7 Stamppotten met spruitjes


Spruitjes stamppot van mw Wubs uit Ruurlo

1 kg aardappelen
ruime pond spruitjes
25 gr boter
125 ml melk
tl kerriepoeder
zout en peper
150 gr belegen kaas

Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappelen in ca 20 minuten gaar.
Maak de spruitjes schoon en kook ze in ca 10 minuten gaar.
Snijd de kaas in kleine blokjes.
Stamp de aardappelen met de spruitjes fijn in een pan.
Roer de melk en boter erdoor zodat een lekkere stamppot ontstaat. 
Voeg de kerriepoeder erdoor en breng evt. nog op smaak met zout en peper. 
Als laatste roer je de blokjes kaas erdoor tot de kaas een beetje begint te smelten.

Spruitjes stamppot van Livia uit Soest 

1 kg aardappels
25 g boter
200 g kaas
1 dl melk 
beetje nootmuskaat
beetje peper
1 kg spruitjes
beetje zout
stukje vlees naar keuze

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Maak de spruitjes schoon en halveer ze. kook de aardappelen en spruitjes in een pan met weinig water en zout in ca. 15-20 minuten gaar. Snijd de kaas in blokjes. Giet de aardappelen en spruitjes af. Roer de boter en zoveel melk toe dat een smeuige stamppot ontstaat. Schep de blokjes kaas erdoor. Verwarm de stamppot al roerende tot de kaas begint te smelten. Voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe.

Spruitjes stamppot van de familie Angenent

+/- 600 gram Aardappels (net zoveel als je voor een stamppot gebruikt) 
750 gram spruitjes
1 zakje geraspte kaas (naar behoefte toevoegen)
zout naar smaak
Jus

De aardappel en spruitjes koken als gebruikelijk
Daarna door elkaar stampen samen met kaas en een klein beetje jus
De rest van de jus in een kuiltje in het midden als de stamppot op je bord ligt

Koemelkvrije Spruitjesstampot van Anita uit Bitgummole 

12 grote Aardappels (750gram)
500 gr spruitjes
200 gr plantaardige boter (van de albert hein)
klein blikje perzik
snufje zout
snufje nootmuskaat

Schil de aardappels en snijd ze in tweeën. Was ze en doe ze met een bodempje water in een pan en voeg het zout toe. Maak de spruitjes klaar en was ze en doe ze in een aparte pan, ook met een bodempje water en een snufje zout. 
Aardappels 25 min. laten koken en de spruitjes 10 min.

Beide afgieten en bij elkaar doen en met de boter 1 minuut met de garde mixen. Het sap van de perzik evt. toevoegen om het wat smeuïger te maken.
De perzik in kleine blokjes snijden en door de stamppot roeren.
Nog de nootmuskaat toevoegen en een lekkere rookworst erbij en evt. gebakken spekjes.

Spruiten stamppot van Bianca uit Den Haag

750 gram spruiten
500 gram aardappelen
blikje kastanjepuree
Unox rookworst
1 bakje cantharellen van 250 gram
peterselie
2 sjalotjes
peper 
zout
evt. smeltjus

Schil de spruiten en aardappelen.
Kook de spruiten en de aardappelen gaar.
Bak de cantharellen in de koekenpan samen met de sjalotten.
Je kunt er een klontje smeltjus met wat water erbij doen voor een vollere smaak.
Verwarm de rookworst.
Stamp de gare spruiten en de aardappelen en roer er de kastanjepuree doorheen.
Als de rookworst warm is snij je de worst in blokjes en doe je bij de gebakken cantharellen.
Leg de stamppot op het bord met de worst en de cantharellen erover heen.
Als finishing touch strooi je er nog wat peterselie overheen.

Spruitjesstamppot met kaas en banaan van Nelleke uit Gaanderen

750 gram kruimige aardappelen
750 gram spruitjes
100 ml melk
50 gram roomboter of margarine
3 bananen
150 gram (komijne) kaas in kleine blokjes 
zout (of bouillonpoeder)en peper naar smaak

Schil de aardappelen en maak de spruitjes schoon. Kook de aardappelen en spruitjes gaar in ongeveer 20-30 minuten. Stamp de aardappelen en spruitjes tot een geheel met de (heet gemaakte) melk, de roomboter en eventueel nog wat heet water. Maak het op smaak met zout (of bouillonpoeder) en peper. Voeg de blokjes kaas en de in plakjes gesneden banaan toe.

Kinderkooltjesstamppot van Marianne uit Alphen aan den Rijn

Omdat de meeste kinderen niet van spruitjes houden, geef je het een andere naam. En als het gestampt wordt, herkennen ze het ook niet meer…. maar je
mag het natuurlijk ook spruitjesstamppot noemen.

Je kunt het maken net als iedere andere stamppot, maar bij ons is het favoriet met aardappelpuree. Om het nog lekkerder te maken, kun je er nog iets zoets aan toevoegen bijv. ananas, mandarijn of een schepje appelmoes. En vooral de spekjes niet vergeten! Ook lekker om al van tevoren klaar te maken, doe het dan in een ovenschotel, laagje geraspte kaas er over heen en even opwarmen in de oven.

Spruitjesstamppot van Monique uit Assen

6-8 grote aardappelen, geschild en in vieren gesneden
2 zakjes spruitjes, schoonmaken en door midden snijden 
1 rode puntpaprika
200 gr spekreepjes
1 rookworst
Ca. 50ml kookroom of Blueband Finesse voor Koken
Peper & zout

Zet de aardappelen op in een grote pan, met zoveel water dat ze net onder staan. Doe de spruitjes er direct bij. Als het ca. 10 minuten aan de kook is leg je de rookworst (in de vacuümverpakking) boven op de spruitjes. Kook het geheel in ca. 20 minuten gaar. Was de puntpaprika, haal de zaadlijsten eruit en snij deze in kleine reepjes of stukjes. Bak ondertussen de spekjes in een antiaanbakpan, dus zonder extra boter, een beetje uit. Voeg na een paar minuten bakken de paprika toe en bak deze nog even mee. Prik in de aardappelen om te kijken of ze gaar zijn. Als dat het geval is kan de rookworst eruit en kun je het overtollige kookvocht afgieten. Doe dan de spekjes en paprika erbij, een flinke scheut kookroom, wat peper en zout. Prak nu alles door elkaar met een stamppotstamper. Snij de rookworst in evenveel stukken als er eters zijn en leg deze op de stamppot. Deksel terug op de pan en de pan kan op tafel! 

 

 

Tekst: Redactie
Publicatiedatum: 29 oktober 2013

Reageer op artikel:
7 Stamppotten met spruitjes
Sluiten