarom vaker samen koken met je kind goed is voor jullie allebei. 

2. Houd niet teveel vast aan klusjes
Bepaalde klusjes op een bepaald moment doen, heeft zo zijn voordelen. Het zorgt voor structuur en je weet waar je aan toe bent. Maar dat schema kan soms ook een vervelende reminder zijn. Het herinnert je aan het moment dat het niet lukt om het bed op te maken of de was netjes op te vouwen.  Probeer een keer het routinegevoel eruit te halen, en maak in plaats daarvan er een competitief spelletje van met je kind: wie kan er het snelst (en effectief) afwassen of vouwen?

3. Verdeel het brengen en ophalen 
Breng jij doorgaans de kinderen naar school en haal jij ze ook weer op? Dat kan vast handiger. Kijk of je samen met je partner hier een evenwichtige verdeling in kan maken. Bijvoorbeeld dat jij de kinderen brengt en dat je partner ze ophaalt.

4. Omarm een ‘rommelige’ dag
Ken je die moeder nog die een half uur lang ‘ja’ zei tegen alles wat haar kind vroeg? Omarm dat concept, maar dan met betrekking tot alle rommel die er blijft rondslingeren. Laat je een dag niet van de wijs brengen dat het allemaal spic en span moet zijn. Raak niet van slag als het een keer niet lukt om op woensdag te stofzuigen en dweilen. Dat komt de volgende dag wel. In het grotere geheel, doet het niet heel veel kwaad als het een keertje anders loopt. 

LEES OOK: Onderzoek: 4 op de 10 ouders slaapt minder dan 6 uur

5. Laat je gaan
Je zorgen en stress opkroppen is om meerdere redenen niet goed voor jou en ook niet voor je omgeving. Sta jezelf toe om het soms allemaal te laten gaan. Draai je favoriete muziek, laat je gaan en dans door de kamer. Zo schud je even alle stress van je af en heb je even plezier.

6. Werk samen
Je mailbox ontploft, er komen verschillende WhatsApp berichten tegelijk binnen en je moet nog aan die deadline werken voor morgen. Herkenbaar? Kijk dan of je zoveel mogelijk in huis al gedaan kan krijgen of samen met de kinderen kunt doen. Afhankelijk van hun leeftijd kunnen ze je helpen met verschillende klusjes. Lees hier met welke klusjes je kinderen jou kunnen helpen in het huishouden.

7. Van hot naar her
Van huis naar school, naar balletles, naar voetbal, naar de supermarkt rijden en weer terug. Het is niet heel raar als jij je na zo’n dag net een taxichauffeur voelt. Je hebt je de hele rit eigenlijk alleen maar druk gemaakt over op tijd komen. Maak die autorit minder gestrest en iets meer zen door kalmerende muziek op te zetten in de auto. Daar worden je kind en jij allebei even rustig van. Samen muziek luisteren met je kind heeft bovendien nog meer voordelen. Lees hier hoe dat precies zit. 

Bron: Brit+Co
 

Reageer op artikel:
7 manieren om dagelijkse stressmomenten te verminderen als ouders
Sluiten