Redactie
Redactie Opvoedstijlen 19 jun 2018
Leestijd: 5 minuten

7 manieren om je kind levenslessen te leren

Heb jij het idee dat je genoeg belangrijke levenslessen aan je kind bijbrengt? Of heb je juist het gevoel dat je door alle drukte van het dagelijks leven – zoals huiswerk en buitenschoolse activiteiten – daar nauwelijks nog de tijd voor hebt?

Iedere ouder vindt het belangrijk om levenslessen – zoals adviezen over relaties, emoties, integriteit – mee te geven aan kinderen. Deze levenslessen kunnen bijdragen aan een gelukkig en gezond leven voor je kind.

1. Zoek leermomenten in dagelijkse activiteiten

Je kunt belangrijke levenslessen meegeven bij grote gebeurtenissen. Een kampioenschap met het team of het eerste liefdesverdriet zijn voorbeelden van dat soort speciale speciale momenten. Máár: je hoeft niet per se te wachten op deze grote gebeurtenissen. Wanneer je tijdens de lunch bijvoorbeeld een broodje eet, kan je praten over waar voedsel vandaan komt. Je kan ook vertellen wat er gebeurt als mensen zich niet kunnen veroorloven om eten te kopen. Maar ook wanneer jullie samen in het park hebben gespeeld, kan je je kind bijbrengen dat sommige ouders verschillende regels hebben. 

2. Maak gebruik van de media

Je hoeft niet per se allemaal persoonlijke ervaringen te gebruiken om je kind daadwerkelijk wat te leren. Kinderen kunnen namelijk ook vanuit de media belangrijke dingen leren – als een ouder daar maar een actieve rol in speelt. Je kan een gesprek voeren met je kind over het gedrag van een personage. Waarom gedraagt hij zich zo? Of hoe had hij het anders kunnen doen?

Zelfs digitale games kan je inzetten voor gesprekken over levenslessen. Praat eens over het verschil tussen games en real life, of voer een gesprek over de mogelijke gevaren van te lang videogames spelen. Maar je kan ook over advertenties praten. Bespreek bijvoorbeeld hoe mensen verleid worden om producten te kopen.

3. Houd de focus op plezier

Daarnaast hoeft het niet altijd over leren te gaan. Sterker nog, als je voortdurend aan je kind vertelt hoe ze dingen op een ‘juiste’ manier moeten doen, zullen je woorden hun effectiviteit verliezen. Dus maak tijd om samen gewoon plezier te hebben. Door je samen te focussen op plezier kan je je kind veel leren over gezonde relaties. En hoe beter jullie relatie, des te meer je kind waarde hecht aan jouw meningen en inzichten.

4. Geef uitleg over je regels

Je hoeft je kind natuurlijk niet te verstikken met een eindeloos lange uitleg over het waarom van een bepaalde regel. Probeer gewoon een korte uitleg te geven zodat je kind jouw logica kan begrijpen. Zeg bijvoorbeeld iets in de zin van: 'Ik ben niet van plan om je alleen naar de stad te laten fietsen, want ik ben bang dat je door een auto aangereden wordt, of dat je zal vallen. Maar als je wat ouder bent en je meer geoefend hebt met fietsen, mag je wel alleen naar de stad fietsen'. 

5. Geef de kans om te leren

Probeer strenge straffen te vermijden als je kind een fout maakt of de regels verbreekt. Het is namelijk veel waardevoller om je kind te leren hoe hij het de volgende keer beter kan doen. Om hem iets te leren kan je gebruik maken van ‘korte-termijn-consequenties’, in plaats van strenge straffen. Het wegnemen van een iPad voor een dag is veel effectiever dan al zijn speelgoed weggooien.

Als kinderen het gevoel hebben dat zij té streng gestraft worden, gaan zij vaak héél hard nadenken over hoe oneerlijk hun ouders wel niet zijn. Er is dan geen ruimte om na te denken over de fout die zij gemaakt hebben. Het is dus belangrijk om hun wangedrag juist als leermogelijkheden te gebruiken. Leer je kind om de verantwoordelijkheid voor zijn fouten te nemen: laat hem de waarheid vertellen en confronteer hem met logische consequenties. En last but not least: herinner je kind eraan dat hij altijd een kans heeft om het de volgende keer beter te doen.

6. Richt je ook op emoties en gedachtes

Het is soms makkelijk om je voornamelijk op het gedrag van kinderen te focussen. Maar ondanks dat een kind zich goed gedraagt, hoeft dat nog niet te betekenen dat hij veel belangrijke levenslessen geleerd heeft. Kinderen moeten namelijk ook leren over hun emoties en gedachtes. Leer je kind hoe hij zijn emoties kan herkennen, maar ook hoe hij zijn emoties onder controle kan houden. Het is belangrijk dat kinderen leren omgaan met ongemakkelijke gevoelens, zoals woede of verdriet.  

Daarnaast is het ook belangrijk om je kind te leren herkennen wanneer hij misschien overdreven positief of juist negatief denkt. Een gedachte als: 'Dit zal nooit werken', kan er misschien voor zorgen dat je kind te snel en makkelijk opgeeft. Maar een gedachte als: 'Dit gaat echt veel te makkelijk en is echt saai', kan er toe leiden dat hij zich niet op de realiteit voorbereidt. Bespreek samen hoe je een meer realistische kijk op situaties van het leven kan ontwikkelen.

7. Leg jouw normen en waarden uit

Wat jij doorgaans doet, heeft een veel grotere impact op je kind dan wat je zegt. Jouw kind zal veel levenslessen leren door de manier waarop jij leeft. De manier waarop jij andere mensen behandelt, de manier waarop je met problemen omgaat, en de manier waarop je met je emoties omgaat sturen een duidelijke boodschap. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind weet wat jouw normen en waarden zijn, zodat je duidelijk volgens die normen en waarden kunt leven.

Lees ook: '12 levenslessen voor je kind'

Bron: Verywell.com

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
7 manieren om je kind levenslessen te leren
Sluiten